Artėjant Kalėdoms, skubame užbaigti pradėtus darbus, supakuoti paskutines dovanas bei girliandomis išpuošti namus. Pasiruošimas šventiniams pietums ne ką lengvesnis, juk norisi nustebinti savo artimuosius pačiais gardžiausiais patiekalais.
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen paruošė net keturias idėjas jūsų Kalėdiniam stalui – aluje troškintą kiaulienos kumpį, jau tradicija tapusį, džiovintais vaisiais įdarytą kalakutą bei specialiai vegetarams skirtus patiekalus – šventinį daržovių pyragą su sūrio plutele bei spalvingą daržovių troškinį su mėlynuoju sūriu, nes vegetariška virtuvė tinka ne vien Kūčioms, rašoma pranešime spaudai.

Kalakutas su saldžiu džiovintų vaisių įdaru

Ant Kalėdinio stalo besipuikuojantis įdarytas kalakutas, jau tradicija tapęs patiekalas, kurio asmeninį receptą, be abejonės, turi kiekviena mėgstanti gaminti šeimininkė. Tačiau, jei vis tik pritrūkote idėjų arba norite išmėginti šį tą naujo, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, siūlo kalakutą pagardinti sviestu, o įdarui pasigaminti saldų, džiovintų vaisių įdarą.

„Kalakutą gerai įtrinkite stambia druska, pabarstykite pipirų mišiniu, paprikos prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Pasitelkdami valgomąjį šaukštą, atskirkite odelę nuo mėsos. Stumiant šaukštą po oda, turėtų atsiskirti tiek nugarinė kalakuto dalis, tiek krūtinėlė.

Šlaunelių mėsa ir taip nelieka sausa, todėl šią dalį galite aplenkti. Po atskirta oda prikiškite sviesto, jo nepagailėkite, nes nuo sviesto kalakuto mėsa taps ypač sultinga“, – pasakoja kulinarė.

Džiovinti vaisiai ir paukštiena – tobulas derinys. Kaip pasakoja kulinarė, saldus vaisių įdaras puikiai pakeis įprastai prie kalakutienos patiekiamą spanguolių uogienę.

„Kalakutui pamarinavę per naktį, paruoškite jam įdarą. Į didelį puodą suberkite po 200 g džiovintų vaisių: abrikosų, spanguolių, figų bei razinų. Džiovintus vaisius užpilkite 600 ml sauso balto vyno ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišydami, troškinkite apie pusvalandį, kol vynas beveik išgaruos.

Troškintus vaisius sumaišykite su nuluptais ir į ketvirčius supjaustytais obuoliais. Pasiruoštu įdaru prikimškite kalakutą ir jį gerai suvyniokite į foliją. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite priklausomai nuo kalakuto dydžio, 1 kg – 1 valanda kepimo“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Gardus, aluje troškintas kiaulienos kumpis

Tobula tai, kas paprasta – taip maisto ekspertė Aistė Rasmussen apibūdina šį patiekalą. Net 5 skirtingų sėklų mišiniu pagardintas kiaulienos kumpis puiki išeitis tiems, kurie neturėjo laiko pamarinuoti mėsos iš vakaro. Tamsiame aluje ištroškintas kumpis įgauną švelnų, aromatingą skonį, mėsa tampa itin minkšta bei sultinga be didesnių pastangų.

„Dubenyje sumaišykite pankolio, kalendros, kumino, salierų ir kmynų sėklas, įberkite šaukštelį druskos ir pipirų. Mišinį sugrūskite trintuve, kad sėklos būtų šiek tiek smulkesnės ir jomis būtų galima lengviau įtrinti mėsą. Pasiruoštą prieskonių mišinį gerai įtrinkite į kiaulienos kumpį ir porai valandų palikite kambario temperatūroje.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kiaulienos kumpį uždenkite folija ir kepkite apie 3 valandas. Į didelį puodą įpilkite 1 l tamsaus alaus, 2 arbatinius šaukštelius garstyčių ir įdėkite iškeptą kumpį. Kumpį aluje troškinkite apie pusvalandį, o tuomet dar 15 minučių jį perkelkite į orkaitę, kad lengvai apskrustų“, – sako IKI kulinarė.

Idėja vegetarams: daržovių pyragas su sūrio plutele

Per Kalėdas įprasta patiekti mėsos patiekalus, tačiau kulinarė paruošė skanių idėjų ir vegetarams. Daug daržovių, spalvų ir sūrio, būtent tokį mielinės tešlos pyragą šventiniam stalui siūlo maisto ekspertė. Pyragas ne tik papuoš stalą, bet ir nustebins savo skoniu.

„Kubeliais supjaustykite raudoną, žalią bei geltoną papriką, 2 nedideles cukinijas, brokolį bei baklažaną. Daržoves pakepkite su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tuomet smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, porus bei špinatus ir juos sumaišykite su pakeptomis daržovėmis. Atskirame dubenyje suplakite 6 kiaušinius, įpilkite 150 ml grietinėlės, įberkite druskos, pipirų ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių. Pasiruoštą skardą išklokite mieline tešla, suberkite daržoves ir jas užpilkite kiaušinio ir grietinėlės plakiniu. Pagardinimui, ant viršaus užtarkuokite daug kietojo sūrio. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite apie pusvalandį“, – sako maisto ekspertė.

Greita ir skanu: spalvingas daržovių troškinys

Mėlynuoju sūriu pagardintas, lengvai paruošiamas, gardus daržovių troškinys, kuris savo spalvingumu, be abejonės, papuoš Kalėdinį pietų stalą. Maisto ekspertė pasakoja, kad troškinys ypač tiks ir patiems mažiausiems.

„Didelėje keptuvėje išlydykite gabaliuką sviesto, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberkite nedideliais kubeliais supjaustytas bulves. Kai bulvės jau suminkštės, suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, kubeliais pjaustytą cukiniją, plonais griežinėliais supjaustytą virtą burokėlį bei į 4 dalis padalintus pievagrybius. Daržoves papildomai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska ir kitais mėgstamais prieskoniais. Prieš patiekiant – gausiai apibarstykite mėlynuoju sūriu“, – pataria kulinarė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vilniaus rajono savivaldybėje – dar neregėtas nuogų moterų skandalas (70)

Vietoj to, kad darbo metu vykdytų tarnybines užduotis, dalis Vilniaus rajono savivaldybės...

Vladimiras Laučius. Sąjūdžio 30-metis – kaip vainikas ant kapo: tos valstybės jau nebėra (49)

Antonas Čechovas rašė : „Žmogus yra tai, kuo jis tiki“. Jei žmogus yra tai, kuo tiki, tai...

Geros naujienos dirbantiems: per metus atlyginimai šovė į viršų (28)

Vidutinis mėnesinis bruto (neatskaičius darbuotojo mokesčių) darbo užmokestis (be...

Ekspertas: Rusijos nesėkmė pagaliau turi paaiškinimą (262)

Rusijos oro gynybos ginklo nesėkmė Sirijoje pagaliau turi paaiškinimą: Izraelis atskleidė, kad...

Du lietuviai tapo žvaigždėmis Italijos saloje: žmonės skandavo Lietuvos vardą (39)

Visai ne japonai geriausiai pasaulyje gamina tuną. Italijoje , mažytėje Karlofortės saloje netoli...

Pasinaudojo žinomu šūkiu: vykstant „Jamam“ kvietė į „Imam“

Prekybos centruose „Akropolis“ savaitgalį vykstant daugeliui žinomai nuolaidų akcijai...

Kriptovaliutą kasęs čekų parlamentaras: nenorėjau mirtinai sušalti (7)

Čekijos Piratų partijai atstovaujančiam parlamentarui parlamento valdžiai teko aiškintis dėl...

Internetą užkariavo viena jau dabar ikonine vadinama karališkųjų vestuvių nuotrauka: kuo ji ypatinga? (2)

Fotografas, giriamas už bene gražiausią Didžiosios Britanijos princo Harry ir amerikiečių...

Sausio 13-ąją tėvo netekęs žinomas psichologas teisme pasakė sukrečiančią kalbą: ši byla buvo numesta į paraštes (101)

Pirmadienį baigiamąją kalbą Vilniaus apygardos teisme pasakė tėvo Sausio 13 -ąją netekęs...

Cepelinų kaina Palangoje skaitytojai bado akis – tikėjosi ne to (113)

Praėjusį savaitgalį Palangoje buvo atidarytas vasaros sezonas – į kurortą suplūdo daug...