aA
Atšilus orams, vis daugiau miestiečių traukia į gamtą ir mėgaujasi tik ką ant grotelių ar iešmų iškepta mėsa. Tačiau norint, kad mėsos skonis priverstų laižytis pirštus, prieš tai reikia atlikti keletą labai svarbių darbų – pasirūpinti mėsos marinatu ir tinkamai paruošti ją kepimui.
© Shutterstock nuotr.

„Anksčiau nei įprastai Lietuvą aplankius šiltiems orams, pastebime, kad artėjant savaitgaliams žmonės perka vis daugiau mėsos bei jos marinavimui ir kepimui reikalingų priedų. Turbūt dauguma jau turi savo pamėgtus, laiko patikrintus mėsos marinavimo receptus, tačiau norime atkreipti dėmesį, kad kartais nereikia įmantrių ingredientų, užtenka tiesiog žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kurios leis mėgautis puikiu mėsos skoniu“, – sako mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ mėsos technologas ir daugkartinis grilio čempionatų nugalėtojas Vidas Nadzeika ir pateikia 10 patarimų, padėsiančių pasiruošti mėsos gaminimui gryname ore:

1. Kokybiškos mėsos atpažinimas. Kokybiškos kiaulienos spalva yra šviesiai rausva, o pati mėsa yra šiek tiek drėgna, bet ne šlapia ar atrodanti lyg su sluoksniu aliejaus. Jos riebalai turi būti baltos spalvos, oda sausa, bet jokiu būdu ne slidi ar gleivėta. Jautienai būdinga tamsiai raudona spalva. Jos riebalų spalva yra gelsvesnė. Kuo sodresnę spalvą įgavusi mėsa, tuo ilgiau ji buvo brandinama. Įsigijus tokios mėsos, namie jos papildomai brandinti nebereikia – vadovaukitės vartojimo laiko nuoroda, pažymėta ant pakuotės.

2. Mėsos laikymas. Nusipirkę mėsą, ją laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, atokiau ir žemiau nuo jau pagamintų patiekalų. Jeigu mėsa fasuota, ją laikykite pakuotėje, jeigu ne – suvyniokite į maistinę plėvelę arba laikykite uždaromame inde. Nefasuota mėsa šaldytuve gali būti laikoma porą dienų, fasuota mėsa – iki nurodytos galiojimo datos pabaigos. Jeigu planuojate mėsą gaminti vėliau, dėkite ją į šaldiklį, kur ji išliks kokybiška iki šešių mėnesių. Nepamirškite: jokios atšildytos mėsos negalima užšaldyti šaldiklyje dar kartą.

3. Mėsos suminkštinimas. Dažnai kepant mėsą gamtoje paaiškėja, kad mėsa yra kietesnė negu tikėjotės. Kad taip nenutiktų, iš vakaro mėsą įtrinkite garstyčių milteliais – tai ne tik suminkština mėsą, bet ir sutrumpina jos gaminimo trukmę. Be to, dar prieš dedant, pavyzdžiui, kiaulieną į šaldytuvą, siūlome ją apibarstyti smulkintomis prieskoninėmis daržovėmis – svogūnais, petražolėmis, salierais, porais.

4. Mėsos marinavimas. Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde, žiūrėkite, kad marinatas semtų mėsą. Jokiu būdu nenaudokite to paties marinato antrą kartą – skonis bus daug prastesnis.

5. Mėsos nuvalymas. Prieš pradedant kepti mėsą marinatą reikia nuvalyti, nes šlapia mėsa neapskrunda. Tam galima naudoti tiesiog popierinį rankšluostį.

6. Paprastas marinavimas. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 minučių ir tuomet kepkite.

7. Mėsos kepimo trukmė. Jautienos nugarinės kepsnio, kurio storis siekia maždaug 1,5 cm, vienos pusės kepimui laiko reikia skirti maždaug 3 minutes. Tokio paties storio jautienos sprandinės griežinio viena pusė turi kepti maždaug 4 minutes. Plono, maždaug 0,5 cm storio, jautienos griežinio vienos pusės kepimui užteks 2 minučių. Kiauliena kepa ilgiau negu jautiena: 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie 4 minutes. 1-2 cm storio šonkauliukų viena pusė kepa maždaug 5 minutes; prieš kepdami ant grotelių šonkaulius iš abiejų pusių pašlakstykite saulėgrąžų aliejumi, tai suteiks jiems švelnesnį skonį. Didelio, 2-3 cm storio, kumpio kepsnio viena pusė gali kepti netgi 15 min. Kepant tokį kepsnį svarbu nepamiršti keliskart jį apversti. Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros.

8. Iškepa greičiau. Jei norite, kad mėsa iškeptų greičiau ir būtų sultingesnė, ją būtina prieš kepant gerai „išmasažuoti“.

9. Sultinga mėsa. Įsiminkite, kad mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.

10. Kepsnio aromatas. Kepdami mėsą gamtoje, pasinaudokite proga ir į ugnį įdėkite kadagio šakelių, obels, alksnio ar vyšnios drožlių – tuomet kepsnys įgaus to augalo aromatą. Tačiau jokiu būdu negalima naudoti spygliuočių šakų ir spyglių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Prezidento posto siekiantis Juozaitis įvardijo, ko imtųsi ir kokios ministerijos valdymą perimtų (179)

Viena iš svarbiausių prezidento funkcijų – suteikti šaliai vilties, sako kandidatas į...

Krizės nuojauta jau kamuoja dalį Lietuvos verslininkų (58)

Verslo, ypač eksportuojančio, nuotaika gali gan gerai atskleisti galimus ekonominio aktyvumo...

Ramanausko-Vanago brolis Albinas: kai mane paleido, iškart supratau, kodėl (468)

Ilgi metai miškuose, tamsiuose, šaltuose ir ankštuose bunkeriuose, sveiku protu nesuvokiami...

Sabonį pažeminti bandęs O‘Nealas apsikvailino tiesioginiame eteryje (52)

Į kuriozišką situaciją tiesioginiame JAV nacionalinio transliuotojo TNT eteryje pateko vienas...

Vilniečio košmaras: per naktį paliktas krautis telefonas sprogo prie pat vaiko lovos (68)

Vilnietis Arūnas naktį pabudo nuo garsaus pokštelėjimo ir pamatė iš kambario, kuriame miegojo...

Ekspertai kalba apie pokyčius Rusijoje: sukurta sistema pradeda springčioti (43)

Nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atplėšė Krymą nuo Ukrainos 2014 metais,...

16-metę biržiškę į garsiausių „Instagram“ žvaigždžių dešimtuką atvedė plaukai: populiarumo pridėjo ir garsus mylimasis (78)

Iš Biržų kilusi Viktorija Jukonytė nė nesitikėjo, kad jos 120 centimetrų ilgio plaukai taps...

Latvija tiria bankus dėl ryšių su Šiaurės Korėja

Latvija ieško ryšių tarp keleto neįvardintų vietos kreditorių ir Turkijos bendrovės, kuriai...

Ligą įveikusio berniuko mama: jei būtų įvykę taip, kaip sakė protas – vaiko tikriausiai jau neturėtume

Vaikų paramos fondo „ Mamų unija “ vadovė Eglė Mėlinauskienė specialiai DELFI iš Turkijoje...

Klaipėdai prognozuoja pakilimą: butų rinka dar labiau išaugs (5)

Apie suaktyvėjusią būsto rinką didžiuosiuose šalies miestuose kalbama ne vienerius metus. Šis...