Vienoje vietoje surinkome net 10 pačių geriausių agurkų konservavimo receptų! Išmėginkite - juk dabar pats agurkų derlius!
© Shutterstock nuotr.

Rauginti agurkai su garstyčiomis

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Valgyti šiuos agurkus galima po 2-3 mėnesių nuo užpylimo, tiks užkandėlei, salotoms, sriubai, garnyrui…

Agurkus labai gerai išplaunu, naudoju tam reikalui skirtą indų šepetėlį. Nupjaustau uodegytes ir, jei agurkai skinti ne šiandien, pamerkiu į šaltą vandenį 2-3 valandoms. Tuo metu išsiplaunu stiklainius (uždaromus, ne užsukamus). Į 1l stiklainį dedu 1 valg. šaukštą prieskonių agurkų konservavimui mišinio 1 valg. šaukštą druskos, 1 valg. šaukštą cukraus, 1 valg. šaukštą garstyčių tyrelės.

Visi šaukštai be kaupo. Tuomet į stiklainius dedu po šalto vandens srove praplautus agurkus ir sklidinai pripilu stiklainius kuo šaltesniu vandeniu.

Dengiu verdančiu vandeniu nuplikytu plastikiniu dangteliu, labai gerai suplaku stiklainį, kad viskas pasiskirstytų, ir tuoj pat nešu į gūdžiausią rūsio lentyną.

Už receptą dėkojame Kūmutės Virtuvei!

Paprikų ir medaus skonio marinuoti agurkai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Gaunasi labai kvapnūs, traškūs, neragauto skonio agurkėliai.

Kadangi paprikų blanširavimui reikia didesnio kiekio vandens, 7 l puodan supilu 5 l vandens.

Papriką blanširuoju apie 7 minutes ir koštuvo pagalba traukiu ją lauk iš vandens. Vienam litrui vandens paskaičiuoju ir pilu 2 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, 1 v. š. medaus, 1 a. š. sauso prieskonių mišinio marinavimui, 100 ml acto.

Visus komponentus kaitinu iki pilno druskos ir cukraus ištirpimo, o actą į marinatą pilu tik prieš pat pilant jį ant agurkų. Juos, gerai išplautus, supjaustytus griežinėliais ir sudėtus į stiklainius, užpilu verdančiu marinatu, stiklainius užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir verčiu žemyn galvom ant storesnio rankšluosčio. Bent 12 valandų užkloju senais kailiniais, o pilnai atvėsusius konservus nešu į rūsį.

Patarimas – jei agurkai maži, galite tokiu pat būdu marinuoti ir nepjaustytus agurkus. O jei norisi aštrumo – įberkite čili miltelių ar pagardinkite šviežiu čili pipiriuku.

Už receptą dėkojame Kūmutės Virtuvei!

Pjaustyti konservuoti agurkai žiemai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

4 kg šviežių agurkų,
1 stiklinė cukraus,
1 stiklinė acto (9 proc.),
1 stiklinė aliejaus,
1 šaukštas maltų juodųjų pipirų,
2 šaukštai druskos,
3 skiltelės česnako.

Kaip gaminti:

Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukus, perpjaukite išilgai į keturias dalis. Česnakus sutarkuokite smulkia tarka. Pasigaminkite marinatą iš cukraus, acto, aliejaus, druskos ir pipirų – viską sumaišykite, bet nekaitinkite.

Agurkus sumaišykite su česnakais ir marinatu. Palaikykite šaltoje vietoje mažiausiai 7 val., geriausia – visą naktį. Paskui sudėkite agurkus į stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu.

Agurkus galima valgyti po 7 – 12 val. Juos galima užsukti žiemai, 10 min. sterilizavus stiklainius.

Konservuoti agurkai su česnakais ir paprikomis

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

200 g raudonųjų svogūnų,
g cukraus,
4 šaukštai druskos,
80 g česnako,
2 saldžiosios paprikos,
1,5 kg agurkų,
1 l baltojo acto,
1 šaukštas pipirų (nemaltų),
lauro,
juodųjų serbentų lapų,
petražolių ir salierų šaknų.

Kaip gaminti:

Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėkleles. Pipirus ir agurkus nuplaukite. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite. Česnakų skilteles perpjaukite perpus. Svogūnus supjaustykite skiltelėmis, agurkus – šiaudeliais, paprikas – kubeliais.

Actą užvirinkite. Suberkite cukrų, druską, pipirus, šaknis, daržoves ir blanširuokite 2 min. kiaurasamčiu ištraukite komponentus, sudėkite juos į švarius stiklainius sluoksniais su lauro ir serbentų lapais.
Užpilkite marinatu, užsukite stiklainius. Bus galima valgyti po savaitės.

Traškūs prancūziški marinuoti agurkėliai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

1 kg mažų jaunų agurkėlių,
250 g druskos,
3 aitriosios paprikos,
5 maži balti svogūnai,
5 kmynų šakelės,
5 peletrūno šakelės,
6 gvazdikėliai,
2 lauro lapai,
2/3 l baltojo acto.

Kaip gaminti:

Actą su tokiu pačiu kiekio vandens užvirinkite, įdėkite kmynų ir peletrūnų šakeles, palikite atvėsti.

Agurkus nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir parai palikite.

Į šaltą vandenį supilkite 2 šaukštus acto, šiuo vandeniu nuplaukite agurkus. Agurkus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įdėkite svogūnų, aitriųjų pipirų gabalėlių, prieskonių.

Užpilkite acto mišiniu, stiklainius sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Agurkus bus galima valgyti po 10 dienų.

Į marinatą galima įdėti citrinos, apelsino, greipfruto riekelių. Tada agurkai įgaus naują poskonį.

Klasikiniai rauginti agurkai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Reikės:

200 g juodųjų serbentų lapų,
300 g krapų (su stiebais ir žiedais),
1 vidutinio dydžio česnako galvutė,
2 – 3 krieno lapai,
5 kg šviežių agurkų.

Produktai sūrymui:

1 l vandens,
70 g rupios nebalintos druskos.

Kaip gaminti:

Agurkus perrinkite, apvytusius, nesveikus atidėkite. Atrinktus agurkus nuplaukite, perplaukite ir žalumynus.

Iš pradžių pamatuokite, kiek jums reikės vandens, kad agurkai būtų visiškai apsemti. Sudėkite agurkus į statinę ar kibirą, įpilkite reikiamą kiekį vandens, tada nupilkite vandenį į didelį puodą. Šaltame vandenyje ištirpinkite druską, perkoškite per marlę.

Česnako galvą išskirstykite skiltelėmis. Sudėkite ant indo, kuriame raugsite agurkus, dugno žalumynus, ant jų sudėkite agurkus, sluoksniuodami su lapais ir česnako skiltelėmis.

Užpilkite agurkus šaltu sūrymu, ant viršaus sudėkite likusius lapus. Ant viršaus užklokite švarią lininę servetėlę ar 2 – 3 sluoksniais perlenktą marlę, tada uždėkite medinį dangtį ar uždenkite plėve ir uždėkite svarmenį (jo svoris turi būti maždaug 10 proc. visų agurkų svorio).

Tegu agurkai 2 – 3 paras rūgsta kambario temperatūroje, paskui išneškite į šaltą vietą. Agurkus galima valgyti po keturių dienų.

Suktinukai iš pernokusių agurkų

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

1 kg agurkų,
saujelė krapų,
saujelė peletrūnų,
1 česnako galvutė,
20 serbentų lapų,
2 šaukštai druskos,
2 šaukštai obuolių acto.

Kaip gaminti:

Agurkus nulupkite, supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Krapus ir peletrūnus susmulkinkite. Česnakų skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite. Serbentų lapus nuplaukite, nusausinkite.

Dėkite agurkų riekeles į stiklinį ar keraminį indą sluoksniais su druska, smulkintais žalumynais ir česnakais. Ant viršaus užberkite dalį serbentų lapų, kad jie visiškai uždengtų agurkus.

Į 1/2 l vandens įpilkite acto, užvirinkite, tada palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Užpilkite tirpalu agurkus, uždenkite lėkšte, prislėkite svoriu. Palikite vėsioje vietoje parą. Po paros susukite agurkus kartu su žalumynais ir česnakais į suktinukus. Ant sterilizuotų stiklainių dugno sudėkite pusę likusių serbentų lapų, tada sudėkite suktinukus.

Sūrymą perkoškite, užvirinkite. Karštu sūrymu užpilkite agurkus, ant viršaus uždėkite serbentų lapų. Sandariai uždarykite stiklainius ir pastatykite į tamsią, vėsią vietą. Agurkus bus galima valgyti po savaitės.

Su medumi rauginti agurkai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai:

4 – 5 krieno šaknies gabalėliai,
sauja krienų lapų,
2 vidutinio dydžio česnakų galvutės,
2 šaukštai medaus,
1 šaukštas rupios druskos 1-am l vandens,
sauja juodųjų serbentų lapų,
1 aitrioji paprika,
300 g krapų (su lapais ir žiedais).

Kaip gaminti:

Medinį puskubilį išplaukite karštu vandeniu su soda, išskalaukite, palikite išdžiūti. Agurkus pamirkykite šaltame vandenyje, dažnai keisdami vandenį. Mirkykite ne ilgiau nei 8 valandas.

Vandenį nupilkite, sudėkite agurkus į puskubilį ir supilkite vandenį, kuriame gaminsite sūrymą – vanduo turi visiškai apsemti agurkus. Nupilkite šį vandenį į didelį puodą, įdėkite medų, druską santykiu 2 šaukštai : 1 l vandens. Pakaitinkite vandenį, kad ištirptų medus ir druska, paskui palikite vandenį atvėsti.

Puskubilio sieneles įtrinkite česnaku. Ant dugno sudėkite trečdalį lapų, česnakų, krienų ir krapų, ant viršaus uždėkite pusę agurkų. Paskui – dar sluoksnį lapų, česnakų, krienų ir krapų, aitriąją papriką ir tada – likusius agurkus. Ant viršaus užberkite likusius prieskonius.

Agurkus užpilkite šaltu sūrymu, uždenkite drobine servetėle, uždėkite medinį dangtį ir svorį (pvz., akmenį).

Puskubilį su agurkais laikykite kambario temperatūroje 3 – 4 dienas, paskui pastatykite šaltoje vietoje. Žiūrėkite, kad agurkus visiškai apsemtų sūrymas, o prireikus užpilkite naujo sūrymo. Agurkai bus išrūgę po 1,5 mėnesio.

Taip pat galima rauginti agurkus 3 l stiklainiuose, tik juos reikės užpilti karštu sūrymu, o stiklainius iš karto užsukti. Priedams galima naudoti juodųjų serbentų lapus, vyšnių, ąžuolo lapus, krapų, pankolių, kmynų šakeles, kvapiuosius ir juoduosius pipirus.

Ilgai išsilaikančių raugintų agurkų receptas

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Produktai sūrymui:

10 l vandens,
500 g druskos,
1 stiklinė vynuogių acto,
3/4 stiklinės degtinės,
prieskonių.

Kaip gaminti:

Sūrymui imkite nedidelius, šviežius agurkus, su plona žieve. Geriausia nuskinti agurkus raugimo dieną.

Agurkus perrinkite, perplaukite šaltu vandeniu. Puskubilio ar kibiro dugne padėkite ąžuolo, juodųjų serbentų ar vyšnių lapų, tada uždėkite krapų, krienų, česnako skiltelių, raudonėlio.

Agurkus sudėkite vertikaliai, eilėmis. Užpilkite juos karštu sūrymu, į kurį įpilta degtinės ir acto. Užsukite stiklainius. O jei raugiate agurkus puskubilyje, kitą dieną įpilkite šalto sūrymo ir užkalkite dangtį, pastatykite į šaltą patalpą. Tokie agurkai ilgai išsilaiko.

Saldžiarūgščiai agurkėliai

10 geriausių agurkų konservavimo receptų
© Shutterstock nuotr.

Saldžiarūgščių marinuotų agurkėlių skonis tikrai nuostabus, o ir pagaminti juos paprasta.

Reikės:

Apie 4 kg agurkų (arba tiek, kiek norite)
1 l vandens
3 šaukštai cukraus
1 šaukštas druskos
1 stiklinė 9 proc. acto (galima ir 6 proc. obuolių actą naudoti, tuomet agurkai būna švelnesni)
prieskoniai pagal skonį – česnakas, krapai, vyšnių, serbentų, krieno lapai

Kaip gaminti:

Agurkus nuplauti, nupjaustyti galiukus ir sudėti į didelį puodą, užpilti vandeniu ir užkaitinti iki virimo. Jie tampa minkštesni, todėl daug patogiau juos dėti į stiklainius ir jų telpa gerokai daugiau nei dedant žalius. Agurkus dėti į paruoštus stiklainius, juose jau turi būti sudėti nuplikyti prieskoniai. Dangtelius nuplikyti verdančiu vandeniu ir spiritu juos išdezinfekuoti.

Kitam puode paruošti marinatą: supilti ingredientus, vandens tiek litrų, kiek planuojate maždaug marinuoti agurkų. Išvirus marinatą, jį tiesiog pilti ant agurkų ir užsukti stiklainius. Apversti ir leisti lėtai atvėsti.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Tyrimas patvirtino: atotrūkis nuo Estijos jau nebejuokingas (12)

Pagal ekonomikos augimą Lietuvą jau lenkia ne tik Estija , bet ir Latvija . Be to, nors visų...

Skubiai pakeista egzamino tvarka sukėlė tikrą šoką: to nėra buvę nė vienoje šalyje (183)

Naujausi ministerijos potvarkiai privertė ne juokais sunerimti specialistus – jie tikina, kad tokio...

Ruoškitės: už elektrą mokėsime naują mokestį kainodara sulaukė kritikos (786)

Trečiadienį bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ („Eso“) pranešė, kokius naujus...

Vilma Danauskienė. Po to, ką padarėte vakar, – atsistatydinkite, ministre (551)

Iki antradienio popietės buvau pasirengusi stoti už ministrą Verygą visu savo nemenku stotu, ir...

„McDonald's” didina apsukas Lietuvoje (9)

„ McDonald's ” investavo milijoną eurų bei atidarė naują restoraną Kaune. Dabar iš viso...

Nubrėžė raudoną liniją dėl receptinių ir nereceptinių vaistų kodėl Lenkijoje receptinį vaistą gauti lengviau (82)

Trečiadienį Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos ( VVKT ) posėdžių salėje surengtoje...

Skelbiama apie aptiktą Argentinos povandeninį laivą atnaujinta 13.00 (20)

Dingusio Argentinos povandeninio laivo paieškose – kritinis laikas, mat oro belikę tik vienai...

Ties įvažiavimu į Gariūnų turgų susidūrė sunkvežimiai, kaltininkas - girtas didžiulė spūstis (25)

Trečiadienį, 11.36 val., sostinės policijai pranešta, kad Vilniuje, Gariūnų g., ties pagrindiniu...

Ugnikalnio išsiveržimą Balyje stebintys lietuviai: vietiniai jaudinasi ne dėl gyvybių (3)

Indonezijos kurortinėje Balio saloje šiąnakt išsiveržė Agungo ugnikalnis , rašo Australijos...

Sėkmingą tarptautinį verslą įkūręs lietuvis sustoti neketina – ieško darbščių tautiečių (3)

Vokietijoje gyvenantis kaunietis Deividas Trainavičius – sėkmingai veikiančios įmonės „Detra...