Žodis „sociopatija“ nėra naudojamas kaip terminas diagnozei įvardyti ir jis nėra sinonimiškas žodžiui „psichopatija“, nors dažnai per klaidą ir yra vartojamas sinonimiškai. Sociopatai gali būti linkę nusikalsti – pažeidinėti įstatymus, tačiau nebūtinai. Visgi manipuliuodami kitais jie būtinai pamina savitarpio pasitikėjimą, kuriuo paprastai grindžiama žmonių bendrystė.

Sociopato charakteristika

Viena tiksliausiai sociopatą apibūdinančių charakteristikų – akivaizdus sąžinės jausmo nebuvimas. Tai ypač reikšmingas defektas asmenybės moralės kompase, paprastai neleidžiančiame laužyti visuotinai priimtinų taisyklių ir skatinančiame elgtis su kitais padoriai.

Deja, šią ydą gali slėpti išorinis žavesys, jį kuriančios manieros. Sakoma, kad norint atpažinti sociopatą, reikia pasitelkti ir intuiciją, ir mokslines žinias.

Kaip atpažinti sociopatą?

Paprasto būdo nėra. Štai kodėl labai svarbu pasikliauti asmeniniu diskomforto pojūčiu, apimančiu būnant kokio nors žmogaus draugijoje. Nebijokite pasitikėti savais instinktais ir neieškokite jiems logiško paaiškinimo. Jei kokio nors asmens kalbos arba veiksmai kelia abejonių, būkite atidūs.

Kokia tikimybė susidurti su sociopatu?

Pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje buvo atliktas tyrimas, kurio išvadose konstatuojama, kad 6,2 proc. bendrosios populiacijos atitinka narciziškos asmenybės vertinimo kriterijus, o 3,7 proc. –antisocialumu pasireiškiančio asmenybės sutrikimo apibūdinimą. Kai kurie iš tų kriterijų iš esmės sutampa su adaptacijos trūkumo pasireiškimu, kuris būdingas ir sociopatams.

Kokius požymius reikia laikyti pavojaus signalais?

Įtarimą turėtų kelti žmonės, besielgiantys per gerai, kad jais patikėtum. Antisocialios asmenybės bruožų turintys žmonės gali stengtis padaryti gerą įspūdį, kad pelnytų jūsų pasitikėjimą ir priverstų nematyti tokių poelgių (pavyzdžiui, melavimo, sukčiavimo), kuriuos objektyvus stebėtojas be jokių išlygų priskirtų pavojaus signalams.

Sociopatija, psichopatija ir susiję terminai

Terminai „sociopatas“ ir „psichopatas“ gali sukelti painiavą, kadangi dažnai yra vartojami sinonimiškai. Vis dėlto tai ne sinonimai – jų reikšmės skiriasi. Sociopatai – tai individai, kurių beširdiškas, apgavikiškas elgesys yra nulemtas, visų pirma, veiksnių iš aplinkos, tokių kaip vaikystėje patirtas smurtas arba analogiško elgesio pavyzdžiai.

O štai psichopatija yra įgimta ir pastovi. Psichopatai daug dažniau pasiryžta smurtui. Vis dėlto kadangi abidvi būklės yra spektro tipo sutrikimai, ne visada aišku, kurį terminą pavartoti.

Ar sociopatija – klinikinė diagnozė?

Ne. „Sociopatija“ nėra klinikinis terminas, o šitai reiškia, kad jis nepatvirtintas Amerikos psichiatrų asociacijos ir dauguma psichikos sveikatos specialistų jo nevartoja, o sociopatijai artimi atvejai įvardijami kaip asocialaus tipo asmenybės sutrikimai.

Kuo sociopatas skiriasi nuo psichopato?

Matyt, pagrindinis skirtumas tas, kad sociopatai vis dėlto sugeba prisirišti prie kokio nors individo arba grupės, nors paprastai ta grupė būna labai maža, o psichopatai nepajėgia užmegzti ir palaikyti tikrų žmogiškų ryšių.

Kuo sociopatija skiriasi nuo asocialaus tipo asmenybės sutrikimo?

Žodis „sociopatija“ (kaip ir „psichopatija“) nėra vartojamas diagnozei įvardyti, o žodžių junginys „asocialaus tipo asmenybės sutrikimas“ yra klinikinis terminas. Nesusipratimai veikiausiai prasidėjo tada, kai psichikos sveikatos specialistai nutarė sulieti terminus XX a. viduryje. Lig šiolei tebesitęsianti painiava įrodo, kad būtina išsamesnė kuo įvairiausių psichopatinio elgesio tipų analizė.

Kuo sociopatija skiriasi nuo narcisistinio asmenybės sutrikimo?

Tiek sociopatai, tiek narcizai gali atrodyti žavingi, turėti polinkį manipuliuoti ir apgauti. Vis dėlto „narcisistinis asmenybės sutrikimas“, lygiai kaip „asocialaus tipo asmenybės sutrikimas“, – tai terminas, vartojamas klinikinėje diagnostikoje.

Paprastai tariant, sociopatu žmonių apibūdinamą asmenį, psichikos sveiktas specialistai veikiausiai apibūdintų kaip individą, kuriam reiškiasi narcisistinis arba asocialaus tipo asmenybės sutrikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)