Thomas C. Corley – Businessinsider.com analitikas, kelių knygų autorius. Jis ilgai domėjosi milijonieriais, kurie savo turtus susikrovė patys, tai yra, nepaveldėjo jų, neįgavo jų per santuoką ar nelaimėjo loterijoje. Corley ypač domėjosi tais, kurie nekūrė verslo, o darė karjerą. Štai 6 taisyklės, kurias jis išskyrė po penkerių metų tyrimų apie tai, kaip dirbant didelėje kompanijoje galima susikrauti milijonus.

1. Užmegzkite santykius su konkurentais

Darbas vienoje įmonėje ir nuolatinis, galima sakyti, intymus bendravimas su kita įmone daug kam gali pasirodyti kaip išdavystė. Tačiau darbdaviai tai vertina kaip dar vieną galimybę pagerinti savo padėtį rinkoje. Jūsų vidinės žinios apie konkurentus bus įvertintos, ypač jei informacija bus tokia, kokios neįmanoma surasti kitais kanalais – apie darbo kultūrą, vidines problemas, planus ir t. t. Kaip tokius ryšius užmegzti?

Prisijunkite prie profesinių grupių. Tai leis jums pasitrinti tarp profesionalų iš kitų įmonių, dirbančių jūsų srityje ir dalintis patirtimi. Nepamirškite, kad jūs nesate slaptas agentas ir visi žino, ką jūs darote. Informacija, kurią jūs sąmoningai ar nesąmoningai ištransliuojate kitiems, pravers konkurentams. Kai kurios įmonės skatina savo darbuotojus jungtis prie pelno nesiekiančių organizacijų – tai gerina įmonės prestižą. Mūsų šalyje tai nėra įprasta, tačiau jei žinote, kur gali savanoriauti kitų to paties sektoriaus įmonių darbuotojai, jums reikia ten būti.

2. Rizikuokite

Prisiimkite projektus, kurie yra už jūsų galimybių ribų. Tai padės pasirodyti ambicingu ir pagerinti savo įgūdžius. Tačiau tai yra rizikinga – jei projektas nepavyks, jūs būsite siejamas su šia nesėkmė. Visgi, Corley tyrime daugelis darbuotojų-milijonierių rizikuoti nebijojo ir į sudėtingus pasiūlymus žiūrėjo kaip į galimybes tobulėti ir gerinti savo įvaizdį.

3. Nuolat tobulinkite savo žinias

Absoliučiai visi milijonieriai tyrime niekada nenustojo mokytis. Jie kasdien mokslams skyrė 30–60 minučių, nepriklausomai nuo amžiaus ar užimamų pareigų. Jų nuolat augantis žinių bagažas skatino darbdavį mokėti priedus ir didinti atlyginimus, kad tik išlaikytų vertingą darbuotoją savo įmonėje. Ir, aišku, kad nesuteiktų galimybės juo naudotis konkurentams. Kai kurie darbdaviai organizuoja mokymus ar net apmoka darbuotojų studijas – visu tuo tiesiog būtina naudotis.

4. Išlikite gerai nusiteikęs ir optimistiškas

Tikriausiai skamba kaip senas, nuvalkiotas patarimas, girdėtas jau milijonus kartų ir neturintis jokios praktinės reikšmės. Tačiau Corley pabrėžia, kad gera nuotaika darbe yra įprotis ir įgūdis. Net 71 proc. tyrime dalyvavusių turtingų žmonių teigė, kad optimizmas jų kelyje į sėkmę buvo kritiškai svarbus. Kitas tyrimas parodė, kad pozityviai nusiteikę žmonės sulaukę 29-erių dažnai uždirba daugiau. Kodėl? Gera nuotaika yra užkrečiama, su pozityviais žmonėmis maloniau dirbti. Jūs tiesiog būsite patrauklesnis kaip asmenybė ir jus vadovui norėsis turėti arčiau savęs.

5. Savo darbą laikykite savo nuosavybe

Mūsų krašte priimta manyti, kad gerai dirbti galima tik sau, o samdomi darbuotojai pinigus uždirba kažkam kitam. Tačiau tyrime dalyvavę itin sėkmingi darbuotojai pabrėžia, kad savo darbą ir pareigas jie laiko savo nuosavybe. Jie – savo pozicijos vadovai, direktoriai ir savininkai. Todėl kiti juos laiko patikimais ir lojaliais. Todėl vadovai bus linkę padaryti viską, kad jus motyvuotų.

6. Turėkite viziją savo darbe

Dažnai paklausti apie viziją žmonės pradeda svajoti apie nuosavus verslus, kuriuos pradės kurti palikę dabartinį darbą. Tačiau jei jau nusprendėte daryti karjerą kokioje nors organizacijoje, jūsų vizija turi būti su ja susijusi. Tikslus visuomet lengviau kurti aplink svajones, o svajones – aplink vizijas. Sėkmingi darbuotojai ne tik turėjo konkrečias vizijas, bet jomis sugebėjo sudominti ir savo darbdavius. Taip jie tapo ne tik darbuotojais, bet ir visos organizacijos vedliais, rodančiais lyderystės ir toliaregystės savybes.

Šie patarimai buvo sukurti analizuojant žmones, kurie tapo milijonieriai nekurdami verslų – vietoj to jie dirbo samdomą darbą kokioje nors įmonėje. Tačiau jie gali padėti kilti karjeros laiptais net tuomet, kai praturtėjimo galimybės menkos. Šiuos patarimus galima prisitaikyti ir kitose gyvenimo situacijose, tačiau, kaip visada, viskas priklauso nuo žmogaus, kuris skaito šį straipsnį.