Ir tai tikrai nėra vienintelė problema – netinkama laikysena dirbant namuose (aktuali vienam iš dešimties darbuotojų) gali tapti rimtų vėlesnių sveikatos problemų priežastimi.

Dirbančiųjų namuose produktyvumui taip pat kenkia prastas interneto ryšys, biuro įrangos trūkumas ir netgi rūpesčiai dėl augintinių.

Čia tik keli bendrovės „Regus“ apklausos išvadų pavyzdžiai, atspindintys daugiau nei 24 tūkst. verslininkų iš daugiau nei 90 šalių nuomonę.

„Darbas namie tikrai gali paveikti jūsų susitelkimą ir produktyvumą, - teigia „Regus“ regiono viceprezidentas Olivier de Lavalette. - Darbuotojai iš prigimties stengiasi pasinaudoti lankstaus darbo privalumais, kad galėtų išvengti ilgų kelionių į darbą ir atgal, dirbtų jiems tinkamu laiku ir taip pagerintų savo darbo ir laisvalaikio pusiausvyrą.

Visgi, šios išvados patvirtina, kad profesionali aplinka, kuri yra panaši į namų aplinką, yra tinkamesnė nei realus darbas namie, nes taip galima išvengti įtampos šeimoje, sukurti profesionalų įvaizdį bei pagerinti bendrąjį produktyvumą.“

Darbuotojai Lietuvoje nurodė tris didžiausius iššūkius dirbant namuose:

- dėmesio reikalaujantys vaikai ir šeima (81 proc.);
- biuro įrangos trūkumas (65 proc.);
- priėjimo prie svarbių įmonės dokumentų nebuvimas (55 proc.).
- nuošalyje neliko ir su sveikata susijusios problemos: 10 proc. respondentų skundėsi prasta laikysena dėl namuose netinkamai įrengtos darbo vietos – tinkama laikysena yra būtina, kad darbuotojai nebūtų nuolat įsitempę ir nepervargtų.
- beveik trečdaliui respondentų kilo problemų dėl per mažo darbo stalo (29 proc.).
- iš viso buvo nurodyta 15 skirtingų kliūčių, trukdančių produktyviai dirbti namuose.

Olivier de Lavallette teigia, kad „darbas namuose tampa vis populiaresnis, tačiau kuo daugiau darbuotojų pabando taip dirbti, tuo daugiau atranda neigiamų tokio darbo aspektų“.

„Asmeninis gyvenimas turi būti pritaikomas prie darbo ir tai ne visada būna paprasta. Be to, mūsų apklausa parodė, kad dirbantieji namuose jaučiasi vieniši, atstumti ir atitrūkę nuo kolegų. Rodos, buvimas biure gali būti svarbi priežastis kilti karjeros laiptais, nes darbuotojų, kurie dirba namuose, dažnai nepastebi net tose įmonėse, kurios skatina savo darbuotojus dirbti namuose bent kartais“, - sako jis.

Visgi, kur kas didesnį nerimą kelią faktas, jog vienas iš dešimties respondentų skundėsi dėl netinkamos laikysenos, kurią nulemia netinkami biuro baldai namie. Netinkama laikysena yra rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, traumų dėl nuolatinio įsitempimo, priežastis. Dėl to sumažėja darbuotojų produktyvumas. Apklausa atskleidžia, kad dirbant namuose negalima užtikrinti profesionalios aplinkos bei kyla sveikatos sutrikdymo pavojus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)