Tačiau personalo atrankos specialistai tvirtina, kad vasaros atostogos yra puiki proga jauniems žmonėms ne tik užsidirbti pinigų dirbant nekvalifikuotą darbą, bet ir išbandyti save ieškant savarankiškos praktikos arba darbo pagal specialybę. O kai kurie iš jų net sugeba vasaros atostogas paversti ilgalaike ir perspektyvia karjeros galimybe.

Neapsisprendžia – nori karjeros ar dar vienos vasaros prie jūros

Personalo atrankos įmonės „Emplonet“ direktorė Eglė Jackūnienė pranešime spaudai teigia, kad, ieškantiems nekvalifikuoto darbo galimybių, svarbiausiu faktoriumi yra atlyginimas. Pasak jos, dalis studentų nuo pirmo kurso savo finansais rūpinasi patys, todėl vasaros laikotarpiu ieško bet kokio darbo, kad tik užsidirbtų pinigų ateinantiems metams. Kai kurie studentai nekvalifikuoto darbo ieško bijodami prisiimti daugiau atsakomybės. Tačiau yra jaunų žmonių, kurie vasaras skiria profesinėms paieškoms.

„Vis daugiau jaunų žmonių vasaras skiria sezoniniam darbui, po kurio tikisi įsidarbinti. Kai kurie jų motyvuoti ir žino, ko siekia, tačiau pasitaiko ir itin reiklių jaunuolių su ypatingais pageidavimais. Tokie studentai ieško finansiškai patrauklių pasiūlymų, darbo lanksčiu grafiku su galimybe planuoti laiką savarankiškai, darbo vietos arti namų. O darbdaviai iš jaunimo labiausiai tikisi atsakingo požiūrio, lojalumo bei paslaugumo. Atsakomybė – pagrindinė savybė, kurios šiandieniniam jaunimui trūksta. Kartais jaunimas neapsisprendžia, kas jiems svarbiau – laisva vasara ar galimybė patobulėti profesinėje veikloje“, – pasakoja E. Jackūnienė.

Pasak kontaktų centro „Transcom Worldwide Vilnius“ Žmogiškųjų išteklių vadovės Ingos Saveikienės, studentų finansiniai lūkesčiai yra mažesni, jei darbdavys siūlo galimybę būti pilnaverte komandos dalimi, prisidėti prie sprendimų priėmimo ir įgyti karjeroje praversiančios klientų aptarnavimo patirties. Iš būsimo darbuotojo tokiu atveju tikimasi ne vien atsakomybės, brandos ir lojalumo, bet ir gerų komunikacinių įgūdžių, dažnai užsienio kalbos mokėjimo, gebėjimo dirbti komandoje ir žingeidumo.

„Mūsų įmonė reguliariai ieško studentų, kuriems suteikia galimybę dirbti ne pilnu etatu, lanksčiu grafiku, o prasidėjus mokslo metams, pratęsti darbą jiems patogiomis sąlygomis. Kadangi įmonės veikla yra klientų aptarnavimas, mums svarbūs komunikaciniai gebėjimai, greita reakcija bei nuoširdus noras padėti klientams, kurie dažniausiai susisiekia tuomet, kai yra pasimetę, nervingi, neranda ieškomos informacijos. Darbuotojus itin motyvuoja tai, kad įmonėje vyrauja skandinaviška kultūra, nėra griežtos hierarchijos, savo pasiūlymus drąsiai galima teikti vadovams, kas ypač skatina jaunų žmonių tobulėjimą“, – teigia I. Saveikienė.

Didžiausi karjeros šuoliai – įmonės viduje

Pasak I. Saveikienės, įmonė atsirenka darbuotojus ne tiek pagal jų patirtį, kiek pagal motyvaciją ir norą tobulėti. Įmonėje taip pat dirba vidiniai specialistai, kurie yra atsakingi už naujų darbuotojų mokymus ir integraciją. Net daugiau nei 80 proc. įmonės vadovų į šias pozicijas pateko iš įmonės vidaus. Tai – vienas iš patraukliausių įmonės aspektų jaunimui, kurie planuoja savo karjerą.

„Į kiekvieną aukštesnę poziciją pirmiausia ieškome tinkamo žmogaus viduje, stengiamės auginti lyderius, didinti darbuotojų įsitraukimą, reguliariai rengiame mokymus stiprinti įvairioms kompetencijoms. Taip pat turime plačias galimybes mokantiems užsienio kalbas. Jei studentai vasaros metu parodo užtektinai motyvacijos, jiems vietos įmonėje visada atsiras ir prasidėjus mokslo metams“, – teigia I. Saveikienė.

Atsakingas, motyvuotas ir savo darbštumą įmonėje per vasarą įrodęs jaunas žmogus daugumos darbdavių yra vertinamas. Anot E. Jackūnienės, dažnas darbdavys pasistengia pritaikyti darbo vietą, jei mato perspektyvą jauname darbuotojuje ir suteikia jam galimybę dirbti iš namų ar laisvu grafiku.

„Žinoma, viskas priklauso nuo darbo pobūdžio, darbdavio požiūrio bei darbuotojo darbo rezultatų. Svarbu, jog pats darbuotojas būtų įsitraukęs ir vertintų suteiktą galimybę. Apdairus darbdavys linkęs išsaugoti ir auginti tokius žmones. Daugiausiai galimybių derinti darbą ir studijas yra klientų aptarnavimo sektoriuje, tačiau, jei studentai turi reikiamas kompetencijas, darbą lanksčiu grafiku galima rasti ir IT bei telekomunikacijų sektoriuose“, – sako direktorė.

Vis daugiau pasiūlymų – atlikti savanorišką praktiką

Paklausta, kokia patirtis gyvenimo aprašyme suteikia jaunam žmogui daugiausiai privalumų ieškant darbo, I. Saveikienė teigia, kad vieno atsakymo nėra, tačiau darbdaviams įspūdį visuomet daro aiškus tikslo siekimas.

„Tikslingas ėjimas link norimos darbo vietos darbdaviui visuomet daro įspūdį. Tačiau Lietuvoje nėra daug kontaktų centrų, todėl vos keli kandidatai, pretenduojantys dirbti mūsų įmonėje, turi tokios patirties. Būtent todėl mes daugiau dėmesio skiriame asmeninėms kandidatų savybėms“, – sako I. Saveikienė.

Žinoma, vasaros yra puiki galimybė jaunimui išbandyti įvairius sektorius tam, kad ateityje lengviau rastų sau patinkantį darbą. Tokiu atveju darbdaviui tai reikia aiškiai iškomunikuoti, kad vasaros pabaigoje būtų išpildyti abiejų pusių lūkesčiai. Darbo rinkoje pastaruoju metu daugėja savanoriškos praktikos pasiūlymų. Ji paprastai trunka apie 2 mėnesius ir leidžia įgauti patirties, tapti stipresniu darbo rinkoje bei sudaro galimybę būti pastebėtu, įvertintu ir lengviau įsidarbinti. Tokio pobūdžio praktikos kartais būna ir apmokamos.

I. Saveikienė pabrėžia, kad nors asmeninės savybės ir komunikaciniai įgūdžiai daro didelę įtaką renkantis darbuotojus, patirtis, net ir nekvalifikuoto darbo, įrodo žmogaus darbštumą, aktyvumą ir visada suteikia privalumą darbinantis. Anot jos, studentai turėtų gerai pagalvoti prieš nuspręsdami, kaip praleisti vasarą – atostogaujant prie jūros ar įsitraukiant į darbo rinką, nes tokia patirtis gali kardinaliai pakeisti jų karjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)