„Vadovui nepatiko mano pasiūlymas. Jaučiu, kad jis su kolegomis buriasi prieš mane. O kas, jei mane atleis?“

„Jau seniai nieko negirdėjau iš savo draugės. Kodėl visada aš turiu skambinti? O kas, jei jai daugiau neberūpiu?“

Geriems žmonėms nutinka blogų dalykų - netgi siaubingų dalykų - kurie suteikia didžiulio skausmo. Tačiau katastrofinio pobūdžio fantazijos, kaip kad tos, kurios buvo paminėtos pradžioje, suteikia visai nereikalingo skausmo, nesvarbu, ar jose yra tiesos, ar ne. Kaip pasakė Markas Tvenas, „esu jau senas ir pažinau daug sunkumų, kurių dauguma taip niekad ir nenutiko.“

Ar suteikiate sau skausmo mintimis „o kas, jei?“ Neįtikėtina, kaip dažnai aš save patį sugaunu negatyvių minčių sūkuryje. Nenuostabu, kad tyrimai rodo, jog 60-70% minčių fono yra negatyvios mintys, pačių susikurti katastrofiniai scenarijai. Kad pakreiptumėte mąstymą geresne kryptimi, galite pasinaudoti šiais trimis teiginiais. Taip nusiraminsite ir pamiršite visas galimas katastrofas.

Štai jie:

1. „Tai nevyksta dabar“. Taip, katastrofa gali įvykti ateityje, tačiau tai nevyksta dabar. Ši frazė gali padėti jums pamatyti, kad šiam momentui esate saugūs.

2. „Kad ir kas nutiktų, galiu susitvarkyti“. Šis teiginys primena jums apie jūsų vidinius resursus ir suteikia ryžto pasitikti gyvenimo iššūkius.

3. „Mano kentėjimo priežastis - aš pats. Ar galiu liautis?“ Ši frazė kilusi iš keturių budistinių tauriųjų tiesų. Dažnai ją vartoju su nuostaba, kaip kad: „Aš sukeliu savo paties kančias! Ir vėl!“

Klausimas „ar galiu liautis?“ ateina iš motyvacijos tyrimų. Tyrimai byloja, kad klausiant savęs klausimo, labiau motyvuojamasi nei tiesiog pasakant „aš liausiuosi“ ar liepiant sau „liaukis sukėlęs sau kančias!“ Klausimas „ar galiu liautis?“ padeda pamatyti, kad jūs turite pasirinkimą. Žinoma, jei jūsų kelyje pasitaiko tikra katastrofa, kaip kad uraganas, mirtis, ar skyrybos, geriausia savęs paklausti: „kaip galėčiau tam kuo geriau pasiruošti?“ Veiksmas padeda sumažinti nerimą.

Jei sukeliate savo pačių kentėjimą mintimis „o kas, jei...“, pripažinkite tas mintis, pasakykite sau vieną iš išvardintųjų teiginių ir toliau judėkite į priekį. Nesibaiminkite, jei mintys po kurio laiko grįžta. Mąstymo pokyčiai užima daug laiko ir natūralu, kad pasitaiko nukrypimų nuo kelio. O kova su neigiamomis mintimis apie galimas ateities katastrofas gali trukti visą gyvenimą. Ir vis dėlto tai padaryti verta. Tuomet galite mintis suteikti į tai, kas jums išties svarbu.

Šios trys trumpos frazės išvadavo mane nuo nereikalingo kentėjimo - galbūt jos padės ir jums!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)