Viršenybė ir konkurencija

Palikite kovą dėl vietos po saule už šeimos ribų. Sveikuose santykiuose nėra konkurencijos, vienas partneris nebus viršesnis už kitą. O jei susidūrėte su tokia problema, nukreipkite energiją į savišvietą – taip ne tik sužinosite naujų dalykų, augsite intelektualiai, bet ir rasite sau veiklos, kuri atitrauks nuo negatyvių minčių.

Partneris nuolat pabrėžia jūsų trūkumus ir silpnąsias puses? Jam vis ko nors trūksta, o kaltę dėl to verčia jums? Be pagrindo kelia pavydo scenas? Reikalauja, kad atitiktumėte jo lūkesčius, būtumėte klusni, bet vis tiek liekate kalta? Sveikuose santykiuose tokių dalykų nebūna, nes tai – toksiškas elgesys. Esant tokiai situacijai reikia imtis kraštutinių priemonių, t. y. skirtis.

Abejingumas

Abejingumas yra dar destruktyvesnis nei barniai ir skandalai. Kol sutuoktiniams ne vis vien, kol egzistuoja jausmai, trauka, santykius galima atkurti. O kai vienam sutuoktiniui pasidaro vis vien, šansų nebelieka.

Manipuliavimas autoritetu

„Juk aš noriu, kad būtų geriau (tik aš žinau, kaip geriau), todėl tu elgtis taip ar kitaip...“ „Tu – kaip vaikas, nieko pats nesugebi. Duok, aš padarysiu.“ Realiai tokio pobūdžio frazės reiškia štai ką: „Būk nuo manęs priklausomas, man baisu, kad būsiu niekam nereikalingas ar nereikalinga.“ Sveikuose santykiuose su tokiais dalykais nesusidursite. Tai – priklausomybės prerogatyva.“

Godumas

Laimingos poros santykiuose mylimam žmogui įprasta skirti laiko, jėgų ir pinigų. Jeigu jums gaila kurio nors iš minėtų dalykų, tai – negeras ženklas.

Sveikuose santykiuose neabejotinai egzistuoja seksualinė trauka tarp partnerių. Intymūs santykiai – lakmuso popierėlis poroje. Dingęs seksualinis potraukis partneriui – rodiklis, kad santykiuose kažkas negerai. Sudėtingesniais atvejais seksualinio potraukio nebuvimas tampa aversija – pasibjaurėjimu seksualiniais santykiais su konkrečiu partneriu.

Nutylėjimai

Laiminguose santykiuose žmogui netenka slėpti savo jausmų ir emocijų. Šiuolaikiniame pasaulyje visi neapsieiname be kaukių, nenorime rodyti aplinkiniams savo baimių, nerimo, nenorime pasirodyti pažeidžiami ar nusiminę. Tačiau namuose neturėtų būti poreikio dangstytis kauke, artimi santykiai tam ir skirti, kad juose galime drąsiai būti savimi, kalbėti apie savo jausmus, baimes ir emocijas, žinodami, kad mūsų neatstums. Nutylėjimai problemų neišsprendžia, tik jas pagilina. Tylėti ir apsimesti, kad viskas gerai, – lėtai tiksinti bomba.

Persekiojimas, autonomijos pažeidimai

Laiminguose santykiuose abu partneriai išsaugo autonomiją. Kiekvienas iš jų gali savarankiškai priimti sprendimus, kokioje srityje, kokia kryptimi tobulėti, dirbti, realizuoti save, ar sportuoti ir t. t. Autonomija – taip pat ir galimybė kažkiek laiko pabūti vienam (teisė į vienatvę).

Priklausomuose santykiuose vienas partneris pažeidžia kito teisę į autonomiją. Partnerį, kuris siekia susiliejimo, vadina persekiotoju. Persekiojančiam partneriui atrodo, kad jo ir jo pastangų saugoti, plėtoti santykius nevertina, aiškina psichoterapeutė Esther Perel.

Jis ar ji būdami vieni kankinasi, dėl to gali kauptis negatyvių emocijų – pojūtis, kad esi atstumtas, gėda dėl artumo troškimo, menka savivertė ir kt. Esant tokiai situacijai, pavojingiausia tai, kad persekiojantysis persekioja vis atkakliau, o persekiojamasis vis aktyviau traukiasi. Susidaro užburtas ratas, konfliktai stiprėja, kaip ir pojūtis, kad viskas žlugo. Sveikuose santykiuose kiekvieno partnerio teisė į autonomiją – natūralus dalykas.

Elgesio kontroliavimas

„Ištrink iš instagramo šitą nuotrauką, per daug atvira.“ Laiminguose santykiuose vienas partneris nesprendžia už kitą, nenurodinėja, kaip galima ar negalima elgtis, su kuo bendrauti, kokius drabužius vilkėti ir pan. Sveiki santykiai grindžiami pasitikėjimu, o ten, kur yra pasitikėjimas, nėra vietos kontrolei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją