Bijome įvairių ir dažniausiai nepagrįstų dalykų (iš anglų kalbos: fear (baimė): false evidence appearing real). Nepagrįstų, nes baimė visada kyla iš ateities (iš to, ko dar nėra). Bijome to, kas gali įvykti ateityje, nors šiuo metu mums joks pavojus negresia.

Mąstydami apie tai, kokia baisi ta ateitis, galime ją tokią ir susikurti. Jau seniai girdime, kad mūsų mintys kuria ateitį, tačiau vis tiek leidžiame joms mus valdyti ir trukdyti mums siekti savo tikslų.

Visgi baimė yra natūrali emocija ir jos gėdytis nereikia. Jei nieko nebijotume, tai didžioji dalis iš mūsų būtų palindę po mašinomis, nukritę nuo stogų ar nusideginę pirštus, šildydamiesi prie laužo.

Rasa Venckutė
Tačiau mes nagrinėsime kitokias baimes – tas, kurios mums trukdo siekti savo tikslų. Pavyzdžiui, baimės suklysti, apsijuokti, viešai kalbėti, likti nesuprastam ir neįvertintam. Įsivaizduojate, kiek daug padarytumėte, jei šios baimės dingtų? Ką veiktumėte, jei nieko nebijotumėte? Skirkite šiam klausimui atsakyti bent 5 minutes.

Pajuskite savo stiprybę!

Apie baimes, jų priežastis ir kt. jau labai daug prirašyta kitur, todėl nesikartosiu. Tik noriu atkreipti dėmesį į tai, kad baimė nėra metų laikas, kuris ateina ir išeina savaime. Baimė – tai Jūsų pasirinkimas.

Kaip spręsti šią problemą

Tikriausiai esate bandę pozityviai mąstyti, drąsinti save ir bandyti negalvoti apie gąsdinančius dalykus. Daugeliui iš mūsų tai sunkus uždavinys, nes reikia valdyti savo mintis, dėmesį. Todėl pateiksiu mažiau žinomus ir lengviau pritaikomos baimės įveikimo būdus. Kai kurie iš jų Jus nustebins, ypač paskutiniai (tik nesakykite, kad bėgate iškart prie paskutinių!).

Iš pradžių susirašykite visas savo baimes, kurios kiša koją kelyje į svajonių išsipildymą, aplink kiekvieną iš jų susirašykite (burbulu) žodžius, kurie Jums siejasi su šiomis baimėmis. Taip geriau jas pažinsite. Dar galite pamąstyti iš kur jos kilo: galbūt vienas nelaimingas įvykis praeityje per daug Jus paveikė ir dabar Jūs nepagrįstai bijote panašių į jį situacijų.

Paklauskite savęs, kas gali atsitikti blogiausio, jei išsipildys Jūsų bijomas scenarijus? Tarkime, Jūs norite atsidaryti savo rankdarbių parduotuvę ir bijote, kad Jums nepasiseks. Blogiausias scenarijus: vargais negalais atsidarote parduotuvę, bet Jūsų rankdarbių niekas neperka. Ką, tai – pasaulio pabaiga?

Pirmomis dienomis būna liūdna, bet vėliau imate ieškoti nesėkmės priežasčių, randate jas ir keičiate strategiją. Tada ima sektis vis geriau. O jei net nepabandysite, taip ir gyvensite su neramumu ir tuštumu širdyje. Iškeiskite savo baimes į sėkmę!

Kai bijote, stenkitės mąstyti kuo racionaliau. Susirašykite visus savo baimės „įrodymus” ir pamatysite, kokią lakią vaizduotę visgi turite blogiems įvykiams prognozuoti.

Galite pamažu daryti Jus gąsdinančius dalykus. Tai truputį nuvalkiotas patarimas, bet dėl to jis nė kiek ne mažiau veiksmingas. Pavyzdžiui, norite, tačiau vis dar bijote atsidaryti rankdarbių parduotuvę. Iš pradžių pasižvalgykite po kitas parduotuves, pakalbinkite jų pardavėjas. Taip pat pasižvalgykite internete, ypač forumuose, kad geriau suprastumėte, ko žmonėms reikia.

Čia svarbiausia tai, kad apsiprastumėte su mintimi, jog atsidarysite parduotuvę. Kuo daugiau apie tai mąstote, tuo daugiau perduodate smegenims signalų apie idėjų ir galimybių paiešką. Taigi, tęsiame: pasakykite šeimos nariams, draugams apie parduotuvės idėją.

Toliau galite padaryti porą rankdarbių ir juos parduoti mugėje, turguje ar tarpininkams. Iškart pamatysite, ar tai teikia Jums tiek džiaugsmo, kiek tikėjotės. Nebūtina ir netgi kvaila iškart pulti kurti rankdarbių parduotuvę. Geriau prie savo tikslo judėkite po truputį. Taip padarysite ne tik mažiau klaidų, bet ir mažiau bijosite.

Supykite ant savęs. Turbūt dabar galvojate: „Kaip kaip? Supykti?“ Turbūt dažniau girdite (ar skaitote), kad reikia save raminti, guosti. Nusiraminimas yra trumpalaikis simptominis vaistas. Pyktis tokioje situacijoje veikia geriau: jis išvalo susikaupusias emocijas, išjudina.

Iš pradžių Jums gali pasidaryti dar liūdniau, bet pagalvokite: ar Jūs norite trumpalaikių ar ilgalaikių rezultatų? Pyktis labiausiai veikia tada, kai jau seniai atidėliojate, kenčiate ir graužiate save. Supykimas ant savęs Jus natūraliai prives prie tos ribos, kai jau nebegalėsite toliau taip gyventi.

Susitaikykite su baime ir nustokite nuo jos bėgti. Neneikite, kad bijote. Pavyzdžiui, užlipus ant scenos, užuot slėpę jaudulį, pasakykite publikai, kad bijote ir jaudinatės. Įtampai nukritus, atsipalaiduosite, pasijausite natūraliau.

Nupieškite savo baimę. Stenkitės tai padaryti kuo juokingiau. Juokitės iš savęs, kad bijote tokių kvailų dalykų! Hiperbolizuokite, mintyse dar labiau padidinkite tai, ko bijote. Skamba keistai? O Jūs pabandykite ir pamatysite, veikia Jums tai ar ne.

Mėgaukitės savo baime, džiaukitės, jog bijote. Turbūt skamba dar keisčiau? Šitą patarimą išbandyti yra dar svarbiau nei prieš tai pateiktą. Patirsite ne tik keistus jausmus, bet ir smarkiai nukris įtampa. Viskas atrodys kur kas paprasčiau.

Stenkitės bijoti dar labiau. Taip, perskaitėte teisingai. Tik būkite atsargūs ir elkitės taip tik trumpai. Apskritai šis patarimas tinka tik stipriems žmonėms. Taigi, dar labiau kalkite sau į galvą, kaip blogai Jums gali baigtis, dar stipriau drebinkite kojas ar rankas.

Stenkitės kuo labiau įsijausti ir sustiprinti patiriamą diskomfortą, įtampą ir netgi skausmą, kančia. Ką tai duos? Perkraus Jūsų protą, išvalys destruktyvias emocijas ir kvailas mintis, nuims įtampą, atneš ramybę, palengvėjimą ir džiaugsmą.

Visi iki šiol išvardyti būdai orientuoti į mąstymo keitimą. Galimas ir atvirkštinis variantas: keisti elgesį ir tokiu būdu pakeisti mąstymą. Sėdėkite tiesai, šypsokitės, sugniaužkite kumščius, šokinėkite iš džiaugsmo, juokitės. Trumpai tariant, elkitės ir mąstykite kaip tikras drąsuolis ir tokiu tapsite. Galite vaidinti, kai niekas nemato – taip bus drąsiau.

Toks elgesio pakeitimas yra labai veiksmingas, bet tik tokiu atveju, jei pakankamai įsijaučiate. Iš pradžių galbūt pasijusite keistai ir kvailai. Paskui atsivers kitokie pojūčiai ir suvokimai.