https://www.adme.ru/svoboda-sdelaj-sam/test-tolko-obladateli-orlinogo-zreniya-razlichat-na-etih-kartinkah-3d-izobrazheniya-2465515/

Patreniruokite regėjimą ir pamėginkite įžiūrėti, kas pavaizduota 18-oje stereogramų.

Kaip funkcionuoja stereograma

Stereograma – trimatė optinė iliuzija, sukeliama binokuliarinio regėjimo: kai žiūrime į objektą, mūsų dešinė ir kairė akis vizualizuoja jį šiek tiek skirtingai. Paskui jos siunčia informaciją į smegenis, kad jos tą informaciją apdorotų ir galiausiai paverstų trimačiais objektais, kuriuos esame įpratę matyti. Taigi stereogramose sukuriama gilumos iliuzija ten, kur jos iš esmės nėra.

Trimatis vaizdas

Nusiteikę pradėti?

Įžiūrėkite liūtą

Trimatis vaizdas

Ar matote raganosį?

Trimatis vaizdas

Įžiūrėsite triušį?

Trimatis vaizdas

Ar visus gyvūnus pavyko įžiūrėti?

Keli patarimai, kaip reikia žiūrėti į stereogramas

Trimatis vaizdas

Norint įžvelgti trimačius paveikslėlius, nereikia specialių akinių, pakanka vaizduotės ir kantrybės. Jei nepavyko įžiūrėti paveikslėlių, pasinaudokite keliais patarimais:

-Išfokusuokite žvilgsnį, kad matytumėte paveikslėlį tarsi atskirai kiekviena akimi.

-Sufokusuokite žvilgsnį į paveikslėlio vidurį, lėtai artėkite, kol paveikslėlis neįgaus aiškios formos.

Atsistokite už 30 cm nuo paveikslėlio, atpalaiduokite akis, kol imsite matyti išplaukusį, tarsi besidvejinantį vaizdą. Taip tarsi žiūrėsite į paveikslėlį iš skirtingų kampų. Greitai atrasite kampą, iš kurio žiūrint palengva ryškės paveikslėlis. Žiūrėkite, kol jis neįgaus aiškios formos.

Daugelis žmonių, kad ir kiek stengiasi, neįžiūri paslėptų figūrų. Taip gali būti dėl binokuliarinio regėjimo problemų. Norint pamatyti binokuliarinį vaizdinį, abi akys turi matyti ir vienu metu, ir nepriklausomai viena nuo kitos.

Kas turi žvairumą, ambliopiją (vadinamąją tingią akį) ar kt. sutrikimą, galbūt nepamatys paveikslėlių, nes smegenys apdoroja vaizdinius, naudodamosi kita gilumos suvokimo koncepcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)