Surinkti duomenys padėjo išsiaiškinti verslo darbdavių ir studentų nuomonių panašumus ir skirtumus bei palyginti juos su analogiška 2006 m. atlikta viešosios nuomonės apklausa.

Atrankos kriterijai. Trys svarbiausi dalykai darbdaviui yra profesinė patirtis, charakterio savybės ir papildomi/specialūs gebėjimai. Studentų nuomone, darbą siūlančius žmones labiausiai domina profesinė patirtis, gebėjimas pristatyti save darbdaviui ir turtingas CV. Lyginant su 2006 m. apklausa, profesinė patirtis dabar yra aktualesnis kriterijus įsidarbinant, nei jis buvo anksčiau.

Charakterio savybės. Verslo atstovų pagrindinės trys labiausiai vertinamos darbuotojo savybės yra atsakingumas, orientacija į rezultatą ir darbštumas. Studentų prioritetiniai pasirinkimai yra atsakingumas, kūrybiškumas ir komunikabilumas.

2013 metų apklausos duomenimis, 13,8% studentų ir net 16.38% darbdavių sutiko, jog atsakingumas yra svarbiausia darbuotojo savybė. Lyginant su analogišku tyrimu, atliktu prieš 7 metus, ši nuomonė nepasikeitė. Kita savybė, kuri sulaukė panašaus dėmesio iš abiejų pusių – darbštumas, kurį 12,07% ir 11.66% atitinkamai darbdavių ir studentų įvardijo kaip svarbų darbuotojo bruožą.

Sėkmingas įsiliejimas į darbo aplinką. Taip pat buvo tiriama, kiek, jaunimo ir verslo supratimu, darbuotojui trunka pilnai įsilieti į įmonės veiklą ir komandą. Verslo atstovai, mano, jog šis procesas užtrunka daugiau nei tris mėnesius. Tuo tarpu didžioji dalis jaunimo teigia, jog tai yra trumpesnis procesas ir tam reikia tik 1-2 mėnesių.

Paklausiausios specialybės. Atliktos apklausos duomenimis, darbdaviai labiausiai ieško pardavimų specialistų (net 24,5%), tačiau statistika rodo, jog tai yra viena mažiausiai studentams patrauklių specialybių (tik 1,9%), jie labiausiai tikisi projektų vadovo (27,8%) pareigų.

Studentų Verslo Tiltas (toliau SVT) – Vilniaus Universiteto studentų įkurta ir valdoma įmonė, priklausanti tarptautiniam tinklui JADE, kuris vienija įmones iš 14 Europos Sąjungos šalių. SVT kuria aplinką, kurioje studentas priimdamas iššūkius gauna įkvėpimą dirbti su augančiu pasitikėjimu savimi ir profesiniais gebėjimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)