Įsigiję leidimą naudotis programine įranga, visų pirma mes ja naudojamės limituotą laiką už kurį sumokame, o jam pasibaigus turime prasitęsti arba ieškoti naujos prekės. Taip pat skaičiuojant išlaidas mes žinome, kiek išleisime norint įsigyti galimybę naudotis programa, tačiau vargiai kas gali numatyti kiek išleisime programos palaikymui. Buhalterinių programų specialistai pranešime spaudai supažindina su kokiomis išlaidomis susidursite įsigiję buhalterinės apskaitos programą.

Įgyvendinimas

Į įgyvendinimo sąnaudas įeina visos išlaidos, kurios reikalingos įdiegti ir sukonfigūruoti buhalterinės apskaitos programą. Kai kurias programas užtenka tik atsisiųsti ir instaliuoti, tačiau kitoms reikia tam tikrų papildomų įrenginių ar papildomų darbų. Taip pat prieš diegiant naują programą privaloma patikrinti jau turimą techniką ir operacines sistemas, esant nesklandumams, juos pašalinti arba pakeisti. Neapsieisite ir be programavimo darbų, juk programą reikės pritaikyti specialiai Jūsų verslui.

Mokymai

Jei nemokate naudotis buhalterinės apskaitos programa, iš jos Jums nebus jokios naudos. Daugelis pardavėjų suteikia pradinius apmokymus ar instrukcijas, kaip naudotis programa, tačiau sužinosite tik pradinę informaciją, o kiti programos niuansai bus vis tiek neaiškūs. Jums bus pasiūlyti ir išsamesni mokymai, tačiau už juos greičiausiai turėsite susimokėti papildomai. Be to, kiekviename darbe pasitaiko darbuotojų kaita, todėl naujus darbuotojus taip pat reikės išmokyti naudotis programos privalumas.

Skaičiuojant programinės įrangos išlaidas, į apskaitą turite įtraukti ir laiko sąnaudas. Laikas, kuris bus sunaudotas mokymuisi naudotis programa, įmonei bus neproduktyvus ir net šiek tiek nuostolingas, todėl labai svarbu pasiskaičiuoti kada tie nuostoliai Jums atsipirks. Kuo ilgiau laiko skirsite mokydamiesi naudotis programine įranga, tuo ilgiau negausite norimų rezultatų.

Pritaikymas

Įsigiję buhalterinės apskaitos programą jūs gausite bendrąjį paketą, kuris yra pritaikytas visiems. Jei Jūsų įmonės buhalterija nėra sudėtinga, šis variantas Jums puikiai tiks, tačiau pasitaiko įmonių, kurių buhalterinė apskaita nėra eilinė. Norint apskaitos programą pritaikyti įmonei, turinčiai specialių poreikių Jums prireiks papildomo programavimo, o galbūt net ir papildomų įrenginių.

Šią paslaugą Jums gali suteikti bet kuris patyręs buhalterines programas išmanantis programuotojas, tačiau būkite atsargūs, nes jei programuotojas nėra Jūsų įsigytos buhalterinės programos kūrėjų ar pardavėjų atstovas, už jo padarytą žalą atsakysite tik Jūs patys.

Duomenų saugojimas

Šiandiena daugumos šiuolaikinių buhalterinės apskaitos programų duomenys yra saugomi specialiuose serveriuose ar vadinamuosiuose „debesyse“. Toks saugojimo būdas užtikrina Jūsų įmonės finansinių duomenų saugumą, jei kas nors nenumatyto atsitiktų kompiuteriui su kuriuo dirba Jūsų buhalteriai ar apskaitos programai.

Duomenų saugyklos pačios neatsiranda ir pačios neveikia, joms reikia priežiūros, kaip ir kokiai kitai programai, todėl ši paslauga taip pat reikalauja investicijos. Žinoma, ši investicija nėra tokia didelė, kokią Jums tektų sumokėti atkuriant prarastus duomenis, todėl jei įsigijote buhalterinės apskaitos programą, investuokite ir į šią paslaugą.

Papildymai

Norite ar nenorite, karts nuo karto Jūs privalėsite atnaujinti savo buhalterinę programą. Esant galimybei galite dirbti ir su programa be papildymų, tačiau programų kūrėjai čia sužaidžia protingai ir kuo toliau, tuo labiau atima šią galimybę. Be naujų papildymų neveikia reikiamos funkcijos, todėl automatiškai sustoja Jūsų įmonės buhalterijos tvarkymas. Taip pat atnaujinimai įdiegiami ir tada, kai keičiasi mokestinės tvarkos, todėl papildymai palengvina ir pagreitina buhalterių darbus.

Įsigyjant buhalterinės apskaitos programą pardavėjas gali jums siūlyti atnaujinamus kurį laiką diegti nemokamai, tačiau svarbu žinoti, kad pasibaigus siūlomos akcijos laikui, už papildymus turėsite mokėti ir niekada nežinosite kada.

Palaikymas

Kaip ir paprastas kompiuteris, buhalterinė programa yra naudojamas daiktas, kuris gali sugesti. Kai kurias problemas gal jums pavyks išspręsti ir patiems, tačiau kitoms prireiks technikos specialistų pagalbos. Pasidomėkite ar įsigyjant licenciją nesuteikiama garantija programos gedimams, tai sutaupytų Jums pinigų, bent jau kurį laiką.

„Prieš įsigydami buhalterinės apskaitos programą gerai viską apsvarstykite. Dauguma buhalterinės apskaitos paslaugas teikiančių įmonių visas reikiamas programas jau turi ir klientams duoda prisijungimus. Toks pasirinkimas Jums tikrai padėtų sutaupyti nemažai pinigų, nes įsigiję savo buhalterinės apskaitos programą Jūs nuolat turėsite į ją investuoti. Su kiekvienu įstatymų pakeitimu ar naujos tvarkos atsiradimu, programos yra atnaujinamos ir pildomos, tad jei nepildysite programos, galų gale ji bus nebetinkama naudojimui ir visiškai bevertė. Jei jau tikrai norite investuoti lėšas į programinę įrangą, geriau rinkitės programas, kurios Jums padės kontroliuoti įmonės darbus ir uždirbti daugiau pinigų. Toks pasirinkimas Jums atsipirks labiau,“ – pataria verslo konsultantas ir „Apskaita ir Buhalterija LT“ tarnybos steigėjas Romualdas Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)