Tam tikromis aplinkybėmis, ypač jei geriame daug ir greitai, alkoholis kerta hipokampą – mažus dešrelės formos regionus, esančius abiejose smegenų pusėse ir atsakingus už mūsų gyvenimo prisiminimų formavimą. Alkoholio kiekiui kraujyje pasiekus maždaug 0,8 promilės – legalų intoksikacijos lygį, hipokampas pradeda nebesusitvarkyti.

Pabudę rytą po kokteilių vakarėlio prisimenate, kad su kažkuo susipažinote, tačiau nebeprisimenate nei vardo, nei jums pasakotos istorijos – taip yra todėl, kad dvi išgertos taurės viskio greitai pasiekia jūsų hipokampą. Geriate dar ir atminties sutrikimas dar labiau sustiprėja, kol pasiekiate tašką, kai galbūt prisimenate keletą vakaro detalių, tačiau prisiminti visa kita reikia didžiausių pastangų.

Apie alkoholio poveikį mūsų atminčiai ir smegenims naujausiame savo bestseleryje „Bendravimas su nepažįstamaisiais“ rašo kultinis rašytojas Malcolmas Gladwellas, žinomų knygų „Virsmo taškas“ bei „Išskirtys“ autorius. Knygoje jis tyrinėja įvairiausias mūsų nesusikalbėjimo priežastis ir ieško atsakymų, kodėl mes nepasitikime ar perdaug pasitikime žmonėmis, kurių visai nepažįstame, paliečia ir tokias temas kaip Black lives matter bei Me too.

Dalinamės pirmąja ištrauka iš ką tik leidyklos „Eugrimas“ išleistos knygos, kuri išversta į daugiau nei 20 kalbų.

Ištrauka iš knygos „Bendravimas su nepažįstamaisiais“

Bendravimas su nepažįstamaisiais

Tai, kas mums nutinka girtėjant, yra tam tikro kelio, kurio alkoholis prasiskverbia į mūsų smegenų audinį, poveikis. Veikimas prasideda kaktinėje smegenų skiltyje – smegenų dalyje, esančioje už kaktos, atsakingoje už dėmesį, motyvaciją, planavimą ir mokymąsi.

Pirmoji gėrimo taurelė sulėtina šios srities veiklą. Tampame šiek tiek kvailesni, prasčiau gebame priimti sudėtingus sprendimus. Gėrimas pasiekia smegenų „atlygio“ centrus – sritis, kurios valdo euforiją – ir šiek tiek jas suaktyvina. Tuomet pasiekia smegenų migdolą, atsakingą už tai, kaip mums reaguoti į aplinkinį pasaulį. Ar mums grasina? Ar turėtume bijoti? Alkoholis susilpnina migdolo veiklą. Šių trijų poveikių kombinacija sukelia miopiją.

Nebetenkame smegenų galios mąstyti apie kompleksiškus ir ilgalaikius dalykus. Mus išblaško netikėtas alkoholio sukeltas malonumas. Išsijungia mūsų neurologinis atsargumas. Tuo momentu pasikeičiame, matome tik esamą akimirką. Alkoholis prasibrauna iki smegenų gale esančių smegenėlių, kurios atsakingos už pusiausvyrą ir judesių koordinaciją. Todėl išgėrę klumpame ir svirduliuojame. Tai yra nuspėjamas girtumo poveikis.

Tačiau tam tikromis aplinkybėmis, ypač jei geriame daug ir greitai, nutinka kai kas kita. Alkoholis kerta hipokampą – mažus dešrelės formos regionus, esančius abiejose smegenų pusėse ir atsakingus už mūsų gyvenimo prisiminimų formavimą. Alkoholio kiekiui kraujyje pasiekus maždaug 0,8 promilės – legalų intoksikacijos lygį, hipokampas pradeda nebesusitvarkyti.

Pabudę rytą po kokteilių vakarėlio prisimenate, kad su kažkuo susipažinote, tačiau nebeprisimenate nei vardo, nei jums pasakotos istorijos – taip yra todėl, kad dvi išgertos taurės viskio greitai pasiekia jūsų hipokampą. Geriate dar ir atminties sutrikimas dar labiau sustiprėja, kol pasiekiate tašką, kai galbūt prisimenate keletą vakaro detalių, tačiau prisiminti visa kita reikia didžiausių pastangų.

Vašingtono regiono Nacionaliniame sveikatos institute dirbantis Aaronas White’as − vienas iš geriausių pasaulyje ekspertų, tiriančių sąmonės aptemimus. Jo teigimu, nėra jokio loginio paaiškinimo, kodėl kai kuriuos dalykus prisimename, o kai kurių ne. „Emocinis malonumas neturi įtakos tam, ar hipokampas ką nors įrašys, – pasakoja jis. – Tai reiškia, kad į vakarėlį nuėjusi moteris gali prisiminti, kaip pirmajame aukšte gėrė, tačiau neprisimins, kad ją išprievartavo. Tačiau staiga ji prisimena, kaip kvietė taksi.“

Geriant daugiau, kai alkoholio lygis kraujyje pasiekia 1,5 promilės, hipokampas gali visiškai išsijungti. White’o teigimu, „įvykus tikram sąmonės aptemimui nebelieka nieko, ką galėtumėte prisiminti“. Viename iš pirmųjų atminties aptemimo tyrimų alkoholio poveikio tyrėjas Donaldas Goodwinas St. Louise pasikvietė dešimt bedarbių vyrų, davė jiems keturias valandas ir po butelį burbono, o tada atliko keletą atminties testų.

Goodwinas rašė: Per vieną tokių testų asmeniui buvo parodyta uždengta keptuvė ir pasakyta, kad jei jis alkanas, gali nuimti dangtį ir ten ras tris negyvas peles. Galima drąsiai teigti, kad blaivūs žmonės tą prisimintų visą gyvenimą. O kaipgi burbono gėrikai? Nieko. Nei po trisdešimties minučių, nei kitą rytą. Nė vienas neužfiksavo trijų negyvų pelių. Aptemus atminčiai – stipraus girtumo tarpsnyje, kuris atsiranda, kol hipokampas ir vėl įsijungia – girtuokliai yra lyg amebos, kurios juda per pasaulį ir nieko neprisimena.

Kartą Goodwinas esė apie atminties aptemimą pradėjo tokia istorija: Trisdešimt devynerių pardavėjas pabudo keistame viešbučio kambaryje. Jis jautė nesunkias pagirias, tačiau iš esmės jautėsi normaliai. Drabužiai kabėjo spintoje, o pats jis buvo švariai nusiskutęs. Vyras apsirengė ir išėjo į fojė. Iš administratoriaus sužinojo, kad jis Las Vegase ir į viešbutį įsiregistravo prieš dvi dienas.

Vynas

Administratorius papasakojo pastebėjęs, kad jis išgėręs, tačiau neatrodė labai girtas. Tądien buvo šeštadienis, 14-a diena. Paskutinis dalykas, kurį vyras prisiminė, buvo tai, kad pirmadienį, 9-ą dieną, jis sėdėjo St. Louiso bare. Kadangi gėrė visą dieną, kaip reikiant nusigėrė, tačiau viską puikiai prisiminė maždaug iki 15 valandos, o tuomet „juostelė trūko“, ir prisiminimai dingo.

Vyras nebegalėjo prisiminti maždaug penkių dienų. Po trejų metų apie šį įvykį jis vis dar nieko neprisiminė. Jį tai taip išgąsdino, kad net dvejus metus nebegėrė nė lašo.

Pardavėjas išėjo iš baro St. Louise, nuvyko į oro uostą, nusipirko bilietą, nuskrido į Las Vegasą, susirado viešbutį, prisiregistravo, pasikabino kostiumą, nusiskuto – panašu, kad visai neblogai viską atliko, tačiau prisiminimų jokių. Taip veikia atminties sutrikimai. Esant maždaug 1,5 promilės girtumui, hipokampas išsijungia, nustoja formuotis prisiminimai, tačiau visiškai įmanoma, kad to paties asmens priekinė smegenų sritis, smegenėlės ir migdolas tuo pat metu funkcionuoja daugiau ar mažiau normaliai.

„Kai esate girti ir aptemsta prisiminimai, vis tiek galite daug ką padaryti“, – kalbėjo White’as. Tiesiog to neprisiminsite. Pavyzdžiui, kaip užsisakote prekių „Amazon“ svetainėje. Žmonės man nuolat apie tai pasakoja...

Jie gali atlikti labai sudėtingus dalykus: pirkti bilietus, keliauti ir daugybę kitų veiksmų, tačiau viso to neprisiminti. Tai reiškia, kad į ką nors pasižiūrėjus išties sunku pasakyti, ar to asmens atmintis aptemusi. Tai lyg bandymas suprasti, ar asmeniui, į kurį žiūrime, skauda galvą.

„Galiu atrodyti šiek tiek girtas, galiu atrodyti „gerai prilupęs“, tačiau sugebėsiu su Jumis kalbėtis“, – aiškino White’as. Galime kalbėtis, galiu nupirkti mums dar išgerti, galiu atlikti dalykus, kuriems reikia išsaugoti informaciją trumpam. Galiu Jums pasakoti apie tai, kaip kartu augome... Net alkoholikų žmonos nesupranta, kada jų sutuoktiniams aptemsta atmintis.

1960-aisiais atlikdamas savo pirmąjį tyrimą Goodwinas manė, kad atmintis sutrinka tik alkoholikams, ir tai retai. Apie tai mokslininkai rašė medicinos žurnaluose, lyg tai būtų nežinoma liga. Peržiūrėkite vienos apklausos apie gėrimo įpročius koledže rezultatus. Tyrimas buvo atliktas ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje − penktojo dešimtmečio pradžioje dvidešimt septyniuose Jungtinių Valstijų koledžuose. Studentų buvo klausiama, kiek vidutiniškai vienu prisėdimu jie išgeria. (Tam tikrais tikslais gėrimo mastai buvo išskirti į tris grupes. „Mažesnioji“ grupė reiškė ne daugiau kaip dvi taurės vyno ar du buteliai alaus arba du kokteiliai. „Vidutinė“ grupė reiškė nuo trijų iki penkių butelių alaus arba taurių vyno ar nuo trijų iki keturių kokteilių. O „didesnioji“ grupė reiškė kiekį, kuris didesnis už kitų grupių kiekius.)

Esant tokiems suvartojimo lygiams, tik labai nedaug geriančių žmonių praranda atmintį. Tačiau šiandien šiuose grafikuose pasikeitė du dalykai. Pirma, šiais laikais daug geriantys žmonės išgeria žymiai daugiau nei rimčiausi gėrikai prieš penkiasdešimt metų. „Kai [šiandien] kalbiesi su studentais apie keturias ar penkias taureles, jie tik šypteli „pff... tai tik pradžia“, – sako alkoholio tyrėja Kim Fromme. Jos teigimu, besaikiai gėrikai dabar dažnai vienu prisėdimu išgeria dvidešimt gėrimų.

Atminties aptemimai anksčiau buvę reti, dabar tapo įprasti. Aaronas White’as neseniai apklausė daugiau nei 700 Duke’o universiteto studentų. Pusė šios grupės gėrikų bent kartą per gyvenimą patyrė atminties aptemimą, 40 procentų jį patyrė pernai ir maždaug vienas iš dešimties − per pastarąsias dvi savaites.

Antra, vartojimo skirtumas tarp ankstesnės kartos vyrų ir moterų buvo žymiai didesnis nei dabar, ypač kalbant apie baltaodes moteris. (Šios tendencijos ne tokios ryškios tarp azijiečių, lotyno amerikiečių arba afroamerikiečių.)

„Manau, kad taip yra dėl moterų teisių judėjimo“, – teigia Fromme. Dažnai konsultuoju kariuomenėje, todėl man tuo nesunku įsitikinti. Kalbant apie fizinio pasirengimo stovyklas ir mokymus, kariuomenėje tarnaujančioms moterims taikomi tokie patys standartai kaip ir vyrams. Jos labai sunkiai dirba, kad galėtų pasakyti: „Esame kaip vyrai, todėl ir gerti galime kaip vyrai.“ Dėl fiziologinių priežasčių ši tendencija moterims kelia didesnę atminties aptemimų riziką.

Jei vidutinio svorio amerikietis vyras per daugiau nei keturias valandas išgeria aštuonias gėrimų porcijas − o tipiškame brolijos vakarėlyje toks gėrikas laikomas vidutinišku − alkoholio lygis jo kraujyje pasiekia 1,07 promilės. Toks asmuo jau per girtas vairuoti, tačiau šis skaičius žymiai mažesnis už 1,5 promilės, kurį pasiekus aptemsta atmintis. Tai priklauso ne tik nuo svorio. Skirtingų lyčių žmonės taip pat labai skirtingai metabolizuoja alkoholį. Moterų kūnuose vandens žymiai mažiau negu vyrų, todėl kraujo ląsteles alkoholis pasiekia žymiai greičiau. Jei apie 89 kg sverianti moteris per daugiau nei keturias valandas išgeria tiek pat, kaip ir tiek pat sveriantis vyras, jo kraujyje rasime 1,07 promilės, jos – 1,4 promilės.

Tuo tarpu jei vidutinio svorio moteris per daugiau nei keturias valandas išgeria aštuonias gėrimo porcijas, alkoholio lygis jos kraujyje pasiekia 1,73 promilės. Jai aptemsta atmintis. Toliau dar blogiau. Moterys geria vis daugiau vyno ir spiritinių gėrimų, todėl alkoholio lygiai jų kraujyje didėja žymiai greičiau nei geriant alų.

White’o teigimu, „tikėtina, kad gerdamos moterys valgo mažiau už vyrus“. Jei gerdami dar ir valgote, tai maždaug trečdaliu sumažina Jūsų AKK (alkoholio koncentraciją kraujyje). Kitaip tariant, jei geriate tuščiu skrandžiu, greičiau pasieksite žymiai didesnį AKK, ir vėlgi, jei tuščiu skrandžiu geriate spiritinius gėrimus bei vyną, žymiai greičiau pasieksite didesnį AKK. Jei esate moteris, mažesnis vandens kiekis greičiau padidins AKK.

Kokios yra atminties aptemimo pasekmės? Moterys tampa pažeidžiamesnės. Bendraujant su nepažįstamuoju, pirmoji gynybos linija yra mūsų atmintis. Vakarėlyje su kuo nors pasikalbame pusvalandį ir pasveriame tai, ką sužinojome.

Savo atmintimi naudojamės norėdami geriau suprasti, koks tai žmogus. Mąstome apie tai, ką jis mums pasakė ir padarė, renkamės, kaip į tai atsakyti. Net ir prie geriausių norų kartais daroma klaidų. Tačiau taip elgtis būtina, ypač jei svarstote, ar su tuo žmogumi eiti namo. Visgi jei neprisimenate, ką sužinojote, negalite priimti tokios pačios kokybės sprendimų, kokius priimtumėte, jei veiktų hipokampas. Prarandate situacijos kontrolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)