Net nemėginkite gintis, visi mes švaistome laiką. Nesvarbu, ar esate dar laikinai besidarbuojantis vaikas, bandantis sumažinti nuobodulį benaršant internete, ar patyręs CEO, nebesugebantis susikoncentruoti ties tuo, kuo reikėtų. Laiko švaistymas yra skausmingai dažnas reiškinys visoje darbo rinkoje. Remiantis naujaisiais duomenimis, didžioji dauguma darbdavių žino, kad jie iššvaisto 30 minučių kiekvieną dieną, o 4 procentai darbdavių iššvaisto pusę dienos ar daugiau ir apie tokią nesvarbią smulkmeną ataskaitose nė neužsimena, sakoma įmonės „Nemokamas adresas“ pranešime spaudai.

Turbūt esate vienas tų „savarankiškų darbuotojų“, kurie kaskart sau meluoja, jog niekada nešvaisto laiko. Turime jus nuvilti: laiko jūs nešvaistote tik sąmoningai. Deja, dauguma laiko švaistymo būdų yra niekšiški ir jų jūs net nepastebite, kol galiausiai jau per vėlu ko nors imtis. Galbūt jūs švaistote valandų valandas visiškai to nesuvokdami?

Tad koks gali būti Jūsų sprendimas? Atsakymas gan paprastas: didinkite savo savivoką, susekite laiko švaistymo priežastis, išsiaiškinkite jas ir, galiausiai, taisykite šią nedėkingą padėtį.

Ritualai

Visi mes turime vienokius ar kitokius ritualus darbe – mažus įprastinius veiksmus, iš kurių vieni yra produktyvūs, tačiau daugelis – atvirkščiai. Galite sukinėtis prie vandens aušintuvo, 15 minučių kalbėdami šį bei tą, arba 20 minučių galite skaityti kokias nors nebūtinai labai jums naudingas žinias. Galite prilipti prie kolegos, tokiu būdu švaistydami jau dviejų asmenų laiką.

Gal tai ne visuomet tėra laiko švaistymas, tačiau bėda, kad net nesusimąstote, kaip leidžiate savo brangų laiką. Žmonės yra linkę pamiršti įprastinius, pasikartojančius veiksmus (pavyzdžiui kelionę į darbą ir atgal), net nesusimąstote, kad juos atliekate. Daryti įvairias pertraukėles – būtina, nes tai skatina darbo produktyvumą. Tačiau per dažnas nukrypimas nuo tikslo gali kišti koją efektyviam jūsų darbui.

Išsiblaškymas

Daugelis tyrimų atskleidžia, kad didžiausia laiko praradimo priežastis – išsiblaškymas. Dauguma žmonių suvokia akivaizdų paviršutinišką išsiblaškymą, kuris, pavyzdžiui, nukreipia jų žvilgsnį darbui įpusėjus: galite nukrypti įsijungdami Facebook‘ą, o užuot sprendę keblią problemą ar atliekant kokias užduotis podraug apsipirkinėti internetu.

Šiuos veiksmus lengva atpažinti, bet sunku įveikti. Atsijungti nuo interneto ir šiems dalykams laiką paskirti vėliau būtų gera strategija. Tačiau panašu, kad kentėsite dėl šio chaoso, kurio taip neįvardinsite – pavyzdžiui, atsakinėsite į nuolat plūstančius elektroninius laiškus ar įsivelsite į pokalbį biure. Tad siekite aukštesnio sąmoningumo.

Bendravimas

Bendravimas – būtinas ir veiksmingas užsiėmimas. Pati našiausia komunikacija paprastai būna elektroniniais laiškais, susitikimais, telefoniniais skambučiais. Jie yra naudojami kolektyviniam produktyvumui pagerinti. Visgi, šie mediumai ir institucijos yra gajūs potencialiam laiko gaišinimui.
Kiek kartų esate gavę nuobodžius elektroninius laiškus, kur net dviejuose pastraipose aiškinamas elementarus dalykas? Keliuose susirinkimuose teko dalyvauti, kurių geriau iš viso galėjo niekas ir neorganizuoti? Ieškokite efektyvesnių bendravimo būdų ir tuomet suprasite, kad turite daugiau laiko, kurį galite leisti produktyviai.

Atsisakymas prisitaikyti

Skirtingų priežasčių vedini žmonės atsisako prisitaikyti. Vieniems patinka jų erdvė ir todėl jie neketina nieko keisti. Kiti – tolyn planuojantys perfekcionistai, kurie, aplinkybėms pasikeitus, nelinkę keisti nei savo perspektyvų, nei požiūrio. Bet kokiu atveju, atsisakymas pritaikyti savo darbo stilių ir pasirinkti kitą dėmesio centrą, kai situacija keičiasi, atsirūgs jums laiko sąnaudomis.

Neteisingi prioritetai darbe

Tarkime, jums pavyko identifikuoti ir įveikti šias mūsų išvardintas blogybes. Dirbate su užduotimis, kurioms atlikti reikia 100 procentų jūsų darbo dienos – neskaitant pertraukėlių, kurios yra reikalingos tam, kad dirbtumėte efektyviai. Ar jūs įsitikinę tuo, kad atliekate būtent reikiamus veiksmus? Ar tik jūs neskęstate nereikalingų atlikti užduočių liūne tik tam, kad vakarop pripažintumėte, kad pats didžiausias, pats svarbiausias jūsų projektas nepajudėjo iš vietos? Jei taip, tai jūsų problema – teisingų prioritetų nebuvimas. Visa laimė, kad tai gali būti sprendžiama susidėliojant savo darbus prioritetine tvarka, atsiribojant nuo nereikšmingų mažmožių.

Visgi idant pradėtumėte austi mintį apie verslo steigimą, teks galiausiai pripažinti, kad jūs, kaip ir visi kiti, švaistote laiką. Kai tai pripažinsite, galite nustatyti pagrindines savo darbo grafiko sritis, kurias reikia tobulinti ir palaipsniui galėsite jas šalinti arba taisyti. Abejojame, kad yra toks laimės kūdikis, kuris iškart patrigubins savo darbo produktyvumą. Bet gal laikas nebevaikyti minčių apie savo svajonių verslo įkūrimą?

Veikite dabar

Paskutinis žingsnis – atsisakyti atidėliojimų. Dažnas svajotojas savo mintis veja tolyn vien dėl to, kad nežino, nuo ko pradėti. Koks visgi turėtų būti jo pirmasis žingsnis, idant kažkas produktyvaus vyktų gyvenime? Nesvarbu, ar dirbate darbą pilnu etatu, savo svajonės dėl to atidėlioti ar netgi atsisakyti nevalia.

Ne viskas visada remiasi į finansinę Jūsų padėtį, nes kad įkurtum įmonę, net nebūtina turėti savo nekilnojamą turtą. Net jei gyvenate pas tėvus arba bankui priklausančiame bute, Lietuvoje yra viena novatoriška paslauga – įmonės registracijos adresas. Dėka jo Jūsų verslo pradžia gali nieko nekainuoti: registruoji savo įmonę elektroniniu būdu ir tada gauni nemokamą adresą Vilniaus mieste. Ir savo verslą gali vystyti iš sau patogios vietos. Nieko nėra nemokamo? Pabandykite tai pasakyti dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)