Tokia darbo aplinka skatina absoliutų išsiblaškymą, nebepajėgiate susidoroti su visomis užduotimis, dirbate viršvalandžius ir sulaukiate vadovybės pastabų. Ar įmanoma šią situaciją pakeisti ir jeigu taip – kaip tai padaryti? Štai keletas patarimų.

1. Efektyvus darbo vietos organizavimas

Apkrautas darbo stalas neigiamai veikia jūsų darbingumą. Išmėtyti popieriai, į krūvą sumestos papkės – visa tai neabejotinai jums trukdo. Susitvarkykite darbo vietą, susikurkite tokią dokumentų laikymo tvarką, kad jie ant stalo užimtų minimaliai vietos. Dokumentus, su kuriais dar teks dirbti, pasidėkite matomiausioje vietoje. Tuos, kuriuos jau sutvarkėte, įsekite į papkes ir padėkite į spintą. Nenaudojamas kanceliarines priemones surinkite ir sudėkite į stalčių. Nelaikykite ant darbo stalo makulatūros – išmeskite nebereikalingus laikraščius ir prirašytus pastabų lapelius. Jeigu jūsų daiktais naudojasi kiti kolegos, reikalaukite, kad juos grąžinę padėtų į vietą.

2. Sportas, sportas, sportas!

Biurų darbuotojams būdingas tas pats negalavimas – jiems trūksta judėjimo ir krūvio raumenims. Tai mūsų organizmui tiesiog būtina. Ką gi daryti?

Pirmiausia, stenkitės kaip galima dažniau keisti kūno padėtį, net jeigu esate priversti sėdėti prie stalo. Kartkartėmis praeikite koridoriumi, pakilkite laiptais, mažiau naudokitės liftu. Stenkitės kasdien po darbo išeiti pasivaikščioti. Du ar trys kilometrai pėsčiomis – puikus poilsis ir sportas viename. Jeigu turite galimybę, kaitaliokite protinius ir fizinius krūvius – tai didina darbingumą ir gerina nuotaiką.

3. Teisinga mityba

Riebus, keptas maistas, sotūs pietūs ar vakarienė mažina darbingumą. Turbūt pastebėjote, kad pavalgius norisi miego – taip įsijungia maisto apdorojimo mechanizmas. Pavalgius kraujas ima plūsti į skrandį, kuriame esantį maistą reiškia suvirškinti. Todėl smegenims tenka mažiau kraujo, sulėtėja jų aprūpinimas deguonimi, kas ir sukelia mieguistumą. Ar begali būti kalba apie efektyvų darbą...

Kad taip nenutiktų, patariame per pietus nepersivalgyti, nesirinkti pernelyg riebaus maisto. Jeigu rinksitės lengvą maistą, jo apdorojimo mechanizmas įsijungs praktiškai nepastebimai ir tai visiškai neturės įtakos jūsų darbingumui.

4. Stenkitės nereaguoti į dirgiklius

Patys įvairiausi dirgikliai ne tik atitraukia nuo darbo, bet ir sumažina jo efektyvumą. Bet koks atitraukiantis įvykis (naujas laiškas, stiprus garsas ar telefono skambutis) verčia dėmesį nuo pagrindinės veiklos perkelti į jį. Grįžimas prie užduočių gali užtrukti nuo kelių minučių iki begalybės...

Kartais atrodo, kad visiškai neįmanoma dirbti, nes dirginantys veiksniai kyla nuolat. Ką daryti? Pirmiausia, išjunkite viską, ką tik galite. Išjunkite tol, kol atliksite skubią užduotį. Jeigu reikia, informuokite apie skubų darbą kolegas, kad jie jūsų netrukdytų. Telefono skambučio garsumą sumažinkite ar įjunkite vibravimo režimą, galite to paties paprašyti ir kolegų – pagaliau, tai paprasčiausias mandagumas.

5. Suskirstykite į etapus

Nuobodžią ar sudėtingą užduotį išskaidykite į etapus. Apgalvokite kiekvieno etapo turinį, skirkite jo atlikimui reikiamą laiką. Jeigu reikia, viską susirašykite. Laikykitės eiliškumo. Sėkmingas kiekvieno etapo įveikimas skatina pereiti prie naujo. Ne veltui sakoma: „akys baisininkės, rankos darbininkės“ – bet kokia užduotis, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodė neįveikiama, galiausiai yra įgyvendinama.

6. Skatinimas

Jeigu norite kažką atlikti gerai, būtinas suinteresuotumas arba rezultatu, arba paskatinimu. Tik ne visada veikla gali būti įdomi, o piniginis atlygis ne visuomet atitinka atliktą darbą. O už tai, ką darote namuose, visiškai niekas nemoka. Kartais ir „ačiū“ nepasako.
Todėl susigalvokite papildomą motyvaciją.

Pavyzdžiui, už gerai atliktą darbą pažadėkite sau paskatinimą – apsilankymą filme ar vakarienę kavinėje, o gal tiesiog kažką skanaus ar malonaus (ledų, vaisių ar naują papuošalą). Arba leiskite sau kiek ilgiau nei įprastai pasėdėti namuose su knyga rankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)