Visada jaučiu kažkokią baimę, kad man kažkas, ko imsiuos, nepavyks, suklupsiu, kažką ne taip padarysiu ar ne taip pasakysiu. Galbūt aš bijau kažką keisti savo gyvenime ar keistis - ko tik imuosi, nieks nesiseka, vis atsimušu i sieną.

Nedirbu jau daugiau nei 2 metus, nueinu į pokalbį dėl darbo ir tuo viskas baigiasi, noriu dirbti ir būti kaip normalus žmogus, nesijausti nevykėle, susikurti savo pagrindą, palikti tėvų namus, nebūti nuo nieko priklausoma, būti stipria, jaučiu, kad šiuos 2 metus ne gyvenu, o egzistuoju, nebenoriu klausytis mamos užgauliojimų, kad esu nieko verta, kad kiti dirba, normaliai gyvena ir nesėdi ant tėvų sprando.

Visada dėl visko jaučiuosi kalta, atsiprašinėju, nors ne visada būnu kalta, susipykus tiek su draugu, tiek su šeimos nariais.Tiesiog kitų akyse esu nieko verta ir dar tas mikčiojimas, kuris mane kankina nežymiai jau daug metų, kai vaikystėje išgąsdino šuo...

Prašau padėti susivokti, nes kartais kyla minčių apie savižudybę...

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Labai gaila, kad kažkas sukūrė jums tokį niūrų savęs vaizdą. Kad netikėjo ir panašu, jog vis dar netiki, kad galite daryti tai, ką daro daugelis žmonių, jei jumyse kas nors pamatytų galias, o ne vien trūkumus. Liūdna ir kad esate ta, kuriai žmonės perduoda savo kaltes ir sąžinės priekaištus. Manau, jog jūs ir pati suvokiate, kad kiti jums nupiešė merginos, kuriai nesiseka, kaukę, ir jūs ją aktyviai naudojate.

Jūsų menkinantį savęs vaizdą sudaro kitų žmonių mintys apie jus ir likusį pasaulį, kurios yra tapusios nuostatomis, tikėjimu, jog taip ir bus. Tačiau jūs pati turite galimybę atsisakyti vadovautis tomis žiniomis. Tam tereikia sugalvoti, kuo jas pakeisite. Pradėkite nuo labiausiai jums nepatinkančių, įkyriausių ir labiausiai trukdančių veikti, auginančių nepasitikėjimą, baimes.

Kiek įmanoma, pabandykite pamatyti jų realumą ir pagrįstumą. Iš kur jos yra atsiradusios ir kas jas labiausiai palaiko. Tuomet prie kiekvienos derėtų prirašyti po nuostatą, kuria norėtumėte vadovautis, kuria tikint mažiau nerimautumėt, labiau drįstumėt ir panašiai. Galvojant apie jūsų nepasitikėjimą, neryžtingumą, panašu, kad labai pagelbėtų, jei leistumėt sau ir nebijotumėte klysti. Kad turite teisę į nesėkmę ar virtinę nepasisekimų iš eilės.

Labai svarbu sau dažnai kartoti, kad esate žmogus, kuris pats savaime yra vertingas. Juk turite draugą, kuriam esate reikalinga, galiausiai savo tėvus, kurie tikrai nenorėtų, kad jūsų nebūtų. Esate labai svarbi tiesiog savo buvimu, net jei ir nedrąsu ieškotis darbo ar išlikti jame.

Kita vertus, jei turite problemą ir ji jus tikrai slegia, verta ją spręsti. Šiuo metu yra nemažai programų, kurios padeda žmonėms, negalintiems susirasti darbo. Ten galima ne tik sužinoti paieškos, įsitvirtinimo būdus, bet ir atpažinti, kas apsunkina darbo susiradimo ir pasilikimo jame procesą. Programose dirbantys specialistai nemažai laiko skiria asmens stiprinimui, kad jis būtų pajėgus patikėti savimi ir savo galimybe susirasti darbą.

Vaida

*******************************************************************

Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

***************************************************************

Psichologinės pagalbos telefonai

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Vaikų linija www.vaikulinija.lt116 111Kasdien 11.00-21.00
Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt8 800 28888Visą parą
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt8 800 60700Visą parą
Pagalbos moterims linija8 800 66366I-V 10.00-21.00
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba)8 800 77277I-V 16.00-20.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras8 800 26161 8 5 2773135I-V 8.00-16.00
Panevėžio paguodos telefonas8 45 500965I-V 20.00-8.00
Vilniaus moterų namų krizių centras8 800 22008I-V 9.00-17.00
Vaiko raidos centras8 5 275 75 64Visą parą

Pokalbiai 8-800 linija yra nemokami

Psichologinė pagalba internetu

Vaikų linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
Jaunimo linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://jppc.lt/draugasAtsako per tris dienas
Vilties linijaRašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.ltAtsako per tris dienas
Šiaulių jaunimo linijaRašyti: kasnutiko@yahoo.comAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)