Visos šios baimės ir rūpesčiai išsunkia mūsų energiją ir neleidžia brangių išteklių naudoti išties svarbiems dalykams. O sprendimas – tai dėkingumas. Būti dėkingiems už tai, ką turime – puikus priešnuodis stresui bei nepasitenkinimui ir puiki priminimo priemonė apie visus tuos nuostabius dalykus, kuriuos turime savo gyvenime.

Šiuolaikinė kasdienybė suteikia daugybę galimybių ir pasirinkimų, tačiau ironiška, kad tai taip pat sukelia savotišką stresą. Gyvename nesibaigiančioje skuboje, visuomet siekiame vis daugiau, todėl dažnai nebepastebime, ką užgyvenome. Mus užpila žiniasklaidos informacijos lavina, kuria peršamos mintys, kad būtinai turime norėti daugiau, lieknėti, būti gražesni, turėti didesnius namus, greitesnį automobilį, geresnį mylimąjį ir t. t. Labai lengva pasijusti neišpildžius visų šių lūkesčių.

Visos šios baimės ir rūpesčiai išsunkia mūsų energiją ir neleidžia brangių išteklių naudoti išties svarbiems dalykams. Sprendimas – dėkingumas, būti dėkingiems už tai, ką turime yra puikus priešnuodis stresui bei nepasitenkinimui ir puiki priminimo priemonė apie visus tuos nuostabius dalykus, kuriuos turime savo gyvenime.

Veskite dėkingumo žurnalą. Kas rytą užrašykite tris dalykus, už kuriuos esate dėkingi, padarykite tą patį ir vakare, apmąstydami dieną prieš miegą. Tai gali būti taip pat paprasta kaip ir pasidžiaugti arbatos puodeliu su geru draugu ar skaisčiai šviečiančia saule. Jei pasistengsite nuolat prisiminti teigiamus savo paties ir savo gyvenimo aspektus, tai turės teigiamą poveikį jūsų dvasinei gerovei ir nuotaikai. Taip pat, „juodesnėmis“ dienomis, galite tiesiog atsiversti ir paskaityti šiuos atsiminimus, prisimenant visus nutikimus bei laimės akimirkas, kurios nutiko, tuomet gyvenimas gali pasirodyti vėl ne toks jau ir blogas.

O jei vis dar nesijaučiate laimingi, gali padėti ir iš anksto pasiruoštas teiginių sąrašas, nukreipiantis jūsų dėmesį į ypatingai gerus dalykus ir asmenines savybes. Galite naudoti kokius tik norite teiginius, svarbu, kad tik jie tiktų jums. Surašykite, kokie 20 su jumis susijusių dalykų patinka ir kokius 20 dalykų savo gyvenime esate pasiekę. Jei sunku sugalvoti, štai keli tokių teiginių pavyzdžiai: „Esu geras žmogus, kuris nusipelno gerų dalykų savo gyvenime“, „Myliu ir priimu save be išlygų, tokį, koks esu“, „Galiu nuveikti tiek daug“.

Laikykite šiuos sąrašus kažkur greta savęs ir pasiskaitykite, kai užklups bloga nuotaika. Visi turime gerų savybių, vertėtų jas kartkartėmis prisiminti.

Parengta pagal: Dr. Sohere Roked (2015). „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai“, 173-186 psl.