Tyrimas atskleidė, kad tik 19% apklaustųjų buvo patenkinti savo darbu. 16% kitų teigė, kad jie „patenkinti iš dalies“. Tačiau likusieji, beveik du trečdaliai respondentų atsakė, jog jie buvo nepatenkinti darbu. Dvidešimt vienas procentas - „iš dalies nepatenkinti“, o 44% − „nepatenkinti“.

Deja, ši statistika daugelio visiškai nestebina. Mums retai pasiseka dirbti su tais 19% „patenkintųjų“. Kai pamąstome, kiek laiko praleidžiame darbe – daugumai mūsų tai bent jau 8 valandos kasdien, 5 dienos per savaitę; paskaičiavus, tai 1920 valandų per metus, o tiek laiko praleisti nepatenkintiems gali būti žalinga. Kai esame nepatenkinti, mus gali užklupti depresija, jaučiamės prastai ar patiriame įtampą, tai gali turėti įtakos ir profesiniams ir/arba asmeniniams santykiams. Nieko gero iš to nepasitenkinimo.

O gal vis dėlto? Ar mes galime nepasitenkinimą paversti galimybe? O gal galime nuspręsti viską apversti aukštyn kojomis ir mėgautis tomis 1920 valandų per metus? Manau, kad galime. Pažvelkime į penkis žingsnelius kaip pakeisti mūsų karjerą, susigrąžinti mėgavimąsi darbu ir nusikratyti tomis niūriomis darbo nuotaikomis.

1. Sutelkite dėmesį į tai, ko jūs norite, o ne tai, ko nenorite. Kai esame nepatenkinti savo darbu, galime pakankamai lengvai skaičiuoti ant pirštų mus erzinančius dalykus: nekenčiame savo viršininko/-ės. Darbas yra per sunkus.

Neužtenka dienos atlikti visas duotas užduotis. Įmonės nustatymai yra despotiški. Sąrašą gali sudaryti viena, bet didelė problema, arba jis gali būti prikištas jūsų nekenčiamų dalykų. Užuot susitelkdami į tai, ko nemėgstame arba nenorime, pažvelkime į viską iš kito kampo. Susitelkite į tai, ko jūs norite. Kokioje aplinkoje norėtumėte dirbti? Kokį viršininką/-ę norėtumėte turėti? Nusipieškite (tiek mintimis, tiek ant popieriaus lapo) to, kas jums patiktų, vaizdą.

Išsiryškinkite, kur toliau norėtumėte pasukti. Nukreipkite dėmesį į ten, kur norėtumėte eiti. Priešais akis pasikabinkite paruoštą vaizdą, užsirašykite ant užrašų lapelių, kurių tikrai turite po ranka ar susigalvokite ir kartokite mantrą apie jums palankią ateitį. Susikoncentruokite į trokštamą rezultatą.

2. Susirašykite priežastis, kodėl mėgstate savo darbą. Pripažinkime – juk turi būti kažkas gero. Jums moka, galbūt jūs išmokstate kažko naujo, gerai sutariate su bendradarbiu/-e arba paprasta nuvažiuoti į darbą. Raskite tai, kas jus gerai nuteikia ir užsirašykite. Kaskart, kai jausitės nepatenkinti ar liūdni, išsitraukite tą sąrašą ir perskaitykite jį. Nukreipkite mintis į tai, kas dabar esančioje situacijoje gali būti teigiama.

3. Pasinaudokite tuo faktu, kad nusivylimas mėgsta kompaniją. Tačiau nepulkite ieškoti liūdnų, tik patvirtinančių nepasitenkinimą bendradarbių, verčiau paieškokite kitur dirbančių ir darbu nepatenkintų draugų ar pažįstamų. Paklauskite, kas jiems nepatinka jų darbovietėje, koks jų viršininkas/-ė ir panašiai, ir palyginkite. Kartais, kai išklausome, ką tenka patirti kitiems, į savo situaciją pažvelgiame kitaip: „Mano viršininkas nėra jau toks blogas“.

Jeigu neturite nusivylusių draugų, raskite žmonių, esančių kur kas blogesnėje situacijoje nei jūsų, pavyzdžiui, tapkite savanoriu/-e vietiniuose senelių namuose. Atneškite žaislų į vaikų onkologijos skyrių. Mano mama sakydavo niekuomet negailėti savęs, nes visada kažkieno padėtis bus blogesnė. Tiesą sakant, matyti tuos, kuriems ne taip pasisekė, tikrai padeda. Netikėtai darbas gali pasirodyti kur kas mielesnis!

4. Išmokite streso valdymo metodų. Galvojate apie sudėtingą susirinkimą? Viršininkas jus ir vėl aprėkė? Kaupiasi projektų krūvos? Išbandykite STOP! metodą. Kai pajusite, jog ateina didžiulė emocinė maišalynė, įsivaizduokite didelį raudoną STOP! mygtuką, mintyse jį paspauskite ir sustabdykite negatyvias mintis.

Visuomet mintyse turėkite pasiruošę jums patinkančią dainą ir ją paniūniuokite. Dainuokite, kol bandote sutvarkyti sudėtingą situaciją ar užsiimate darbu/-ais.

5. Prisiminkite, gyvenimas yra trumpas. Mes iššvaistome tiek daug savo laiko ir energijos atsisakydami dalykų, kurių nenorime, ir maištaudami prieš tam tikras susidariusias situacijas. O jeigu nuspręstumėte pamatyti, kaip laikas bėga? Šis viršininkas kada nors išeis, arba jūs pakeisite darbovietę.

Ekonominė padėtis kažkada pasikeis, kaip pasikeis ir jūsų emocinė ar fizinė būsena. Nutiks kažkas, kas visiškai kitaip suformuos jūsų išgyvenimus. Kai pamąstau apie praeitį, suprantu, kad pačios baisiausios situacijos, nutikusios darbe, pasirodo, vis dėlto buvo pačios geriausios.

Pagalvotumėte: „Jeigu tik tuo metu mano požiūris į laiką būtų kitoks – būčiau supratęs akimirkos laikinumą – būčiau gavęs netgi daugiau iš jų“.

Šis darbas nėra jūsų gyvenimas. Jūsų gyvenimas yra kur kas daugiau nei tai. Prisiminkite tai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)