Nekalbėsime apie tai, kaip susiformuoja įpročiai, kaip jie veikia kasdienį mūsų gyvenimą, kaip pakeisti savus įpročius.

Aišku, principas tas pats, bet stengdamiesi pakeisti kito žmogaus įpročius, jūs turite daug ką apmąstyti. Pavyzdžiui, ar tas žmogus nori keistis? Jei ne, ar jūs pajėgsite jį įtikinti? Kaip toks bandymas gali paveikti jūsų santykius?

Taigi, tik viską apsvarstę jūs galite pamėginti keletą būdų, kuriuos galite taikyti ir sau pačiam.

Kai mėginate keisti kieno nors įpročius, pirmiausia turite įvertinti šiuos tris dalykus.

Ar tas žmogus nebijo permainų?

Pirmiausia žmogus turėtų teigiamai žiūrėti į galimybę pasikeisti. Dauguma labai jautriai reaguoja, kai kalbama apie jų įpročius. Jie priima juos kaip savo identiteto dalį, tačiau dažnai gėdijasi apie juos kalbėtis.

Jei žmogus permainų atžvilgiu nusistatęs neigiamai, beviltiška netgi apie tai kalbėti. Tačiau jei jaučiate, kad draugas nesipriešina, svarbu įvertinti...

Ar sugebėsite neteisti, nepriekaištauti?

Psichoterapeutai, bendraudami su pacientais, laikosi pagrindinės taisyklės – nesmerkti ir neteisti. Žmonės nemėgsta pikto tono ir kai jiems įsakinėjama. Pokalbis turi būti šiltas ir palaikantis. Jūs turite parodyti, kad esate paslaugus, norintis padėti, besirūpinantis draugu, bet tuo pačiu priimantis jį tokį, koks jis yra. Tai suderinti gana sunku. Žmonės mėgsta priekaištauti, smerkti kitus, tai blogas įprotis, kurio reikėtų atsikratyti.

Ar mokėsite pakelti draugo/kolegos savivertę?

Norėdami ką nors pakeisti kito žmogaus elgesyje nesmerkdami, pirmiausia turite pasistengti padidinti jo savęs vertinimą. Blogi įpročiai susiformuoja pasąmonėje, jie atliekami pakartotinai daug negalvojant.

Kaip ir geri: mes net nesusimąstydami apsidairome prieš pereidami gatvę, užsisegame diržus įsėdę į mašiną.

Pagrindinis dalykas, norint pakeisti blogą įprotį, - situacijos, aplinkybių, kai elgiamasi blogai, pakeitimas. Reikėtų apmąstyti, kokia veikla galėtų pakeisti blogą įprotį, kaip planuoti, kad būtų išvengta blogą elgesį lemiančių situacijų.

Šie trys aptarti dalykai tėra tik pradžia, bet gera pradžia – pusė darbo. Jei du žmonės dirba kartu, padeda vienas kitam, pasikeisti daug lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)