Neilgai ieškoję rasite gausybę knygų, kurios pataria, ką apsirengti darbo pokalbiui ar kaip atsakinėti į keistus ir nepatogius klausimus. Tačiau tik labai nedaug žmonių atlieka „namų darbus“, kurie gali nulemti, ar vėliau mėgausitės gautu darbu, ar ne.

1. Kokias vertybes puoselėja organizacija? Turime omenyje ne įmonės vertybes, publikuojamas oficialiame tinklapyje. Praleiskite šiek tiek laiko organizacijos viduje, pasikalbėkite su ten anksčiau dirbusiais ar tebedirbančiais žmonėmis, išnaršykite forumus, blog‘us ir kitus interneto šaltinius, ar net apsimeskite įmonės klientu. Surinkta informacija padės suprasti, kuo iš tiesų gyvena ši įmonė.

2. Su kuo kalbėsitės? Jau seniai praėjo tie laikai, kai pasirodote pokalbyje ir ekspromtu atsakinėjate į klausimus. Juk šie žmonės bus jūsų gyvenimo dalimi daugelį mėnesių ar metų, todėl kur kas svarbiau, ar „sutelpate“ į kasdienio darbo rėmus, o ne kokie priedai prie algos jūsų laukia.

3. Žinokite, ko ieškote. Galbūt anksčiau neatkreipėte dėmesio į faktą, kad jums ne itin patinka kanceliarinis darbas (kai pareigos sakė „administracinis darbas“). O gal visiems sakydavote, kad darbas yra jūsų gyvenimas, kai tuo tarpu gyvenime didžiausią aistrą kėlė snieglenčių sportas? Kai norite pokyčių, bet kokios pareigos gali atrodyti patraukliai, tačiau jeigu nekreipsite dėmesio į savo poreikius, greitai suprasite, kad suklydote.

4. Ne žodžiais, o darbais... Galbūt skamba banaliai, tačiau kalbos apie atliktus darbus ir patys darbai turi sutapti. Apie jus spręs ne tik iš to, ką padarėte, bet ir ką apie tai sakote, todėl jeigu teigsite esantis geru klausytoju, turite gebėti klausytis.

5. Būkite idėjiškas. Kokie įmonės planai ateičiai? Kokius projektus šiuo metu ji vykdo? Gal neseniai apie ją buvo kalbėta žiniasklaidoje? Kas dedasi šioje pramonės šakoje? Demonstruodami žinias apie esamą situaciją, tvirtai reikšdami savo nuomonę ir pateikdami keletą idėjų, būsimų darbdavių akyse pasirodysite lyderiu. Nebūkite kontraversiškais, pasirodykite savo entuziazmą ir domėjimąsi bendru vaizdu.

6. Įvairiapusiškumas. Patys sėkmingiausi žmonės be darbo turi platų pomėgių spektrą, neapsiriboja vien televizija ar „ mėgstu leisti laiką su draugais“. Dauguma darbdavių įvertins laiką, praleistą keliaujant, dirbant bendruomenės labui, puoselėjamą talentą ar aistrą. Pagalvokite, ką jūsų užsiėmimai apie jus pasako ir ką tai duoda organizacijai, prie kurios norite prisijungti. Žinoma, neturi atrodyti, kad darbas jums – tarsi priedas ar antraeilis dalykas.

7. Žinokite, kur einate ir kaip ten atsidurti. Jeigu nenutuokiate, kiek laiko reiktų nusigauti iki vietos, pasibandykite. Turėkite atsarginį kelionės planą bei reikalingus telefono numerius tuo atveju, jei vėluoja autobusai ar neužsiveda automobilis. Būsimam darbdaviui viskas, ką darote, turi reikšmės, todėl jei iš visų pretendentų atvykote vienintelis tuo metu vykstant viešojo transporto streikui, neabejotinai gausite darbą!

8. Koks yra pats blogiausias klausimas? Turbūt yra kažkas, apie ką nenorėtumėte kalbėti, tačiau būtinai pasiruoškite atsakymą į klausimą ta tema.

9. Klaus – klauskite ir jūs. Nors ir atlikote namų darbus, net neabejoju, jog turėsite klausimų apie jums rūpimus dalykus. Nieko blogo nenutiks, jei užduosite klausimų apie jus dominančius įmonės aspektus. Galbūt atsakymai padės nuspręsti, ar įmonė atitinka jūsų lūkesčius. Tačiau venkite pasirodyti pasipūtėliškas.

10. Pasiimkite užrašų knygelę ir rašiklį. Galbūt turėsite klausimų, kurių nenorite užmiršti, arba išgirsite svarbios informacijos pokalbio metu, kurią bus verta prisiminti. Žinoma, galbūt jų ir neprireiks, bet vien mintis, kad turite, jus nuramins. Be to, turbūt nei vienas būsimas darbdavys nesusierzins, jeigu pasakysite „tiesą sakant, prieš ateidamas (-a) į pokalbį apie tai pagalvojau ir šį tą užsirašiau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)