Pasinaudokite finansų specialistų patarimais, tada tikrai nepritrūksite pinigų, rašoma dailymail.co.uk.

1. Žinokite, kur leidžiate pinigus.

Kompanijos „Soldo“ įkūrėjas ir vadovas Carlo Gualandri sako, kad žmonės dažnai leidžia pinigus, dažnai nesuvokdami kiek ir kam.

„Žinokite, kam kasdien leidžiate pinigus, kad galėtumėte stabilizuoti šį procesą. Jei visa šeima vadovausis šiuo principu – tuo geriau“, – sako specialistas.

2. Tvarkykite biudžetą kaip kancleris.

„Tai labai paprasta – tereikia žinoti, kiek gaunama ir kiek išleidžiama. Nėra nieko veiksmingiau, nei sudaryti šeimos biudžetą ir jo laikytis, – aiškina C. Gualandri. – Šeima – keli individai su skirtingais poreikiais ir norais. Realistiškai sudarykite biudžetą, kuris atitiktų kiekvieno šeimos nario poreikius.“

3. Pasinaudokite technologijomis.

Yra daugybė programų ir pan., kurios padės tvarkyti finansus: stebėti biudžetą, išmintingai investuoti, realiu laiku stebėti savo pinigus ir t. t.

4. Taupykite, taupykite, taupykite.

„Kas mėnesį atidėkite tam tikrą sumą pinigų – tai labai veiksmingas būdas, – aiškina finansų specialistas – Kad ir kiek uždirbtumėte, įpraskite kažkiek atidėti, ir šio teigiamo įpročio rezultatai greitai jus maloniai nustebins, o taip pat bus pavyzdys vaikams, jei jų turite.“

5. Domėkitės finansais.

Nepasikliaukite vien svetimais patarimais. Domėkite finansų naujienomis, bent jau elementariausiu lygiu.

Koks palūkanų lygis? Ar jūsų investicijos neša pelną? Ar galima pakoreguoti paskolos palūkanas?

6. Tegu 2017-ieji bus metai be skolų.

Kad ir kokie maži būti procentai, nesiskolinkite ir kuo greičiau gražinkite visas skolas. Pasimokykite iš ankstesnių savo klaidų, pasitelkite patirtį ir turimas žinias, kad daugiau tokių klaidų nearytumėte.

7. Išleiskite mažiau, nei uždirbate.

Kai pastoviai, realiu laiku būsite informuoti apie savo išlaidas, labai greitai pastebėsite, kad išleidžiate daugiau, nei uždirbate.

Elementari matematika padės neįklimpti į skolas ir kas mėnesį skirti dalį pinigų santaupoms.

8. Mokėkite tik grynaisiais.

„Galbūt skamba senoviškai, bet nešiojantis grynųjų bus aiškiau, kur ir kam leidžiate pinigus, nes iš tiesų jie tirpsta fiziškai“, – pataria finansų tvarkymo programėlės „Squirrel“ išradėjas Mutazas Qubbajas. – Bus kur kas aiškiau, kur iš tiesų išleidžiate pinigus. Be to, tai primins pinigų vertę, ko kortelės elementariai negali padaryti.“

9. Stebėkite savo mokėjimus internetu.

Kasdien skirkite pora minučių ir peržiūrėkite savo mokėjimus internetu – tada bus aiškiau, kam leidžiate pinigus. Kas savaitę sudarykite daiktų, paslaugų sąrašą, be kurių iš esmės galite apsieiti.

10. Laikykitės 50-20-30 taisyklės.

Paskirstykite pinigus: pavyzdžiui, 50 proc. skiriama pragyvenimui, 20 proc. atidedama į santaupas, o 30 proc. skiriama pramogoms.

„Šis principas turėtų būti esminis, nuo jo galima pradėti biudžeto tvarkymą“, – pataria M. Qubbajas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)