Retas suaugęs iš mūsų turi labai gerus santykius su mama. Visuose santykiuose pasitaiko konfliktų ar nesusikalbėjimo, bet kai kurie iš mūsų turi sudėtingesnius santykius su mama. Toksiški santykiai yra tada, kai pagrindinės emocijos susijusios su santykiais yra kaltė, pyktis, bejėgiškumas. Vietoj palaikymo, meilės Jūs iš savo mamos dažniausiai gaunate negatyvas, sumišusias emocijas ir manipuliacijas.

Taigi pagrindiniai ženklai parodantys, kad Jūsų mama yra toksiška:

1. Ji atmeta Jūsų negatyvius jausmus. Yra tekę girdėti posakį, kad vaiką labai lengva auginti, nes „juk ne augalas, nei laistyti, nei ravėti…“, bet realybė kitokia, kad vaikas užaugtų neužtenka tik jį pamaitinti ir švariai aprengti. Labai svarbu patenkinti ir vaiko emocinius poreikius: saugumo, priėmimo ir pripažinimo. 2014 metais Amerikos psichologų asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad psichologinis smurtas prieš vaiką lygiai taip pat padidina suaugusio žmogaus riziką susirgti depresija, nepasitikėti savimi ir patirti nerimo sutrikimų, kaip ir vaikiams, prieš kuriuos buvo naudojamas fizinis smurtas. Taigi jei jaučiate, kad Jūsų mama nuolat ignoruoja Jūsų emocijas (pvz.: „Mūsų šeimoje neverkiama“, „Visų vyrai išgeria, svarbu, kad algą namo parneša…“) gali būti, kad jus sieja toksiški santykiai

2. Ji galvoja, kad Jūs esate atsakinga už jos laimę. Paprastai tokios mamos yra visada nelaimingos ir joms įtikti yra neįmanoma. Maži vaikai turi įgimtą norą įtikti mamai, nes nuo to priklauso mažo vaiko gyvybė. Augant šis noras mažėja. Jei esat suaugęs ir vis dar jaučiatės atsakinga už tai, kad Jūsų mama būtų laiminga, tai sustokite ir meskite šią mintį iš galvos. Niekas nėra atsakingas už kito žmogaus emocijas. Net jei nuolat sulaukiate priminimų iš mamos, kad ji dėl jūsų paaukojo savo gyvenimą, karjerą, laimę ar pan. Tai buvo jos pasirinkimai ir ji tai darė dėl savęs.

3. Ji nesilaiko Jūsų ribų. Ribos jai negalioja, gi viską dar su meile ir begaliniu noru padėti: susirasti darbą, auginti vaikus, tvarkyti namus, auklėti vyrą ir pan. Supermamytės savo hyperglobą perkelia ir į suaugusius vaikus: Jums išvykus perstumdo Jūsų namų baldus, paskambina Jūsų vadovui ir paprašo, kad pakeltų Jums algą, nueina į anūko mokyklą paauklėti mokytojos. Viskas daroma iš visos širdies, dėl savo mylimo vaiko, bet nepaisant to suaugusio ir savarankiško vaiko norų ir interesų.

4. Ji visada nori būti dėmesio centre. Jos norai svarbiausi, jos darbai reikšmingiausi ir ji viską žino geriausiai. Tarkim, Jums gimė vaikas ir Jūs artimiesiems pasakojate apie gimdymą, o Jūsų mama Jus pertraukia ir pradeda pasakoti, kaip ji gimdė, kaip augino ir pan. Ir taip vykdavo ir vyksta nuolat. Ji yra Pasaulio centras ir jei ji sugalvojo sodyboje daryti talką, tai turite viską mesti ir lėkti savaitgaliui mamai į pagalbą.

5. Ji elgiasi žiauriai. Ir vėl tai daro tik dėl Jūsų gerovės su visa meile. Tarkim, kritikuoja Jus („galėjai ir labiau pasistengti išvalyti langus“) priklijuoja etiketes („žiopla“, „visai kaip tėvas“, „stora“) lygina su kitais (kaimynės dukra jai mašiną padovanojo“), bet jei paklausite mamos, ji tai daro tam, kad užgrūdintų Jus, kad parodytų, kad gyvenimas gali būti negailestingas, kad Jūs taptumėte geresnė, kad apsaugotų Jus nuo nesėkmių ir pan.

Sunkiausia įsisąmoninti, kad mama nepasikeis arba kad supras klydusi ir pripažins savo klaidas. Geriausia ką galite padaryti, tai keisti savo santykį su mama.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt