Aš siūlau pažiūrėti į tai iš praktinės pusės. Ar susimąstėte, kaip meilė sau pasireiškia kasdieniame gyvenime? Pritariu filosofui ir psichologui E. Fromm, kuris teigia, jog meilė yra aktyvi, t.y. pasireiškia veiksmais: „Meilė – aktyvus rūpinimasis mūsų meilės objekto gyvenimu ir augimu.“ Juk savo meilę partneriui, vaikams, kitiems artimiesiems rodote būdami kartu ir tuo metu su jais darydami tai, ko jie nori, kas jiems teikia džiaugsmą: tiesiog kalbatės apie tai, kas jiems svarbu, kartu žiūrite jiems patinkantį filmą arba užsiimate kita, jiems įdomia veikla. Taigi, pirmiausia, mylimiems žmonėms Jūs skiriate savo laiką.

Taip pat pasireiškia ir meilė sau, t.y. per konkrečius veiksmus, kuriuos Jūs padarote dėl savęs. Tampa akivaizdu, jog norint mokytis ir išmokti iš tikrųjų mylėti save, visų pirma, Jums reikia skirti kokybiško laiko sau.
Asta Pečiulienė

Ar skiriamas laikas sau yra kokybiškas?

Dažnai matau tokius atvejus, kai žmonės įsivertina ir mano, jog turi pakankamai laiko sau, tačiau vis tiek lieka stokos jausmas, jog „vis negana“ arba „nepadeda“. Tokiu atveju, reikia atkreipti dėmesį į kokybę.

Kokybiškas laikas sau reiškia, kad nuoširdžiai mėgaujatės ir džiaugiatės mėgstama veikla, jaučiate padidėjusią energiją ir esate įkvėpti. Tai padeda Jums kurti ir palaikyti santykį su pačiu savimi. Vienam tai – knygos skaitymas, kitam – oro balionų sportas, o treti rinksis meno parodą ar spektaklį. Tai tik keletas iš tūkstančių galimybių.

Kokybės svarba pasitvirtino ir tyrėjos dr. Almuth Mcdowall (Londono Birkbeko universitetas ) atliktame tyrime*, kuris parodė, kad laikas sau nebūtinai turi būti veikla, kuri vykdoma būnant vieniems, tačiau laikas daug kokybiškesnis, jeigu tai atliekama savo sprendimu. Būtent tie tyrimo dalyviai, kurie patys pasirinkdavo norimas veiklas, vertino savo psichologinę gerovę, santykius ir net įsitraukimą darbe daug geriau, nei tie, kurie tokio laiko sau neskyrė.

Taigi pasižiūrėkite labai atidžiai ir įsivertinkite, ar sau skiriamas laikas yra kokybiškas:

* Ar tai nėra dar vienas Jūsų įsipareigojimas („turiu/privalau“)? Ar nepainiojate to su individualiai atliekamais darbais, pavyzdžiui: be kitų šeimos narių „ramiai susitvarkote namus“, „ramiai pagaminate valgyti“ ir panašiai? Iš esmės atliekate pareigas ir tai priskiriate „laikui sau“.

* Ar tai nėra veikla skirta kažkam įtikti, atitikti? Pavyzdžiui: užsiimate dviračių sportu, nes norite pritapti prie darbo kolektyvo; bėgiojate, nes „privalote“ įsidėti nuotrauką į „Facebook“, jog įveikėte maratoną.

* Ar darote tai, ko iš tiesų norite Jūs? Ar tai Jums teikia malonumą ir pasitenkinimą? Ar iš tikrųjų mėgaujatės veikla?

Jeigu suprantate, jog tai toli nuo kokybės, imkitės pokyčių. Pripažinkite, kad tai tik dar vienas įsipareigojimas, kurį reikia atlikti. Jeigu veikla, kuria užsiimate, iš tikrųjų nėra privaloma ir Jums neįdomi, nedžiugina, tiesiog jos atsisakykite. Leiskite sau eksperimentuoti, atrasti, kas teikia pasitenkinimą ir įkvepia būtent Jus.

Kiek laiko skiriate sau?

Jeigu stabtelėsite ir pasižiūrėsite atidžiau į savo kasdienybę: nuo profesinių darbų iki šeimyninių ar kitų asmeninių įsipareigojimų, susidursite su realybe, kad tokio laiko turite minimaliai arba neturite visai. Ką gi, tinkamiausias metas pradėti yra dabar:

* Suplanuokite savo dienotvarkėje konkrečią dieną ir valandą. Pradėkite nuo 30 minučių vieną kartą per savaitę. Kodėl tik tiek? Prisiminkite, jog daug svarbiau kokybė, o ne kiekybė. Be to, būtina, kad suplanuotą laiką tikrai skirtumėte sau ir atsispirtumėte pagundai atidėti, nukelti, vietoje to darydami „svarbesnius“ darbus. Juk Jūs dar tik pradedate rūpintis savimi, greičiausiai niekada nebuvote sau prioritetas, tad kiti darbai atrodo svarbesni.

* Nežinote, ką veikti? Pirmąjį suplanuotą pusvalandį skirkite sudaryti veiklų sąrašą, ką norėtumėte veikti. Kitą savaitę po truputį pradėkite jį įgyvendinti.

* Jeigu pavyksta laikytis įsipareigojimo sau keturias savaites iš eilės, galite po truputį ilginti laiką arba suplanuoti du kartus per savaitę pagal asmeninius poreikius ir norus. Būkite sąžiningi su savimi ir laikykitės plano. Kitu atveju tik apgaudinėsite save ir neišvengiamai nusivilsite rezultatais.

Pradėjus sąmoningai planuoti laiką sau labai svarbu neturėti lūkesčio, kad labai greitai pajusite didelius pokyčius, t.y. iškart pajusite harmoniją su savimi ir meilę sau. Būkite kantrūs, nenusivilkite, jeigu nepavyks iš karto pasimėgauti. Jeigu anksčiau to nedarėte – galite jausti kaltę, jog „leidžiate sau per daug“ arba nerimauti, jog apskritai „nežinote, ką veikti“. Galbūt tiesiog jausitės „nepatogiai“ su savimi. Vis tiek darykite tai, pasigilinkite į savo poreikius ir norus, išbandykite naujas veiklas, leiskite sau eksperimentuoti. Taip, konkrečiai atliekamais veiksmais dėl savęs ir sau, Jūs po truputį mokotės save mylėti.

*https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150107204555.htm
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją