Knygoje jis pasakoja, kaip mokslininkai išmatavo smegenų aktyvumą susidūrus su įvairiais stimulais, įskaitant ir negatyvumą.

„Smegenys veikia panašiai kaip raumenys – labiau nei manėme, - sako T. Blake‘as. - Taigi jei jūs esate užspeistas į kampą ir priverstas klausytis negatyvių žmonių, jūs galite pradėti elgtis lygiai taip pat.“

Dar blogiau, jei klausotės pernelyg daug nusiskundimų, galite visai atbukti. Tyrimai rodo, kad jei negatyvas, įskaitant ir TV medžiagą, jus veikia 30 ar daugiau minučių per dieną, tam tikrose smegenų srityse nyksta neuronai.

„Tai ta smegenų dalis, kurios jums reikia spręsti problemas, - sako T. Blake‘as. - Praktiškai jūsų smegenys virsta į košę.“

Tačiau jei vadovaujate įmonei, argi jums nereikia žinoti, kas negero nutinka?

„Yra didžiulis skirtumas, kai žmonės atkreipia dėmesį į tai, kas negerai, ir kai jie skundžiasi, - sako T. Blake‘as. - Paprastai žmonės, kurie skundžiasi, nenori sprendimo; jie tiesiog nori, kad jiems pritartumėte. Jūs vos ne galite pajusti, kaip jūsų smegenys tirpsta, kai šeši žmonės susirenka ir pradeda aimanuoti: „Ak, ar tai ne siaubinga?“ Tai pažeis jūsų smegenis, net jei tik pasyviai klausotės. O jei bandysite pakeisti jų elgesį, taip tik tapsite jų skundų taikiniu.“

Taigi kaip apsaugoti savo smegenis nuo negatyvo? T. Blake‘as rekomenduoja tokią taktiką.

Atitolkite

„Mano tėvas buvo užkietėjęs rūkalius, - prisipažįsta T. Blake‘as. - Bandžiau pakeisti šį jo įprotį, tačiau tai padaryti nelengva.“

T. Blake‘as žinojo, kad buvimas šalia rūkančiojo taip pat kenkia jo plaučiams: „Mano vienintelis sprendimas buvo nuo jo atsitraukti“.

Lygiai taip pat galima pažiūrėti ir į skundimąsi, sako jis: „Visuomet žvelgiau į skundimąsi kaip į pasyvų rūkymą“. Jūsų smegenys jums padėkos, jei pabėgsite nuo negatyviai nusiteikusio žmogaus.

Paprašykite besiskundžiančiojo išspręsti problemą

Kartais atsitraukti neišeina. Jei negalite taip paprastai nueiti šalin, kita strategija būtų paprašyti išspręsti problemą.

„Pabandykite jį priversti prisiimti atsakomybę už sprendimą, - pataria T. Blake‘as. - Paprastai į tokius dalykus atsakau klausimu: „Ką ketini dėl to padaryti?“ Daugelis žmonių tuomet nusliūkina šalin, nes aš nedaviau jiems to, ko jie tikėjosi, sako T. Blake‘as. Tačiau kai kurie gali išties imtis spręsti problemą.

Blokuokite

Kai esate užspeisti į kampą ir priversti klausytis, galite naudotis tam tikromis technikomis, kaip užsiblokuoti ir apsaugoti savo neuronus.

T. Blake‘ui patinka technika, kurią naudojo ispanų golfo žaidėjas Seve Ballesteros per mačą su Jacku Nicklaus – minia mačo metu norėjo, kad Ballesteros pralaimėtų. Jam buvo sunku atlaikyti minios priešiškumą, todėl jis įsivaizdavo stiklo gaubtą, kurio niekas iš minios negalėjo pramušti.

Arba galite naudoti savo įsivaizduojamą gynybą, tokią kaip Hario Poterio nematomas apsiaustas.

Panaši strategija – atsitraukti į savo įsivaizduojamą mėgstamą vietą, ten, kur nukeliautumėte lyg vos burtų lazdele mostelėjus.

„Man tai buvo baltas privačios salos smėlis, - sako T. Blake‘as. - Pasitraukdavau į tą privatų prieglobstį, kai žmonės zyzdavo ir verkšlendavo. Galėdavau jiems šypsotis ir linkčioti reikiamose vietose, kai tuo tarpu mintyse vaikščiodavau paplūdimiu.“

Pirmą sykį T. Blake‘s as pamatė tokios salos nuotrauką žurnale, ir tas atvaizdas išliko jo atmintyje. Galiausiai jis galėjo išmėginti tai realybėje.

„Pasirodė, kad sala buvo nuomojama, ir tai buvo toji pati, kurią mačiau. Taigi išsinuomojau ją savaitei. Ir pagaliau ten pasivaikščiojau paplūdimiu“, - pasakojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)