Mantra išvertus iš sanskrito kalbos reiškia proto kryptį, nes „man“ – protas, protauti, o „tra“ – kryptis, išlaisvinti, tad kartodami įvairius garsų junginius duodame labai aiškią kryptį protui, kad jį nuramintume, sutelktume dėmesį ir išgirstume vidinius savo impulsus. Kitaip sakant „mantra“ – tai suspausta išmintis, kuri atsiskleidžia būtent taip, kaip ji buvo užkoduota, tik kiekvienam žmogui atsiskleidžia skirtinga forma, pagal jo vidinį toną ir ritmą, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Didžiajai daliai žmonių mantrų kartojimas, vadinamas rečitavimu kelia baimę dėl daugelio priežasčių. Vieniems dar vaikystėje buvo kalama į galvą, kad jie neturi klausos ir geriau nedainuoti, kitus visą gyvenimą mokė patylėti, tačiau išdrįsęs išleisti savo garsą žmogus išsilaisvina ir pasijaučia kūrėju“, – pasakojo Eglė Joana Šatkutė, Kundalini Tyrimų Instituto sertifikuota jogos instruktorė, Integruotos kūno judesio terapijos terapeutė.

Svarbu ne girdėti garsą, o jame būti

„Sakoma, kad pradžioje buvo garsas, tad jis turi didžiulę jėgą. Garsas – tai judesio energija. Realiame gyvenime mes net neįsivaizduojame, kokio stiprumo yra žodis, todėl kundalini jogos užsiėmimuose itin daug dėmesio skiriama garsui ir ritmui. Pastebiu, kad net ir didžiausi rečitavimo skeptikai gana greitai pajunta garso bangos galią, o kai tik žmogus išmoksta ne tik girdėti garsą, bet ir jame būti, jo gyvenime pradeda vykti stebuklai“, – dalinosi Eglė.

Eglė Joana Šatkutė

Pasak jogos instruktorės, tariant garsą jį turi tarsi surinkti iš savęs, iš savo centrinės ašies ir paleisti į įšorę, o rečituojant grupėje tavo išleistas garsas grįžta aidu atgal ir tai sukuria rezonansą, bendrystės jausmą bei apsijungimą su pirmapradžiu šaltiniu – su kažkuo didesniu už save. Todėl kai kurie žmonės net girdi chorą, orkestrą, muziką, nors rečituojama be jos.

„Kiekvieno žmogaus sąmoningas buvimas ir įsitraukimas į rečitavimą didina kolektyvinį sąmoningumą. Tuomet nyksta konkurencijos ribos, nebelieka nei lygesnių, nei svarbesnių, nes visi pajunta galintys prisidėti prie kūrybinio proceso ir pajunta, koks svarbus yra grįžtamasis ryšys“, – pasakojo kundalini jogos instruktorė.

Pasak Eglės, viena užsiėmimų dalyvė, prisimindama rečitavimo metu grupėje patirtą bendrystės jausmą, lengvai nubėgo maratoną, kita galėjo saugiai nakties metu nuvažiuoti didelį atstumą, nors paprastai atsisėdusi prie automobilio vairo visuomet pradėdavo snūduriuoti, taip keldama pavojų savo gyvybei.

Išlaisvina potencialą veikti ir kurti

Nors jogą galima praktikuoti ir individualiai namuose, Eglė pastebi, kad grupinėse praktikose daug greičiau vyksta pokyčiai ir daug lengviau pažadinti sąmoningumą, nes iš pat pradžių žmogus dažniausiai tik mechaniškai atlieka judesį ar garsą. Tuo tarpu praktikuojant grupėje kiti nariai yra tavo liudininkai – jie grąžina atgal tavo garsą su dar didesne banga, kuri pakeičia mantrų kartojimo kokybę.

„Net jei kai kurie dalyviai rečitavimo metu iš pradžių tyli, vis tiek jie išgyvena tą patį pojūtį, jei tik leidžia garsui save apgaubti ar net būti to garso viduje. Tuomet reguliariai praktikuojant kyla vidinis impulsas, kai nebegali neįstoti. Ir visai nesvarbu kokį žmogus išleidžia garsą – aukštą, žemą, keistą ir sau nepažįstamą – galutinis rezultatas visuomet būna harmonija“, – pasakojo E. J. Šatkutė.

Pasak Eglės, mantrų rečitavimas tinka bet kokio amžiaus ir bet kokio fizinio pasirengimo žmogui. Galima pradėti nuo labai paprasto, archetipinio garso „Ma“, kuris reiškia Motiną bei simbolizuoja grįžimą į pirmapradį šaltinį, kuriame įkūnijame dėkingumą ir pagarbą visa kuriančiai archetipinės Motinos energijai. Garso „Ma“ reguliarus kartojimas suaktyvina vidinį žmogaus potencialą veikti ir leidžia išlaisvinti kūrybinę energiją, kad „aš galiu“.

Nors kiekviena mantra turi jai būdingą ritmą ir toną, nereikia stengtis ir bandyti pataikyti, nes leidimas sau būti autentiškam, natūraliam ir atviram yra kur kas svarbiau, nei gera klausa ir teisingas intonavimas. Kiekviena mantra, atliekama balsu veikia ir fizinį kūną, todėl kartoti garsą reikia tiek ir taip ilgai, kol garso ritmu pradeda virpėti kiekviena kūno ląstelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją