– Kas yra hipnoterapija?

– Jei trumpai, tai hipnoterapija yra labai efektyvus būdas, padedantis žmogui keisti savo gyvenimą giliame pasąmonės lygmenyje. Tada šie pokyčiai gali teigiamai paveikti elgesį sąmoningu lygiu. Hipnozės metu kūnas atsipalaiduoja, o mintys tampa labiau susikaupusios. Taip sąmoningas protas tampa mažiau budrus, o pasąmonė labiau susikoncentruoja į problemą, kurią norite pakeisti.

Deja, ši terapija yra apipinta gausybe mitų ir iškreipto jos suvokimo. Džiugu, kad jaunoji karta ją priima kaip psichologinę terapiją ir būdą sau padėti. Įprasta gerti, pavyzdžiui, antidepresantus ar kitus vaistus, nuo jų jaustis mieguistam, prislopintam, atbukusiam emociškai. Kartais būna net graudu, kaip tokia paprasta terapija, kuri nereikalauja didelių pastangų, yra tokia galinga ir neturi jokių šalutinių poveikių. Viskas, kas gali atsitikti blogiausio – kad ji nepadės. Daug klientų po seansų išsiduoda, kad jų baimės buvo visiškai nepagrįstos.

– Kodėl pasirinkote tokią neįprastą profesiją?

– Visada norėjau padėti žmonėms. Lietuvoje studijavau gydymą labiau iš fizinės pusės, reabilitaciją, darbą su neįgaliaisiais. Hipnozė mane domino visą gyvenimą, aš tikiu jos didžiule nauda ir žinau, kad tai gali pakeisti žmogaus gyvenimą. Užsiimant fiziniu gydymu, tave riboja daug faktorių, o žmogaus protas – beribis. Daugiau nei 90 proc. žmonijos turi vienokių ar kitokių psichologinių problemų. Vieniems jos gyventi netrukdo, kitiems – griauna gyvenimą. Mane hipnozė žavi dėl to, kad galima gydyti be jokių vaistų ir didžiulių išlaidų. Beje, hipnoterapija yra mano papildoma veikla, šiaip dirbu ergoterapeute vienoje iš Londono savivaldybių.

– Kokius mokslus reikia pabaigti norint tapti hipnoterapeutu?

– Hipnoterapijos specialistu tampama baigus hipnoterapijos mokslus. Aš mokiausiu pas vieną žymiausių hipnoterapijos specialistų. Besimokant daugiausia dėmesio buvo skiriama praktikai. Nemanau, kad šioje profesijoje užtenka vien išsilavinimo. Ne visi mano grupiokai, baigę studijas, dirba pagal specialybę – jeigu tau neskirta, neįdomu, tu ir nedirbsi. Mano nuomone, yra labai svarbu išklausyti žmogų ir jo bėdas ir norėti jam padėti. Jungtinėje Karalystėje yra hipnoterapeutų taryba, kuri reglamentuoja darbo taisykles ir reikalavimus ir seka ir kontroliuoja tavo, kaip hipnoterapeuto, veiklą.

Visiems, nusprendusiems išbandyti šį gydymo metodą, patarčiau ieškoti tinkamą išsilavinimą turinčio specialisto, nes patekus pas menkai išmanančius ar nebaigusius mokslų, turimos problemos gali ir paaštrėti ar atsirasti kitų.

– O kaip vertinate dar sovietmečiu legendinio Anatolijaus Kašpirovskio atliekamus masinius hipnozės seansus per televiziją?


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt