Septyni būdai kovoti profesionaliai:

• Būkite antropologu

Ieškokite sunkumus keliančių dalykų modelių. Pasistenkite elgtis kaip mokslininkas ir pabandykite visas emocijas analizuoti taip, lyg stebėtumėte iš šalies. Tačiau saugokitės to tokio visiems gerai žinomo ir stereotipiško santykių modelio, kai vienas iš jūsų yra pernelyg nešališkas. Mokslinis „atsitraukimas“ turi savo laiką ir vietą, ir tikrai ne tuo metu, kai vienas iš jūsų išverkiate „ant širdies“ susikaupusius rūpesčius ir problemas.

• Būkite meteorologu

Įvertinkite, kokie jūsų gyvenime vykstantys dalykai gali turėti įtakos būtent šiam „susidūrimui“. Ar nors vienas iš jūsų jautėtės emociškai pavargę dėl spaudimo darbe, vaikų poreikių, neišsimiegojimo ar hormonų kaitos dar prieš pradedant pyktis? Išklausykite vienas kito vidinių pasaulių „ataskaitas“ ir pirmiausia susidorokite su tomis mažomis, stresą keliančiomis problemomis, o ne kraukite vieną ant kitos.

• Būkite gerais tėvais

Faktas: atlikti tyrimai atskleidė, kad nors vaikams nesant aplink vyksta dvigubai daugiau vedybinių kivirčų, patys pikčiausi, labiausiai priešiški ir destruktyviausi konfliktai vyksta vaikų akivaizdoje. Psichologai spėja, kad poros praktiškai neįstengia užslopinti neigiamo bendravimo tuomet, kai jaučia didelį stresą. Viso to didžiausia pasekmė − vaikai ne dažnai mato konstruktyvų problemų sprendimo pavyzdį. Tai turėtų būti dar viena priežastis, kodėl turėtumėte sekti savo protinę būseną ir neleisti vedybiniams nesutarimams augti iki sprogimo.

• Būkite laiko stebėtoju

Laiko apskaičiavimas yra daug svarbesnis, nei manome, todėl nuolat įsiveliame į atžarius dialogus, kurių, realiai, galėtumėme išvengti. Ar kai kurie konfliktai iškyla pereinamųjų dienos etapų metų − tarkime, jums besibudinant ar grįžtant namo ar jums esant pavargusiems? Pasėdėkite savo automobilyje kelias minutes. Iki pilno emocinio perėjimo suplanuokite, kaip išgersite atgaivinančio gėrimo ar persimesite keliais trumpais sakiniais apie dieną. Prisižadėkite išsamiau pasikalbėti šiek tiek vėliau. Be to, išmokite jūsų partnerio emocinio perėjimo nepriimti kaip asmeninio įžeidimo.

• Būkite derybininku

Tais atvejais, kai reikia nuspręsti ar aplankyti giminaičius, ar kažką įsigyti, ar ką suvalgyti ar kokį filmą pažiūrėti, vietoje kompromiso kai kurios poros sprendžia pagal tai, kas kam yra svarbiau. Jei norite, kad tai suveiktų, turite patikėti partnerio nuomone apie tai, kas yra būtina, ir kas ne.

• Būkite futuristu

Juk yra visiškai beprasmiška praleisti daug laiko ginčijantis, kas ką kada ir kur turėjo padaryti, nebent šios diskusijos yra prevencija, užkertanti kelią ateityje tokioms pačioms klaidoms ateityje. Jeigu pasieksite tokį tašką, kai savo požiūrių į tai, kas nutiko, nebegalėsite suderinti, baikite rietis ir paklauskite vienas kito: „Ką turėtumėme padaryti ar nuspręsti, kad tokie konfliktai ateityje nebekiltų?“

• Būkite taisytoju

Viduryje „mūšio“ pasistenkite prisiminti, kad ne barnio sprendimas užtikrina vedybinio gyvenimo sėkmę. Psichologas iš Vašingtono universiteto ir vedybinio gyvenimo tyrinėtojas Johnas M. Gottmanas teigia, kad kur kas aktualesni turėtų būti santykių, kurie laikinai ima griūti, „sutaisymo“ būdai. Jeigu sutuoktinių draugystė yra stipri, neigiamos akimirkos nepaliks ilgalaikių pasekmių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)