Sveikesnė mityba

Atsisakyti pusgaminių ir daugiau laiko skirti subalansuotai, sveikai mitybai – toks gali būti ne tik asmeninis, bet ir visos šeimos iššūkis. Internete gausu informacijos ir patarimų, kaip pasigaminti sveikus pusryčius, kaip nepersivalgyti per pietus ir kokie patiekalai geriausiai tinka vakarienei, kad suvalgytas maistas netrikdytų nakties sapnų. Daugiau žinių apie mitybą ir maisto gaminimą – daugiau išradingumo, sumanymų ir sugebėjimų parduotuvėje atrasti sveikiausius produktus. Mitybos ekspertai pabrėžia, kad svarbiausia – maisto įvairovė, mat skirtingi produktai organizmui suteikia skirtingų naudingų medžiagų, gerina imunitetą ir savijautą. Tad turint aiškų planą, kaip turėtų atrodyti visos savaitės valgiaraštis, tikslo siekti nėra sunku, o nesustoti stipriai motyvuoja pastebimai geresnė savijauta.

Sportas ir mankšta

Pirmosios treniruotės ir mankšta gali nemaloniai varginti ir sukelti raumenų skausmą kitą dieną, tačiau, kai aktyvus judėjimas tampa rutinos dalimi, žmogus gali didžiuotis pasiekimu. Sportui skirtas laikas ugdo valią ir padeda siekti kitų tikslų, pavyzdžiui, sveikos mitybos. Juk kiekvienas žino, kad prieš sporto užsiėmimus rekomenduojama neprisivalgyti, tad treniruotės planavimas padeda nustatyti ir valgymui skirtą laiką. Sportas suteikia energijos, aktyviai judantys žmonės ryte jaučiasi žvaliau, pagerėja miego kokybė ir bendra sveikatos būklė. Paversti įpročiu mankštą padeda paprastas patarimas – sportuoti kasdien po 4 minutes. Kad ir kaip žmogus pavargęs, kad ir kaip skundžiasi laiko trūkumu – 4 minutes aktyviam judėjimui gali skirti kiekvienas. Jeigu šį paprastą įsipareigojimą žmogus nuosekliai įgyvendina visą mėnesį, jam tampa lengva 4 minutes paversti į 5 ar 10 minučių kasdieninio sporto – dar daugiau energijos, geros nuotaikos ir savijautos.

Finansinė drausmė

Dažnai apie pajamų ir išlaidų balansą gyventojai susimąsto įvykus netikėtumams, kurie patuština piniginę. Finansinė krizė gali ištikti kiekvieną. Tačiau taip pat kiekvienas gali sėkmingai jos išvengti, kontroliuoti savo vartojimą, užsidirbti ir susitaupyti pakankamai pinigų įspūdingai kelionei, šeimos pirkiniui ar mokslams. Suvokti išlaidų kryptis padeda savo poreikių analizė, mokėjimo kortelės ir banko sąskaitos išlaidų išklotinės. Galbūt kažkur išleidžiama daugiau negu manyta? Galbūt kai kurių išlaidų galima atsisakyti, o brangų produktą pakeisti pigesniu?

Naujas pomėgis

Dalis žmonių mano, kad yra per rimti ir per seni naujiems pomėgiams. Tačiau net ir jie kartais susimąsto bei internete ima ieškoti veiklos, kuri galėtų praturtinti jų laisvalaikį. Galbūt nuo vaikystės kirbėjo noras išmokti kurti muziką? Galbūt malonu prisiminti, kaip prieš 20 metų ranka spaudė meškerę, o ežeras žadėjo permainingą kovą su žuvimi? Galbūt kilo minčių apie scenos meną – muzikavimą, vaidybą ar viešąjį kalbėjimą ir auditorijos aplodismentus? Kiekvienas naujas pomėgis yra pasitikėjimą savimi didinantis žingsnis iš komforto zonos, naujos pažintys su įdomiais žmonėmis ir kūrybiškumo, atradimo džiaugsmas. Tad nenuostabu, kad patirti šį džiaugsmą nori vis daugiau žmonių.

Metimas rūkyti

Gyvenimo būdą keičiantys žmonės puikiai supranta, kad teks išspręsti žalingų įpročių klausimą. Iškart mesti rūkyti ir griežtai atsisakyti tabako produktų pavyksta ne visiems. Tačiau, jeigu analizuojama, kokios situacijos skatina rūkyti, ieškoma alternatyvų cigaretėms, galima teigti, kad vyksta kelionė tikslo link. Juolab kad pastaraisiais metais keičiasi visa tabako industrija – atsižvelgdami į vis populiarėjantį rūkorių poreikį mesti rūkyti, net patys gamintojai teigia nustosiantys ateityje gaminti įprastas cigaretes ir pristato įvairias alternatyvas. Savo ruožtu vaistininkai pastebi, kad metų pradžioje susidomėjimas produktais, kurie gali padėti mesti rūkyti, pastebimai išauga – rūkantys asmenys ieško priemonių, kurios palaipsniui padeda atsisakyti cigarečių.

Skaitymas

Kada paskutinį kartą teko netrikdomai valandą ar dvi skaityti knygą? Tyrimas parodė, kad kone penktadalis žmonių norėtų vėl pajusti skaitymo malonumą, išjudinti vaizduotę ir praturtinti žinias. Knygų skaitytojai teigia, kad tekstuose nesunku rasti atsakymus į labiausiai rūpimus klausimus ir užčiuopti problemų sprendimus. Taip pat autorius paskatina skaitytoją mintyse piešti vaizdus, įsijausti į veikėjų patirtis ir nuspėti būsimus siužeto vingius. Keliaujant iš puslapio į puslapį turtėja žodynas, tyrinėjami kiti pasaulio kraštai, pažįstamos kultūros ir istorija. Ne veltui skaitymas nuo seno yra priskiriamas prie intelektualaus laisvalaikio praleidimo būdų.

„iQuanti“ tyrimo duomenis vertinantys ekspertai sutinka, kad iššūkiai nebūtų iššūkiai, jeigu būtų lengvai pasiekiami – dalis žmonių savo pažadų neįgyvendina. Taip pat pasitaiko atvejų, kai tikslų siekiantys asmenys supranta, kad įgyvendina ne savo, o kitų žmonių svajones. Taigi formuojant savo tikslus, svarbiausia atsakyti į klausimą – kodėl. Apmąsčius ir užrašius atsakymą tikslai taps kur kas aiškesni ir lengviau išskaidomi į etapus – virs aiškiu 2019 metų kelionės žemėlapiu–planu.

Turint detalų planą sekti savo pažangą bus įdomu, o rasti priemonių ir pagalbininkų – paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)