Kas 13 minučių pasaulyje išsiskiria po vieną porą. Visuomenėje įprasta manyti, kad santuoka visada yra gėris, o skyrybos – blogis, ir pirmas klausimas, kuris užduodamas besiskiriančiai porai, visada skamba vienodai: kas atsitiko? Kiekviena pora į jį atsakys skirtingai.

Remiantis statistiniais duomenimis, poros dažniausiai išsiskiria po 6 – 9 santuokos metų, o „populiariausias“ besiskiriančių žmonių amžius yra 30 – 34 metai. Apie 40 proc. skyrybų įvyksta per pirmuosius penkerius santuokos metus, ir tik 12 proc. porų išsiskiria po 20 santuokos metų. Tačiau jei po pirmųjų penkerių santuokos metų skyrybų priežastimi dar gali tapti „nesuderinami charakteriai“, tai kur galima nesusiderinti ir ką galima iššvaistyti, kad pragyvenus 25 ar 30 metų, pripažintum, kad viskas yra baigta? Kartu su psichologe Svetlana Kravčenko panagrinėkime septynias pagrindines priežastis, dėl kurių žmonės išsiskiria po ilgų bendro gyvenimo metų.

Krizė

Ryškiausia asmeninė krizė būna vidurio amžiaus krizė. Ji ištinka tiek vyrus, tiek moteris, ir pasireiškia sulaukus maždaug 40 metų amžiaus. Tuomet pradedame kelti sau klausimus: kas aš esu? Ar aš gyvenu taip, kaip norėčiau? Kur aš einu? Ar esu su tinkamu partneriu?

Krizė keičia idealus. Kai kurie žmonės savo sutuoktinius pradeda „lenkti“ prie naujų standartų, kai kurie susiranda naujus partnerius, labiau atitinkančius jų naująjį statusą, o kai kurie iki gilios senatvės bando savo sugalvotus idealus, taip ir nerasdami ramybės. Krizės ištiktiems žmonėms dažnai kyla filosofinių klausimų, o mintis apie skyrybas (kaip naujo gyvenimo pradžią) atrodo kaip išeitis iš problemos ir suteikia galimybę viską pradėti iš naujo.

Santuokinė neištikimybė

Ji griauna įvairiausio amžiaus partnerių santuokas, tačiau šį kartą aptarsime tik tą neištikimybę, kuri pasireiškia brandžiame amžiuje. Kartais žmonės, pasiekę finansinį stabilumą, turintys nuosavybės bei ilgalaikį partnerį, pradeda manyti, kad jų, prisidedančių prie šeimos gerovės, sutuoktinis nevertina, todėl bando rasti savo vertės patvirtinimą „iš šono“.

Kita vertus, neištikimybė brandžiame amžiuje dažnai būna kompensacinio pobūdžio. Dažniausiai sutuoktinių emocinis atšalimas tęsiasi jau seniai, ir neištikimybė tampa atvėsusių santykių pasekme.

Intelektinė arba dvasinė praraja

Beveik visi žmonės per gyvenimą keičiasi. Skyrybų priežastimi gali tapti tai, kad jie keičiasi nevienodu tempu. Pavyzdžiui, jei vienas iš partnerių keisdamasis padarė didelę pažangą, o kitas liko toks pat, skyrybos tokiose situacijose yra beveik neišvengiamos.

Emocinis perdegimas

Artėjant 20 – 30 metų bendro gyvenimo ribai, sutuoktiniai būna sukaupę tam tikrą negatyvų bagažą iš neišspręstų nuoskaudų, klaidų, nusivylimų ir abipusių kaltinimų. Kai kurie sutuoktiniai šios naštos nesureikšmina, bet kartais indas persipildo ir sprendimas išsiskirti atrodo vienintelė išeitis.

Užbaigti projektai

Labai dažnai sutuoktiniai santuoką išsaugo tik dėl to, kad augina vaikus. Tuomet vaikai užauga ir paaiškėja, kad šių dviejų žmonių daugiau niekas nesieja – jų „bendras projektas“ baigėsi. „Projektu“ gali tapti ir kiti sumanymai: paskolos išmokėjimas, sergančio giminaičio priežiūra, mokslas ir kt. Be to, rišančiu veiksniu gali būti šeimos finansinė gerovė. Paprastai brandos sulaukę žmonės jau turi butą, namą, automobilį ir troškimą pagyventi sau.

Savirealizacija ir nuovargis

Sulaukus 40 – 50 metų, daugeliui žmonių kyla noras pailsėti ir pasimėgauti gyvenimu. Kartu atsiranda galimybė realizuoti save, atsiduoti mėgstamai veiklai ar pomėgiui, ypač jei užbaigėte kokį nors „projektą“ iš ankstesnio skyrelio. Ateina laikas, kai žmogus ima suprasti, jog laikas bėga, o savo talento jis taip ir neatskleidė, svajonių neįgyvendino. Jam atrodo, kad šeima trukdo imtis drastiškų pokyčių, todėl reikia išsilaisvinti nuo įsipareigojimų.

Nauji jausmai

Meilei, kaip žinome, jokių amžiaus ribų nėra, todėl neretai vienas iš sutuoktinių įsimyli būdamas brandaus amžiaus. Pastaroji meilė gali būti stipresnė už pirmąją, todėl dažniausiai sprendimas priimamas naujų jausmų naudai.

Svarbu turėti galvoje, kad skyrybos nėra nei geros, nei blogos. Taip tiesiog nutinka. Bet kuri pora, o ypač ta, kuri kartu praleido daug metų, turi nuspręsti, ar skyrybos yra vienintelė galima išeitis, nes daugumą pirmiau aprašytų problemų galima išspręsti – rasti santykių rutinos priežastis, prisiminti puikius momentus, kurie privertė jus pamilti vienas kitą, papildyti įspūdžių atsargas, atnaujinti ar sukurti šeimos tradicijas ar tiesiog panorėti būti laimingiems kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją