Sąžiningas elgesys su kitais žmonėmis (svarbus 57 % respondentų),
savidisciplina (57 % respondentų).

Mokėjimas bendrauti ( 56 % respondentų).

Supratingas ir palaikantis gyvenimo draugas ar draugė (49 % respondentų).

Išskirtinis darbštumas (47 % respondentų).

Lygindami mums peršamą supratimą ir milijonierių požiūrį, matome, kad turtingiausi pasaulio žmonės sėkmę sieja su žmonių santykiais (arba vidine sėkme) daug labiau, nei mums bando įrodyti tik išorinės sėkmės mokantys konsultantai ir lektoriai.

Kaip pasiekti vidinę sėkmę?

Vidinė sėkmė (arba laimė) – tai harmoningas asmenybės vystymasis ir tinkamas gyvenimo pagrindas.

Harmoninga asmenybė. Pirmiausia reikia žinoti pačią asmenybės struktūrą. Galima išskirti sielą, subtilųjį, fizinį ir socialinį kūnus. Siela – tai ryšys su Dievu, arba absoliučia meile. Subtilusis kūnas – tai psichinė gerovė, t. y. gera savijauta, laimė, džiaugsmas, saviraiška.

Fizinis kūnas – tai gera sveikata, sveika aplinka, maistas. Socialinis kūnas – tai socialiniai ryšiai, aplinkinių palaikymas, pripažinimas ir įvertinimas. Vidinė sėkmė per asmenybės struktūrą realizuojama tuomet, kai visi kūnai yra harmoningi.

Tinkamas gyvenimo pagrindas. Yra dvejopas gyvenimo pagrindas, kitaip sakant, du požiūriai, kuriais vadovaudamasis žmogus žvelgia į pasaulį. Pirmasis, arba puikybės (ego), požiūris – aš esu tas, aplink kurį sukasi pasaulis, o antrasis, arba mokinio (susitaikymo), požiūris – aš nesu svarbiausias, aš tiesiog atėjau į šį gyvenimą ko nors išmokti.

Pirmuoju požiūriu vadovaujasi tie, kas jaučiasi esantys „pasaulio bambos“, save laiko tobulais, o pasaulį – netobulu, jaučia disharmoniją su gyvenimu. Jiems visada ko nors trūksta, dėl to kaltinami aplinkiniai. Laikydami save laiko centru, jie mano, kad gali viską ir visus valdyti. Jis stoja į Dievo vietą.

Antruoju požiūriu vadovaujasi tie, kas mano, kad pasaulio centras yra Dievas, o visi žmonės yra tobulėjimo kelyje. Jie jaučia gyvenimo harmoniją, viskas, kas nutinka, jiems atrodo teisinga. Tokie žmonės moka mylėti, užjausti ir dalijasi šiais jausmais su kitais. Sunkumai jiems yra pamokos, kurias reikia išmokti. Jie supranta, kad aplinkiniai yra jų pačių veidrodis.

Apskritai jei erzina kokie nors šalia esantys žmonės, tai priežasties pirmiausia reikia ieškoti savyje, išsiaiškinti, kodėl jie erzina. Aplinka atspindi žmogaus poelgius, tačiau tik tie, kas mokosi, gali pažvelgti į save iš šalies ir pradėti keistis.

Tačiau sėkmės vientisumui svarbi ir išorinė sėkmė?

Išorinės sėkmės taip pat labai reikia, bet ji – tik sudedamoji ekologiškos sėkmės dalis. Išorinę sėkmę pasiekia tie, kurie žino tam tikrus materijos dėsnius. Vienas jų yra legendinis lyderystės ekspertas Brianas Tracy.

Jo žodžiais, ne visi sėkmę (šiuo atveju išorinę) pasiekia. Mat 90 % žmonių galvoja apie kylančius sunkumus, o tik 10 % – kaip įgyvendinti svajonę. Pastarieji turi tikslą ir jo siekia, nepaisydami kylančių keblumų. Pasirodo, būtent sėkmės lydimi žmonės patiria daugiausia nesėkmių, bet sugeba po jų atsitiesti, išmokti pamokas ir vėl eiti į priekį.

5 žingsniai išorinei sėkmei pasiekti

Reikia labai gerai žinoti, ko nori.

Tą norą kaip įmanoma labiau vizualizuoti, įsivaizduoti, piešti, aprašyti, kad jis būtų kuo tikroviškesnis.

Iki smulkmenų apgalvoti norą, t. y. paruošti verslo planą.

Tuomet jau galima apie savo norą kalbėti, ieškoti bendraminčių ir galimybių tą norą įgyvendinti.

Pradėti veikti.

Šie žingsniai skirti energijai kaupti. Sukaupus jos užtektinai, pritraukiama reikiamų žmonių, t. y. bendraminčių, ir patenkama į tinkamas situacijas.

Daug sėkmės lydimų verslininkų pasakodami savas istorijas teigia, kad vos tik pradėjo šnekėti apie savo idėjas, atsirado jas palaikančiųjų ir pinigų. Tai yra dėsnis, reikia išmokti jį valdyti. Negalima šnekėti tuščiai. Reikia kalbėti tuomet, kai jau tikrai yra apie ką. Paskutinis žingsnis – veiksmas. Tai sunkiausias etapas, nes reikalauja labai daug pastangų.

Veiksmas – tai gyvenimo sąlygų (pavyzdžiui, dienotvarkės) pokyčiai. Išeinama iš savo komforto zonos, kitaip sakant, pasikeičia įprasta aplinka. Komfortas komfortui nelygu. Kai kam gal įprasta gyventi šalia konteinerio. Benamiui pasiūlyta gyvenamoji vieta gali kelti stresą, nes žmogus atsidurs už savo komforto zonos ribų.

Kodėl tokie, atrodytų, paprasti žingsniai ne visiems prieinami?
Maždaug 90 % žmonių apskritai nežino, ko nori. Kiti bijo galvoti apie savo norą, t. y. bijo norėti. Jei žmogus nusipirks naują automobilį, jo kaimynas pagalvos: „Aš sau negaliu net norėti tokio automobilio.“ Žmonės mano, kad nėra verti gerų dalykų.

Be to, daug energijos išbarstoma smulkiems norams įgyvendinti. Tie, kas neturi pagrindinio noro, siekia smulkmenų. Energija iššvaistoma ir tuomet, kai žmogus viena kalba, kita galvoja, o trečia daro. Tokie žmonės visiškai neharmoningi, jie gyvena labai pasyviai.

Nors norų jie turi, tačiau jiems įgyvendinti ko nors pritrūksta. Tarkime, žmogus svajoja apie savą verslą, tačiau eikvoja energiją dirbdamas kitiems. Daugeliui žmonių paprasčiausiai trūksta savidisciplinos.

***

Savidisciplinos planas pagal Brianą Tracy

Iš vakaro susidaryti dienos planą. Miegoti reikėtų eiti apie 22 val. o keltis – 5–6 val. (Tai daro ne tik milijonieriai, bet ir dvasingumo praktikomis užsiimantys žmonės, nes nuo 22 iki 24 val. ilsisi centrinė nervų sistema.)

Ryto laiką išnaudoti sau, t. y. lavinti fizinį kūną, užsiimti dvasinėmis praktikomis ar skaityti.

Pagal iš vakaro pasiruoštą planą nusistatyti kiek nors (pavyzdžiui, dešimt) svarbiausių dienos tikslų.

Susikoncentruoti į vieną pagrindinį ir pradėti jį vykdyti.

Per dieną iki galo užbaigti bent vieną darbą.

Dieną dirbant buitinius darbus, pavyzdžiui, tvarkant namus, klausytis naudingų mokomųjų įrašų (buičiai skiriamu laiku tobulintis).

Vakare atlikti darbų analizę, kas padaryta, kas ne.

Vėl susidaryti planą kitai dienai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!