Tai labai senas posakis, atėjęs dar iš tų laikų, kai kvailiais vadindavo visus, kurie gyvendavo kitaip negu didžioji dauguma, kurie daug svajodavo, viskuo džiaugdavosi ir tikėdavo, kad jiems viskas pavyks. Kitaip tariant, kvailiais vadindavo pačius kūrybiškiausius, pačius optimistiškiausius ir... pačius protingiausius žmones.

Žinoma, tuomet aplinkiniai nesuprasdavo, kodėl būtent tokiems asmenims šypsosi laimė. Dabar mes jau žinome, kad minčių pobūdis turi stiprią įtaką mūsų gyvenimui.

Iš kur jie išdygo?

Pamenate pasakas apie tris brolius, iš kurių jauniausias visuomet būdavo kvailelis? Tačiau jam visada sekdavosi. Būtent tai ir yra viena iš sąlygų sėkmei, arba žmogaus, kuriam sekasi, charakteriui.

Laimės kūdikiais ne tik pasakose, bet ir realiame gyvenime dažniausiai tampa tie, kurie turi vyresnių brolių ar seserų. Juk su jauniausiu vaiku tėvai elgiasi visai kitaip – kelia mažiau reikalavimų ir būna kur kas kantresni.

Vyresnieji vaikai išauga kur kas racionalesni ir labiau prisirišę prie tikrovės, tuo tarpu jaunėliai, regis, visą gyvenimą skraido padebesiais ir vadovaujasi nuostata, jog viskas bus gerai.

Tačiau sėkmę galima prisijaukinti ne tik gimus vėliau už savo brolius ar seseris. Kartais gyvenime pasitaiko ir kitas pasakų scenarijus, kai gyvenimu nusivylusi mergina ima ir sutinka princą, kuris sugeba pakeisti jos nuostatas. Prabėgus keleriems metams, pasaulis nebeatrodo toks niūrus ir ji patiki, kad savo laimės tikrai galima sulaukti.

Nelabai protinga, bet verta pabandyti

Tačiau ką daryti, jei sėkmės nepavyko prisijaukinti gimstant ir neatsirado to vienintelio, kuris atliktų stebukladario funkcijas? Likti visą gyvenimą nevykėliu? Jokiu būdu! Kiekvienas iš mūsų turi milžiniškas galimybes formuoti savo mąstymą. Tereikia pasimokyti iš vadinamų kvailių, net jei kai kurie jų poelgiai iš tikrųjų neatrodo protingi.

Tikėkite, kad pasiseks (žvelgiant iš sveiko proto pozicijų, tai atrodo nerimta: juk reikia numatyti problemas, o ne skraidyti padebesiais). Tačiau psichologai įsitikinę, kad be tokio tikėjimo nieko gera neįvyks: juk mąstymas visuomet eina pirmiau įvykių.

„Sekasi tik pasakose“, „Viskas pasiekiama tik sunkiu darbu“ – tokiomis nuostatomis besivadovaujantis žmogus nuolat sulauks patvirtinimo savo pesimizmui (juk būtent to jis ir tikėsis) bei toliau manys taip pat. Taip jis pateks į uždarą ratą.

Išsiveržkite iš jo. Tiesiog vieną dieną sau pasakykite, kad nuo šiol gyvensite laimingai ir jus visuomet lydės sėkmė. Galvoti apie tai reikia 10 minučių prieš užmiegant ir tiek pat laiko prabudus ryte.

Prancūzų psichologas Emilis Kue šiuo metodu net gydydavo ligonius, versdamas juos rytais ir vakarais kartoti: „Su kiekviena diena man bus tik geriau“. Minimas laikas itin tinka meditacijai, o sąmoningos mintys lengvai įsitvirtina pasąmonėje. Taigi įsitikinimo jėga gali būti milžiniška.

Gyvenkite taip, tarsi jums jau pasisekė (tai iš tikrųjų kvaila – džiaugtis neaišku kuo). Johnas Kehoe, garsėjantis knygomis apie minčių galią, tvirtina, kad reikia ne tik tikėti, bet ir jaustis taip, tarsi jau būtumėt pasiekę trokštamus tikslus. Sėkmė aplanko atsipalaidavusius žmones. Maldavimai ir laukimas („Nagi, ateik pagaliau“) ją atbaido.

Džiaukitės kitų sėkme (tai sugeba tik naivūs ir atviraširdžiai žmonės). Tas pats J. Kehoe savo knygoje „Mind Power Into the 21st Century“ („Minties galia pakeliui į XXI amžių“) pateikia tokį pavyzdį: „Gyvendamas pigiausiame viešbučio numeryje, jusdamas pinigų stygių, jis stengėsi būti šalia savarankiškų žmonių, pasiekusių verslo aukštumų. Jis žiūrėjo į juos pagarbiai ir stengėsi persisunkti jų sėkmės dvasia.

Po poros metų jis jau galėjo leisti sau užsisakyti bet kokius apartamentus ir pradėjo savo metodikos mokyti kitus žmones“. Nevenkite žmonių, kuriems pasisekė, neteiskite jų ir jiems nepavydėkite. Tiesiog džiaukitės – sėkmė turi matyti, kaip ji jums patinka.

Stenkitės visur įžvelgti ir pastebėti sėkmę (argi protingas žmogus džiaugsis niekais?). Nusipirkote naują suknelę ir žiu lauke oras pasitaisė. Nuvykote aplankyti močiutės – ir sutikote seną pažįstamą. Neprireikė laukti lifto – jis buvo pirmame aukšte. Regis tai smulkmenos, į kurias neverta kreipti dėmesio.

Atvirkščiai – verta, nes aplinkybių sutapimas taip pat yra sėkmė. Jeigu kreipsite į tai dėmesį ir pastebėsite būtent tokius sutapimus, mažiausia, ką pelnysite, bus geresnė nuotaika. Daugiausia, ko galite tikėtis, - kad sėkmė pasiliks su jumis ilgam ir ne tik smulkmenose.

Pasakokite apie savo sėkmę aplinkiniams (dar ko... kad pavydėtų, palaikytų jus pagyrūnu?! Nė vienas sveiko proto žmogus taip nesielgs). Tarp žmonių priimta dalytis problemomis, guostis, skųstis, o sėkmę stengiamasi nutylėti – neduok Dieve, kas nors nužiūrės.

Tai neteisinga. Kuo daugiau skųsitės, tuo mažiau galvosite apie teigiamus dalykus ir tuo mažiau turėsite šansų sulaukti sėkmės. Ir atvirkščiai, kuo daugiau pasakosite, kaip jums pasisekė, tuo labiau įtvirtinsite savo galvoje mintis, kad jums sekasi.

Kita sėkmės pusė

Žmonės, kurie mano, kad jiems sekasi, retai išgyvena dėl nesėkmių. Nepasisekė šiandien – pasiseks rytoj. Tačiau pasitaiko, kad nuolat sėkmės lydimas žmogus tampa pasyvus. Jis vis dažniau pasikliauja likimu, atsitiktinumu ir vis mažiau teikia reikšmės savo paties pastangoms.

Įsivaizduokime moterį, kuri laiko save laimės kūdikiu, ir palieka savo vyrą, manydama, kad jis jos nevertas. Aplinkui pilna vyrų, kurie svajoja jai pasiūlyti savo ranką ir širdį. Tereikės jai išeiti į gatvę ir potencialūs jaunikiai pradės skristi artyn, tarsi plaštakės į ugnį.

Tačiau nuo skyrybų prabėga vieneri, treji, penkeri metai, o sėkmė šį kartą neskuba apsilankyti. Regis, pats laikas rimčiau užsiimti šiuo klausimu. Jai tereikėtų bent jau prabilti apie savo troškimą dar kartą ištekėti. Tačiau jos galvoje taip įsitvirtino svajonė „Einu gatve ir staiga pamatau JĮ“, kad visi kiti pažinčių būdai atkrenta.

Neretai svajonės taip ir lieka svajonėmis. Kokia išeitis? Sėkme būtinai reikia tikėti, tačiau negalima pamiršti savo paties galimybių.

Numoti ranka į nesėkmę ir tarti „na, veikiausiai nepasisekė“ galima tik tuomet, kai įdėjote visas pastangas tikslui pasiekti: paskambinote į visas įmones, kur norėtumėt įsidarbinti, išnaudojote visus būdus, kad pagerintumėt santykius su vyru ar tėvais. Jūsų atkaklumas – geriausias būdas išlaikyti sėkmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)