Kas jūs – perfekcionistas ar nekonformistas? Motyvuotas ar stokojantis motyvacijos? Tikite aukštesnėmis ar savo paties jėgomis? Kas yra jūsų varomoji jėga – vidinė ar išorinė motyvacija? Šių savybių intensyvumas gali skirtis priklausomai nuo situacijos ar individo gyvenimo tarpsnio.

Perfekcionistai dažnai gręžiojasi atgal ir analizuoja, kaip jiems pavyko pasiekti savo tikslą. Jie neleidžia patapšnoti sau per petį ir pasakyti „šaunuolis!” Jie lygina save su tais, kurie pasiekė daugiau, arba mąsto apie tai, ko dar nepasiekė ar galėjo pasiekti.

Tuo tarpu žmonės, kurie yra nekonformistai ir ne tokie ambicingi, dažnai galvoja, kad jau pasiekė viską, ką galėjo, o dabar belieka po truputį ristis žemyn. Kai kurie jų gali interpretuoti pasiekimą kaip laimingą atsitiktinumą, nes jie to neplanavo ir per daug nesistengė. O jei taip, nėra reikalo švęsti. Naujų tikslų neturintys nekonformistai laikui bėgant gali prarasti pasitikėjimą savimi.

Motyvuoti žmonės yra susitelkę ties ateitimi (kaip daugelis olimpiečių). Jiems adrenalino suteikia pats tikslo siekimo procesas. Jie laimingiausi tuomet, kai turi aiškų tikslą, o jei jo nėra, nėra ir gyvenimo džiaugsmo. Ne tokie motyvuoti žmonės yra linkę sumenkinti savo laimėjimus. Jie nesugeba pamatyti viso paveikslo ir tikrojo savo pasiekimų masto.

Tikėjimas aukštesnėmis jėgomis taip pat keičia tikslų ir pasiekimų suvokimą. Kai kurie žmonės mano, kad jų gyvenimo misija yra tarnauti kitiems. Jie neleidžia sau didžiuotis savo pasiekimais, sustoti ir tiesiog pasimėgauti. Jie gali manyti, kad jų gyvenimą valdo aukštesnė jėga, ir nebūti linkę išsikelti asmeninių tikslų. Jie įsitikinę, kad talentas ar įgūdžiai yra ne pasiekimas, o dievo dovana, skirta tam, kad būtų galima pagelbėti kitiems.

Tuo tarpu žmonėms, kurie labiau už viską pasitiki savo pačių jėgomis, sėkmė yra ne kas kita, kaip planavimo ir sunkaus darbo rezultatas. Jie mano, kad to paties galėtų pasiekti ir kiti, jei tik investuotų laiko ir energijos. Pasiekę tikslą šie žmonės beveik neturi laiko pasidžiaugti savo pasiekimais, nes ima kelti naujus tikslus tikėdamiesi, kad juos įgyvendinę pasijus laimingesni.

Žmonės, kurių varomoji jėga - vidinė motyvacija, imasi užduoties, nes tai jų aistra, jiems patinka tai daryti, jiems tai puikiai sekasi, jie nori patirti, koks jausmas tai daryti. Pasitenkinimas slypi procese; nėra reikalo jo švęsti, nes jis visą laiką buvo šalia. Jei procesas buvo toks visa apimantis, kad gyvenimas sukosi tik apie jį, žmogus gali panirti į depresiją.

Dažnai tokia užduotimi būna vestuvių planavimas. Žmonės taip įsitraukia į šventės planavimą, kad grįžę į realybę pasijunta nusivylę. Tie, kurių motyvacija yra ne vidinė, bet išorinė, gali tikėtis pagyrimų, finansinės sėkmės, pripažinimo ir dėkingumo. Todėl būna labai apmaudu, kai vietoj pagyrimų sulaukiama nepritarimo arba žmonės reaguoja taip, lyg neįvyko nieko ypatingo.

Kokiomis savybėmis bepasižymėtumėme, labai svarbu mokėti palankiai save vertinti ir, užuot nuolat kėlus savo kartelę, mokėti pasidžiaugti tuo, ką turime. Mes esame tai, kas esame, ir geriausia, ką galime padaryti – tai išmokti su tuo gyventi ir rasti savo laimę.

Štai keli patarimai, kaip nepražiopsoti laimingų akimirkų

Laimė visada yra dabartyje. Negalima gyventi tik ateities tikslais.

Neplanuokite savo jausmų, nesvarbu, ar tikslas būtų varžybos, ar atostogos. Jūs neturite jokio supratimo, kaip jausitės, kai tai nutiks. Jei norite būti laimingi, ieškokite laimės čia ir dabar.

Mėgaukitės procesu, ką bedarytumėte. Jei gaminate vakarienę, gaminkite ją su šypsena ir nesijaudinkite, ar ir kitiems jūsų patiekalas patiks taip, kaip jums.

Kasdien išsikelkite mažučių tikslų, kurie leistų susitelkti ties džiaugsmo, taikos ir pasitenkinimo akimirkomis dabartyje.

Naudokite savo pojūčius. Užsiimdami veikla, kuri jums atrodo prasminga, stebėkite, uostykite, ragaukite, girdėkite ir jauskite tai, kas jus supa.

Venkite be saiko kalbėti apie savo pagrindinį tikslą. Kai esame visa galva pasinėrę į ateities planavimus, mes kartais atsiribojame nuo likusio gyvenimo.

Nepamirškite, kad jūsų talentas ar dievo dovana neįpareigoja naudoti jų nuskriaudžiant save. Tai taip pat nereiškia, kad negalite mėgautis savo sėkme. Kartais talentas duotas tam, kad suteiktų truputį malonumo jums ir aplinkiniams.
Gyvenkite šia diena. Mylėkite save tokį, koks esate – nesvarbu, ar turite tikslą, ar ne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)