„Jeigu visos žmonių svajonės išsipildytų, žemės rutulys taptų pragaru“ (Pierre Boiste).

Žmogus – vienintelė būtybė, kurio vystymasis visiškai priklauso nuo norų ir sąveikos su sau panašiais, siekiant užsibrėžto tikslo. Žmogus operuoja sąvokomis praeitis, dabartis ir ateitis, jį veikia aplinka ir jis pats veikia aplinką.

Žmogus gali pasverti savo galimybes ir atitinkamai koreguoti savo elgesį. Atsiradus dar vienam norui, žmogui atsiranda nauji poreikiai ir prasideda trauka šiuos norus patenkinti. Tam, kad naujai atsiradę poreikiai būtų patenkinti, žmogus turi progresuoti.

Jeigu žmogus nejaučia nepritekliaus, jis liaujasi vystęsis. Tiktai nepatenkintas poreikis verčia mus įjungti smegenis ir ieškoti problemos sprendimo.

Noras – progreso variklis. Būtent tai mus stumia į priekį ir sąlygoja viską, kas vyksta su žmogumi ir su žmonija. Nepaliaujamas naujų norų radimasis formuoja dabartį bei ateitį, į kurią mes žengiame. Kodėl tuomet žmogus jaučia nuolatinį stresą bei yra savo neišsipildžiusių norų įkaitu?

Iškreipta pirminė žinia

Svarbiausia priežastis – klaidinanti motyvacija. Žmogaus norai dažnai susiję ne tik su išgyvenimo, gerovės ir progreso poreikiu, tačiau ir su konkurencija. Taip, žmogus neišvengiamai keičiasi, tačiau tai vyksta ne tiek dėl to, kad jis nori patogiai egzistuoti, kiek dėl noro turėti tai, ką turi kiti.

Bėda tame, kad jis ne tik nori turėti žymiai daugiau nei kiti – jam taip pat svarbu, kad pas kitą būtų mažiau nei pas jį. Todėl labai dažnai žmogiškasis noras apibūdinamas terminais „egoizmas“, „išskirtinių gėrybių norėjimas“ ar „didžiausio malonumo siekimas“. Dėl to mes pavydime bendradarbei, kuri ištekėjo už turtingo užsieniečio ir išvyko gyventi į Jungtines Amerikos Valstijas; dėl to mes ieškome jos ydų ir sakome, kad meile ten net nekvepia – viskas dėl pinigų.

Kodėl skubame smerkti sėkmingus žmones, ignoruoti laimingus, kritikuoti talentingus, peikti darbščius, abejoti gerais ir protingais? Kodėl?

Todėl, kad mums ne tiktai norisi būti tokiais, tačiau norisi būti geresniais, įrodyti savo unikalumą, nepakeičiamumą, originalumą, išskirtinumą ir t.t. Mes netgi nekreipiame dėmesio į tai, kad bandome save statyti išskirtinai į „aukščiausios rūšies“ kategoriją. Kadangi visų lūkesčių nepateisiname, mus nuolat kamuoja stresas.

Per aukštai iškelta kartelė

Kaipgi susigaudyti savo noruose, kai jie nuolat keičiasi, susilieja, papildo vienas kitą ar iš vieno tampa keli? Tiesiog kartais mes per daug apkrauname smegenis...Michaelis Jacksonas ne kartą yra sakęs, jog norėtų gyventi amžinai ir jį buvo užvaldžiusi klonavimo idėja. Kuo viskas baigėsi?..

- Noriu mylimojo; stipraus, turtingo, laisvo, mėlynakio, gražaus, protingo, turinčio verslininko gyslelę, švelnaus, vyriško, be žalingų įpročių, su automobiliu, sodyba, geru darbu, atitinkamu statusu, turinčio giminių kitame pasaulio gale...Gal stabtelkime?..

- Noriu baigti universitetą, gauti puikų diplomą ir išlėkti į Paryžių!
- Tie, kas manęs nemyli – tegu pamilsta!
- Noriu įeiti į istoriją!
- Noriu tapti čempionu!
- Noriu pagimdyti!
- Noriu būti su tavimi!
- Noriu purpurinių šešėlių!
- Noriu būti pakrikštyta Šventąja dvasia, noriu paveldėti Dangaus karalystę!
- Noriu vyro!
- Noriu prašmatnių plaukų!
- Norių išplaukti į jūrą!
- Kokį gražų „Aston Martin“ mačiau. Noriu!
- O aš suvalgyčiau lazanijos!
- Noriu pakilti į kosmosą!
- „O aš noriu...aš noriu vėl nuo stogų balandžius vaikyti...“

Viskas, liaukitės, sustokite. Apsispręskite pagaliau, kas jums svarbiausia ir ko norite pirmiausia: ledų ar vilos Karibuose? Nusprendėte? O dabar įvertinkite savo galimybes. Galbūt jūsų svajonė tapti garsiu sportininku susidurs su paprasta ir suprantama objektyvia realybe – jūsų nedideliu ūgiu.

Neišpildytų norų pasekmės

Jeigu norai nuolat neišpildomi, žmogus puola į neviltį ir nuolatos jaučia stresą. Stresas tėra nusivylimo dėl neišsipildžiusių norų pasekmė. Kaip viskas vyksta?

Štai ką rašo V.A. Latiševas knygoje „Energoterapija – EURAZIJA“.

„Neišsipildžiusio noro rezultatas – smegenų žievėje susiformavęs „užšalimas“ – neišsiliejusi emocija, kuri pavergia viso organizmo veiklą – jo energetines sroves, visas mintis ir žmogaus poelgius. Norint susigražinti pusiausvyrą reikia likviduoti, iškrauti „užšalusią“ emociją ar įkūnyti šį energetinį potencialą. Kitu atveju po tokios „užšaldytos“ emocijos atsiradimo prasideda grandininė reakcija – prabunda pagumbris (hipotolamas), verčiantis posmegeninę liauką į kraują išskirti didelius kiekius adenokortikotropinių hormonų (AKTH).

AKTH verčia antinksčius išskirti adrenaliną ir kitas fiziologiškai aktyvias medžiagas (streso hormonus), sukeliančias įvairiapusį poveikį: stiprų širdies plakimą, padažnėjusį kvėpavimą, nepastovų kraujospūdį, galvos ir kitus skausmus, pasireiškia pyktis, baimė, jaudulys ir t.t.
Jeigu nėra energetinės iškrovos, žmogaus kraujyje ilgai cirkuliuoja biologiškai aktyvios medžiagos, kurios neleidžia pailsėti nei nervinei sistemai, nei vidaus organams. Dėl to, kad stresinė situacija tęsiasi – „užšaldytos“ emocijos neiškraunamos, neišpildyti norai siunčia impulsą smegenims – tęsiasi streso hormono gamyba (t.y. tęsiasi energinis disbalansas).

Žmogaus užduotis – patenkinti savo poreikius neprieštaraujant sau pačiam, nekonfliktuojant su aplinkiniais ir visu pasauliu. Kitaip sakant, nesudaryti sąlygų papildomai įtampai.

Kiekvienas patenkintas poreikis artina žmogų prie tikslo – harmonijos su savimi ir supančiu pasauliu bei saugumo pojūčio (laisvės nuo nerimo, įtampos).“

Kartais nepatenkinto poreikio sukeltą stresą žmogus neutralizuoja naujomis keistomis manijomis ar įpročiais. Pavyzdžiui, tampa televizoriaus ar kompiuterio maniaku – neatsitraukia nuo mėlynojo ekrano, pakeičiančio realų jo gyvenimą.

Nepatenkinti seksualiniai poreikiai? Galima griebtis virtualaus sekso arba pornografinių ar erotinių filmų. Nesipildo meilės svajonės – galima susirasti meilę virtualiai susirašinėjant su tokiu pačiu po slapyvardžiu besislapstančiu individu.

Meilės, sekso, gyvenimo surogatai... šiais laikais galima rasti daug norus pildančių iliuzijų. Nepaisant to, vieną kartą vis tiek „išlenda“ realus gyvenimas... ir žmogus griebiasi naujų manijų:

• Impulsyvus noras pirkti viską iš eilės. Oniomanija (neįveikiamas noras apsipirkinėti) ir jos pakraipos: išpardavimų manija – noras pirkti išparduodamus daiktus, etikečių manija – priklausomybė nuo reklamuojamų vardų. Firminio vardo vaikymasis tampa nuolatine būsena ir tada žmogus nebegali pirkti nieko kito. Tai gali virsti į prietaisų manija – aistra nuolatos pirkti visas technologines naujoves, iš kurių 99 proc. tam žmogui nereikalingos.

Kai kurie tampa priklausomi nuo:

greitojo maisto restoranų ir jų parduodamo maisto;
seksomanijos;
grafomanijos;
melomanijos;
apsirijimo.

Baisiausia yra tai, kad užgerdami, nurydami ar slopindami vidinius savo impulsus visais įmanomais organizmui kenksmingais būdais, žmogus nepagalvoja apie ilgalaikį tokių paguodų poveikį (ilgalaikes pasekmes). Žmogus nepastebi, kaip po truputį dėl neišpildytų norų atsiradęs stresas pradeda stabdyti visą „žmogaus norų mechanizmą“. O kartais norų poreikis iš viso dingsta. Žmogus tarytum palaidoja save ir daugiau nenori nieko imtis. Tai reiškia, jog jis nustoja vystęsis.

Kaip išsilaisvinti iš norų nelaisvės

Kiekvienas mūsų jau turi tai, kas jam būtina atitinkamu vystymosi metu. Tačiau ne kiekvienas sugeba priimti šį faktą ir paversti jį atspirties tašku gyvenimo tikslų siekimui.

Mums taip ir norisi prilyginti save kažkam sėkmingesniam ir turtingesniam bei į savo prioritetų sąrašą įtraukti tai, kas mums šiuo metu visiškai nereikalinga ar mes tiesiog to negalime pasiekti. Mes tarsi šarkos, pamačiusios blizgantį daiktą, stengiamės jį nugvelbti, o vėliau tas daiktas dulka padėtas ant spintelės ir neranda vietos mūsų namuose.

Tačiau vaikydamiesi to daikto mes patiriame gausybę šalutinių poveikių, kurie atitolina mus nuo harmonijos ir laimės. Ką daryti?

1. Venkite galvoti apie ateitį. Kasdienis galvojimas apie ateitį nuodija dabartį.

2. Liaukitės pagaliau save lyginę su visais kitais!

3. Sudarykite šios dienos džiaugsmų sąrašą. Jis gali netikėtai būti labai ilgas. Jis turėtų jūs pažadinti ir galbūt susimąstyti, ar iš tiesų viskas taip blogai.

4. Peržiūrėkite viską, ką jau turite ir pamastykite, ko norėtumėte. Juk „noras to, ko neturime, trukdo naudotis tuo, ką turime“ (M. Montenas).

Pasirodo, jog dauguma mūsų geismų priklauso „perteklinei“ grupei, be kurios tikrai galime gyventi. „Jeigu nenorėsime daug, tai ir nedaug atrodys daug“ (Demokritas).

5. Tiksliai nusistatykite, ko iš tiesų norite. Kartais mūsų galvose tokia košė, kad jos išsrėbti negalėtų net informacijos gausa pasižymintis šiuolaikiniai protai. Taip yra, nes vienas mūsų norų užgožia ar netgi atmeta kitus, tačiau mes to nepastebime. Pavyzdžiui, norėtume ištekėti už turtingo ir garsaus vyro, nenorėtume dirbti, bet norėtume kilti karjeros laiptais. Kaip tą pasiekti žino tik nedaugelis.

6. Įvertinkite įgyvendintų norų pasekmes. Įsivaizduokite, kas nutiktų paprastai nedidelės parduotuvės kasininkei, jeigu ji staiga taptų milijardiere. Atminkite vienos išmintingos moters žodžius: „Jeigu nori kažką turėti, tai tas kažkas tuo pačiu turės ir tave“ (Dina Din).

7. Paleiskite savo norus. Vertinkite juos tik kaip savo tobulėjimo variklį, o ne papildomą naštą ant pečių. Tada jums bus lengviau susidoroti su nusivylimu, kurie gyvenime nėra išvengiami.

8. Nebėkite nuo streso, sukelto neišpildytų norų. Nepulkite malšinti nepasitenkinimo kitais būdais – psichotropinėmis medžiagomis ar žalingais įpročiais. Nei alkoholis, nei narkotinės medžiagos ar antidepresantai nepadarys jūsų laimingais.

9. Jeigu esate tikintis žmogus, sunkią minutę pasimelskite.

„Dieve, leisk man su dvasine ramybe sutikti tai, ką pasiūlys ateinanti diena. Leisk man visapusiškai atsiduoti Tavo šventajai valiai. Kiekvieną šios dienos valandą mokyk ir palaikyk mane. Kad ir kokių naujienų dienos eigoje sulaukčiau, išmokyk mane priimti jas ramiai ir tvirtai tikint, jog tai Tavo šventa valia. Visuose mano žodžiuose ir darbuose vadovauk mano mintims ir jausmams. Visais nenumatytais atvejais neleisk man pamiršti, kad viskas atsiųsta Tavęs. Išmokyk mane tiesmukiškai ir išmintingai elgtis su kiekvienu mano šeimos nariu, ne vieno negėdinant ir nenuviliant. Dieve, suteik man jėgų iškęsti artėjančios dienos nuovargį ir sunkumus. Vesk mano valią ir išmokink mane melstis, tikėti, tikėtis, kęsti, atleisti ir mylėti. Amen“.

Taip pat labai naudinga įsiklausyti į žodžius tų, kurie savo pavyzdžiu visą gyvenimą rodė, jog „yra du norai, kurių išsipildymas gali atnešti žmogui tikrą laimę – būti naudingu ir turėti ramią sąžinę“ (Levas Tolstojus).