Kokių specialybių atstovai dažniausia renkasi dirbti iš namų?

Programuotojai. Viena iš geriausiai apmokamų šių dienų specialybių. Užtenka turėti gerą internetinį ryšį, kompiuterį ir programuotojo iš namų darbas gali būti įvertintas lygiai tokia pat pinigų suma kaip ir to, kuris dirba biure. Laisvai samdomi programuotojai dirba prie įvairių projektų ir turi lanksčias darbo valandas.

Laisvai samdomi žurnalistai. Žiniasklaidai plečiantis ir kiekvieną dieną atsirandant naujoms svetainėms, kasdien vis labiau ir labiau reikia tų, kurie sugebėtų užpildyti interneto turinį. Kasmet vis daugėja žurnalistų, kurie neturi konkrečios darbo vietos. To priežastis labai paprasta – straipsnius puikiai galima rašyti iš namų, tam nereikia trinti biuro kėdės.

Prie šios kategorijos taip pat būtų galima priskirti įvairių tinklaraščių kūrėjus – rašytojus. Pasirinkę konkrečią temą: maistas, mada, interjeras, kelionės, menas ar literatūra, tinklaraštininkai labai dažnai dirba tiesiog iš savo svetainės.

Kelionių agentai. Net ir šiais laikais, kuomet nesunku savarankiškai nusipirkti skrydį ir susiplanuoti kelionę, atsiranda nemažai žmonių, kurie šį darbą palieka kelionių agentams. Mobilūs kelionių organizatoriai geba atlikti kelionių planavimo darbus ir be konkrečios darbo vietos, tiesiai iš savo namų.

Rankdarbių kūrėjai. Ne viena darbšti moteris internetą ir socialinius tinklus panaudoja kaip verslo platformą, kurioje nemokamai gali reklamuoti ir pardavinėti savo pagamintas prekes. Tokia širdžiai miela veikla gali duoti pajamų net neišėjus iš namų.

Pardavėjai, konsultantai. Iš namų jie gali pardavinėti viską: kosmetiką, puodus, drabužius… Tokie žmonės ne tik platina įvairią produkciją, bet dažnai ir kitiems siūlo prisijungti prie tokio tipo darbo. Tokiu būdu yra vystomas tinklinis marketingas.

„Mano namai – mano tvirtovė“, bet į juos mielai priimu ir kitus

Šiame amžiuje, kuomet keliauti po pasaulį tapo itin paprasta, dalis žmonių savo namus nusprendžia paversti mini viešbučiais.

Užsiregistravę internetiniame portale www.airbnb.co.uk ir turėdami atliekamą laisvą kambariuką, žmonės siūlo kitų šalių gyventojams užsukti pas juos paviešėti. Tai puikus pavyzdys, kaip darbas iš namų tampa ne tik privalumu, bet ir gyvenimo būdu. Ir netgi labai įdomiu, nes suteikia galimybę pabendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio net neiškeliant kojos iš savo tvirtovės.

Darbas iš namų kenkia sveikatai?

„Professional Contractors Group“ duomenimis, Anglijoje yra 1,4 milijono britų, kurie įvairiuose sektoriuose dirba laisvai samdomus darbus. Per paskutinį dešimtmetį iš namų dirbančiųjų skaičius išaugo net 14% procentų. Tyrimų duomenimis, net 72% britų mano, jog laisvai samdomas darbas daro teigiamą įtaką šeimos gyvenimui. Bet kaip yra iš tiesų?

Britanijos dienraštis „Evening Standard“ šių metų vasario mėnesį pateikė šokiruojančius faktus. Pasirodo, vienas iš dviejų Londone dirbančių žmonių patyrė daug daugiau streso tuomet, kai dirbo iš namų, o ne iš ofiso.

Žmonės, kurie dirba iš namų, dažnai savo darbą turi derinti su šeimos pareigomis. Pavyzdžiui, moteris turi sugebėti ne tik susikoncentruoti į darbo užduotis, bet ir pasirūpinti, kad vaikai būtų pavalgę, užsiėmę, nueitų laiku miegoti. Dažnai dėl tokių kasdieninių rūpesčių darbą iš namų tenka pratęsti ir taip standartinės aštuonios darbo valandos tampa daug ilgesniu darbo laiku…

Iki galo neatlikus darbo, dirbdami viršvalandžius žmonės patiria stresą. Ir nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad stresas žmogaus sveikatai nėra labai pavojingas, tai netiesa. Stresas sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, o šios kelia grėsmę žmogaus gyvybei.

Trys patarimai tiems, kurie dirba iš namų

Susikurkite savo darbo vietą. Pasistenkite, jog darbo vieta būtų patogi – ergonomiška kėdė, patogus stalas. Idealu, jeigu galite leisti sau turėti atskirą darbo kambarį, į kurį nuėjus ir užsidarius duris, niekas jūsų netrukdytų. Be to, nepamirškite savo darbo kambaryje atrasti vietos ir augalams. Jei namų darbo kambaryje yra pakankamai šviesos ir langai nukreipti į saulėtąją pusę, tuomet galite ant palangės auginti augalus, kuriems reikia minimalios priežiūros: fikusus, alijošius ar kaktusus. Tokie augalai padės sukurti sveiką darbo mikroklimatą, tokioje aplinkoje bus sveikiau dirbti.

Motyvacijai gerinti – knyga. Labai dažnai žmonės dirbdami iš namų praranda motyvaciją, o motyvacijos stoka ima stipriai kenkti darbingumui. Priešingai nei darbas biure, darbas iš namų kai kuriuos gali demotyvuoti, nes namai žmogui asocijuojasi su poilsiu ir ramybe, o ne su darbu. Tad kartais gali būti labai sunku rasti vidinės motyvacijos, kuri padėtų nepakliūti į tingėjimo spąstus ir darbo iš namų nepaverstų nuolatiniu streso šaltiniu. Kad taip nenutiktų, paskaitykite Stephen R. Covey knygą „Septyni sėkmės lydimų žmonių įpročiai“ – ugdykite juos. Galbūt labai greitai imsite pastebėti, jog tokie įpročiai kaip laiko planavimas, stengimasis nuolat būti produktyviam ar vieno darbo pradėjimas ir galvojimas apie jo pabaigą – tai įpročiai, kurie paskatins jūsų asmenybės augimą, kuris bus evoliucinis, o jūsų pasiekti rezultatai – revoliuciniai.

Griežtas grafikas ir disciplina. Nesvarbu, ar dirbtumėte iš namų, ar iš biuro, visuomet norisi rasti būdų, kurie padėtų darbą atlikti kuo greičiau ir produktyviau. Tačiau tiesa ta, kad nei didžiuliai kiekiai išgeriamos kavos, nei nesibaigiantys ir susiplanuoti darbų sąrašai nepadidina jūsų produktyvumo. Produktyvumui pasiekti reikia imtis tam tikrų veiksmų. Vienas iš jų – griežtas darbo grafikas ir jo laikymasis. Kuomet dirbate iš namų, labai svarbu išmokti nesileisti blaškytis. O juk aplink mus yra tiek daug visokiausių dalykų, kurie mus blaško. Pavyzdžiui, noras nuolat pasitikrinti elektroninį paštą arba peržvelgti socialinius tinklus. Atsiminkite, vienu metu yra geriau dirbti ne kelis, bet vieną darbą.