Vieni iškart atranda save ir ryžtingai nugali visas kliūtis kelyje į tikslą, į savo pašaukimą. Kitiems nepavyksta. Kodėl taip nutinka? Kodėl vieniems „sekasi“, o kitiems ne? Šiame straipsnyje pasiūlysime jums pažvelgti į priežastis, neleidžiančias rasti savo pašaukimo, skelbia shkolazhizni.ru.

1. Baimė

Žmonės, kurie bijo užsiimti mėgstamu darbu, paprastai mąsto taip: „O jei man nieko neišeis? Geriau žvirblis rankoj, negu briedis lankoj.“ Tas žvirblis – tai „nemėgstamas darbas“, o briedis - „perspektyvi ateitis naujoje vietoje“. Baimė užvaldo širdį ir blokuoja bet kokius naujus sprendimus.
Labai dažnai baimė gali būti netgi neįsisąmoninta. Tuomet žmogus netgi nesusimąsto, kad dėl to, kad jo gyvenime jau daug metų niekas nesikeitė, kalta tik baimė.

2. Praeitis

Tėvų įtaka – viena labiausiai paplitusių priežasčių, kodėl žmogus negali rasti savo pašaukiminės profesijos. Paprastai jie nulemia tam tikras nuostatas, kurių žmogus įpranta laikytis visą gyvenimą. O būtent – į pirmąjį planą išeina tokie klausimai, kaip kad „noriu“ ir „reikia“.
Pavyzdžiui, žmogus visą gyvenimą svajojo tapti dailininku arba rašytoju. Tačiau tėvai jį įtikino, kad „reikia uždirbti pinigus“. Žmogus pripranta klausytis šio teiginio ir neskiria dėmesio tam, ko jis išties trokšta. Konfliktai su vadovybe ar kolegomis taip pat veikiausiai atspindi ankstyvuosius santykius šeimoje.

3. Savivertė

Nepasitikėjimas savimi, savo sugebėjimais – daugumos žmonių gyvenimo nesėkmių priežastis apskritai, ypač profesijos paieškose. „Mano sugebėjimai nepakankami“, „Aš niekada negalėjau pasigirti ypatingais pasiekimais“, „Kuo gi aš geresnis už kitus?“ - tokie atsikalbinėjimai nuskamba, kai imama kalbėti apie tai, ką žmogus gali duoti pasauliui.
Už visų šių teiginių paprastai glūdi vidinis kritikas. Jis aršiai gina žmogų nuo visko, kas, jo nuomone, gali jį kaip nors sužeisti. Ir todėl neleidžia žmogui vystytis, tobulėti.

4. Įdomios iškart kelios profesijos

Šis punktas sudėtingiausias. Tačiau jis, kartu su kitomis išvardintomis priežastimis, yra vienas labiausiai paplitusių. Ši savybė būdinga jaunesnio amžiaus žmonėms, tiems, kurie dar tik renkasi profesiją. Tačiau neretai galima sutikti ir gan brandžius žmones, kuriuos kankina šis klausimas – kai patinka išsyk kelios profesijos ir sudėtinga priimti sprendimą, kurią rinktis.

5. Nėra aiškumo

Kartais aiškiai suvokiamas savas pašaukimas, tačiau nėra tikslaus detalių suvokimo, to, kaip visa tai galima paversti sava profesija. Tačiau norint gauti tai, ko norite, pirmiausia svarbu sau apsibrėžti, ko būtent norite. Apsibrėžti geidžiamą darbo grafiką, apgalvoti, ar norite dirbti vienumoje, ar kolektyve, kokio atlyginimo norite, ar jūsų darbas bus susijęs su kelionėmis, ar norite dirbti biure. Visa tai ir daugybė kitų detalių svarbios ieškant pašaukimo.

6. Kas aš?

Visą savo gyvenimą žmogus ieško atsakymo į šį klausimą: kas aš, kokie mano talentai, kokiomis savybėmis esu apdovanotas? Labai dažnai į save žmonės žvelgia vienpusiškai, pamiršdami, kad kiekviename mūsų – neaprėpiamas potencialas. Savęs, skirtingų savo asmenybės pusių nepažinimas gali nulemti tai, kad žmogus vystysis vienpusiškai, ne visiškai išnaudos gamtos jam duotus sugebėjimus.
Ir priešingai – šio klausimo suvokimas leis žmogui plačiau pažvelgti į savo galimybes. Išsiaiškinę sau šiuos klausimus patys arba su specialisto pagalba, gebėsite labiau realizuoti savo talentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)