Svajonių karjera prasideda nuo pasiryžimo būti savimi

„Visiškai pritarčiau banaliai tiesai, kad užsiimant malonia ir įdomia veikla dirbti nereikia. Dažnai didžiausia problema – ta, kad žmonės patys iki galo neišsiaiškina, ko iš tiesų nori, nesugeba atrasti savęs, bando atitikti kažkokį įsivaizduojamą idealaus darbuotojo standartą. Būtent baimė būti savimi, siekti to, ko iš tiesų nori, manau, dažniausiai sutrukdo rasti sau prasmingą veiklą. Sakyčiau, pirmasis žingsnis į pasitenkinimą teikiančią karjerą turėtų būti neskubus ir sąžiningas pamąstymas – kas jums gyvenime teikia didžiausią džiaugsmą, kur save realizuoti jums sekasi geriausiai. Kai gerai žinai, ko nori, to pasiekti yra lengviau“, – įsitikinusi „BENU vaistinių“ tinklą Lietuvoje valdančios įmonės „Tamro Lietuva“ personalo vadovė Rasa Slauskienė.

Anot R. Slauskienės, gerų darbuotojų, kurie gali puikiai įsitraukti į įmonės gyvenimą, būti motyvuoti siekti gerų rezultatų ir sėkmės, netrūksta. Svarbesnis klausimas – kaip geriausiai vienas kitam tinkančiam darbuotojui ir darbdaviui atrasti vienas kitą. Personalo vadovės įsitikinimu, abiem pusėms įdėjus šiek tiek pastangų, tai padaryti dažnai pavyksta.

Daugiau dėmesio įmonės veiklai ir darbuotojų atsiliepimams

Tiesioginės vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovė Laura Duksaitė-Iškauskienė pastebi, kad nesidomėjimas potencialia darboviete, įmonės vertybėmis, kultūra dažnai gali atvesti pas netinkamą darbdavį.

„Taip, kaip įmonės renka rekomendacijas ir informaciją apie potencialius darbuotojus į tam tikras pozicijas, taip darbuotojai darbindamiesi turėtų pasiteirauti esamų ar buvusių bendrovės darbuotojų nuomonės ir vertinimų, pasiieškoti daugiau informacijos apie įmonę visais įmanomais būdais. Jei pozicijos, į kurią norima kandidatuoti, aprašymas nėra labai konkretus ar aiškus, nereikėtų bijoti pasitikslinti, ko iš tiesų ieškoma, paskambinus nurodytais telefonais, parašius elektroninį laišką ar darbo pokalbio metu“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

L. Duksaitė-Iškauskienė pabrėžia, kad pasidomėjęs darbdavio reputacija kandidatas gali sužinoti itin daug, o pasinaudodamas gauta informacija – priimti labiau pagrįstą ir jo karjerai naudingesnį sprendimą.

„Tai, kokias patirtis ir įspūdžius apie įmonę išsineša, pavyzdžiui, buvę darbuotojai, tampa savotiška to darbdavio vizitine kortele dešimtims ar šimtams kompaniją palikusio darbuotojo draugų ir pažįstamų. Darbo ieškantiems gyventojams ši informacija gali būti labai naudinga ir padėti išsiaiškinti, ar darbdavio deklaruojamos vertybės yra tikros, kokia organizacinė kultūra vyrauja kompanijoje ir daugelį kitų dalykų“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

R. Slauskienė įsitikinusi, kad įmonės vertybes, jos kultūrą atspindi ir iniciatyvos, kuriose dalyvauja darbuotojai ar pačios įmonės vykdomi projektai. Kasmet „BENU vaistinės“ kolektyvas dalyvauja „Pink Run“ bėgime prieš krūties vėžį, o įmonė ne pirmus metus aktyviai remia projektą. „Yra tekę išgirsti, kad būtent „Pink Run“ bėgimas paskatino atsiųsti mums savo gyvenimo aprašymą. Kai kurios bendros darbuotojų veiklos mūsų įmonėje yra tapusios tam tikromis daugelio darbuotojų pripažįstamomis tradicijomis, apie kurias kartais žinia pasklinda ir už įmonės ribų“, – pasakoja R. Slauskienė.

Dirbti gali būti gera ir Lietuvos, ir užsienio kapitalo įmonėje

Neretai manoma, kad nepriekaištinga reputacija dažniau pasižymi užsienio kapitalo įmonės, jos paprastai ir darbuotojų yra geidžiamos labiau. Vis tik L. Duksaitė-Iškauskienė sako, kad tai, ar įmonė bus patraukli darbuotojui, galės išpildyti jo lūkesčius, pirmiausiai priklauso nuo kompanijos vadovų, o ne kapitalo kilmės.

„Tiek lietuviška, tiek užsienio įmonė gali būti geidžiamu darbdaviu. Tai priklauso nuo to, kaip sėkmingai jos vadovai sprendžia su įmonės įvaizdžiu ir reputacija susijusius klausimus. Žinoma, dažnu atveju didelė užsienio bendrovė gali turėti daugiau gerosios praktikos ir patirties, tačiau tai tikrai nėra taisyklė ir darbo ieškantiems gyventojams neturėtų tapti pagrindiniu kriterijumi“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Su tuo sutinka ir R. Slauskienė, teigianti, kad tai, kas į įmonę atvilioja geriausius darbuotojus, yra jos organizacinė kultūra, ne deklaruojamos, o tikros ir gyvos vertybės, egzistuojanti brandi lyderystė ir bendras tikslo siekimas. Šiuos atributus, personalo vadovės manymu, gali turėti tiek vietinio, tiek užsienio kapitalo įmonės, nors pastarosios kartais gali turėti ir tam tikrų pranašumų. Neretai tai stabilesnis finansinis užnugaris, didesni finansiniai ištekliai, galimybė darbuotojui sutikti įvairesnių žmonių, praplėsti profesinį horizontą.

Ieško darbuotojų su užsidegimu

Kalbėdama apie labiausiai vertinamas darbuotojų savybes, R. Slauskienė išskiria jų energiją ir norą siekti užsibrėžtų tikslų.

„Gerą ir kiekvieno darbdavio geidžiamą darbuotoją, manau, taikliai ir žaismingai apibūdintų šis: darbuotojas – tarsi kačiukas, žaidžiantis su siūlų kamuoliuku. Jei atkreiptumėte dėmesį į žaidžiantį kačiuką, neabejotinai pastebėtumėte, kad jo kailis blizga, nosis drėgna, o jis pats – šimtu procentų įsitraukęs į tai, ką daro. Būtent tokį entuziazmą turinčių darbuotojų nenori paleisti jokia įmonė. Jie ne tik energingi, įsitraukę, mėgaujasi tuo, ką daro, bet ir įkvepia kitus. Esu dėkinga ir žaviuosi tokiais mūsų įmonėje dirbančiais žmonėmis“, – sako R. Slauskienė.

L. Duksaitė-Iškauskienė mano, kad tinkamą darbą gali atrasti kiekvienas žmogus, o iš anksto pasakyti, kad su tam tikromis užduotimis geriau susitvarkys vienokias ar kitokias savybes turintis darbuotojas, negalima. Skirtingi žmonės paprasčiausiai skirtingais būdais gali pasiekti tokių pat puikių rezultatų.

„Nėra taip, kad tam tikrą poziciją galėtų užimti ir sėkmingai darbuotis tik, pavyzdžiui, intravertas ar ekstravertas. Jeigu galėtume iš anksto nustatyti labai griežtą reikiamų asmeninių savybių rinkinį ir tiesiog pagal jį atrinkti geriausius darbuotojus, būtų labai paprasta. Tačiau realybėje reikiamus įgūdžius ir kompetencijas vienai ar kitai pozicijai gali turėti labai skirtingos asmenybės. Tai, manau, ir yra didžiausias žavesys. Žmonės neturėtų manyti, kad kai kurios asmeninės jų savybės gali užkirsti kelią sėkmingai karjerai srityje, kurią žmogus gerai išmano ir kurią nuoširdžiai mėgsta“, – sako L. Duksaitė-Iškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)