Mes linkę manyti, kad kūno kalba yra tai, kas išreiškia mūsų vidinę būseną. Tačiau tas pat galioja ir atvirkščiai: mūsų kūno pozos veikia mūsų mintis.

Kaip parodo psichologiniai tyrimai, tai, kaip mes judame, veikia tiek jausmus, tiek mintis, ir gali atnešti teigiamų veiklos rezultatų.

Galios poza

Jei norite pajusti daugiau galios, jums reikia galios pozos. Nustatyta: kai žmonės stovi ar sėdi galios pozomis vieną minutę - kai plačiai gestikuliuojama ir galūnės atviros - jie ne tik pajunta daugiau jėgos, tačiau ir padidina savo testosterono lygį. Galios pozos užima daugiau vietos, taigi išsitieskite ir atverkite rankas ar kojas. Kai dominuojate erdvėje, toji žinia pasiekia ir protą.

Valios įtempimas

Raumenų įtempimas gali padėti valios pastangoms. Penkiuose tyrimuose nustatyta, kad kai žmonės įtempdavo savo raumenis, jiems geriau pavykdavo ištverti skausmą, atsispirti gundančiam maisto kąsniui, praryti nemalonius vaistus ir atkreipti dėmesį į nemalonią informaciją. Taigi jei reikia daugiau valios pastangų, įtempkite raumenis. Turėtų padėti.

Sukryžiuokite rankas ištvermei

Jei susidūrėte su problema, kuriai reikia ištvermingumo, sukryžiuokite rankas. Vieno eksperimento dalyviai padarė būtent tai. Nustatyta, kad jie dirbo ilgiau ties sudėtingomis anagramomis - kone dvigubai ilgiau. Dėl jų ištvermės sprendimai buvo teisingesni.

Atsigulkite geresniems sprendimams

Jei rankų sukryžiavimas nepadeda, pabandykite atsigulti. Kai tiriamieji anagramų sprendėjai atsiguldavo, sprendimai jiems ateidavo greičiau. Kadangi anagramos reikalauja įžvalgos, gulėjimas gali padėti pasiekti kūrybinius sprendimus.

Pogulis geresniems rezultatams

Jei jau gulite, kodėl gi nenusnaudus? Tačiau pogulis - tam tikra meno forma. Jei nusnūstate per ilgai, jausitės išsekę. Jei per mažai - vėlgi jokios naudos. Kur aukso vidurys?

Brooks & Lack (2005) palygino 5, 10, 20 ir 30 minučių pogulį, kad nustatytų, kuris tinkamiausias. Geresnei kognityvinei veiklai labiausiai tiko dešimties minučių pogulis. Nauda buvo iškart pamatyta po dešimties minučių pogulio, tačiau po ilgesnių reikėjo daugiau laiko atsibusti. Penkios minutės davė tik pusę tos naudos, tačiau buvo geriau nei nieko.

Gestai įtikinimui

Tai, kaip žmonės gestikuliuoja rankomis kalbėdami - nepakartojama. Tačiau tai ne tik šalutinis komunikacijos reiškinys. Nustatyta, kad rankų gestai padėjo padidinti įtikinėjimo galią, palyginus su kalbėjimu, kai nebuvo gestikuliavimo. Efektyvesni yra gestai, kurie jūsų teiginius padaro suprantamesnius. Pavyzdžiui, kalbėdami apie praeitį, nurodykite už savęs.

Gestai supratimui

Gestai ne tik padeda įtikinti kitus, jie padeda ir mums mąstyti. Nustatyta, kad vaikai, kurie buvo skatinami gestikuliuoti mokantis, atsiminė daugiau iš to, ką išmoko. Rankų judinimas gali mums padėti mokytis. Apskritai, regis, mes galvojame rankomis.

Šypsokitės laimei

Pats šypsenos veiksmas gali padaryti jus laimingus, nesvarbu, ar jis pagrįstas, ar ne. Vieno tyrimo dalyviai laikė pieštukus burnoje taip, kad jie arba aktyvavo raumenis, atsakingus už šypsojimąsi, arba ne. Tie, kurių raumenys „šypsojosi“ įvertino animaciją kaip linksmesnę nei tie, kurių šypsojimosi raumenys nebuvo aktyvuoti. Taigi prisivertus šypsotis pasaulis išties nušvinta geresne šviesa.

Kopijuokite atjautai

Jei norite suprasti, kas kito žmogaus galvoje, pabandykite kopijuoti jų elgesį. Tie, kurie yra labiau atjaučiantys, daro tai automatiškai: kopijuoja balso toną, pozą ir panašiai. Jei galite tai kopijuoti, galite ir pajusti atspindį to, ką junta kitas žmogus.

Imituokite supratimui

Mintis, kad kopijavimas padeda suprasti kitus, tinka ne tik emocijoms, bet ir mintims. Viename eksperimente dalyviams buvo lengviau atpažinti nepažįstamą akcentą, jei jie pabandydavo imituoti jį patys. Kai kurie psichologai netgi tvirtina, kad kitų imitavimas padeda nuspėti, ką jie darys toliau.

Daugelis šių tyrimų palaiko teoriją, vadinamą „įkūnyta sąmone“. Esmė ta, kad mes ne tik mąstome protu, bet mąstome ir kūnu. Mūsų mintys yra ne tik smegenyse - jos susijusios su kūnu, kuris juda erdvėje. Gyvenimui tampant vis labiau virtualiam, mums reikia priminimo, kad ryšys tarp minčių ir kūno yra dvipusis. Žmogaus protas yra daugiau nei abstrakti galia: tai ryšys tarp proto, kūno ir aplinkinio pasaulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją