1. Tinkama noro formuluotė, iš vizijos tampanti tikrovėje įgyvendinamu tikslu.

Tikslas turi būti paprastai ir aiškiai suformuluotas, logiškas, pamatuojamas, apibrėžtas laike.

Tad jei svajonė skamba: noriu parašyti bestselerį, noriu įkurti savanorišką organizaciją, noriu turėti gražią figūrą, pirmiausia reiktų savęs paklausti: Apie ką bus knyga? Kaip pasakosite savo istoriją? Kokiai auditorijai ji bus skirta? Per kiek laiko ketinate įvykdyti savo sumanymą?; Kokią visuomenės problemą spręs Jūsų savanoriška organizacija? Kokiems žmonėms bus reikalinga organizacijos teikiama pagalba? Kokiu būdu ji bus teikiama?; Koks kūnas Jums yra gražus? Kas Jums nepatinka Jūsų figūroje? Ką norite keisti?

Tad tinkamos tikslo formuluotės skamba taip: per metus parašyti erotinį romaną moterims; per tris mėnesius įkurti savanorišką organizaciją, kuri telefonu teiktų teisinę ir psichologinę pagalbą asmenims, patiriantiems arba patyrusiems psichologinį ir fizinį smurtą darbo vietoje, per pusę metų sportuodamas ketinu sulieknėti 8 kilogramais. Jaučiate skirtumą?

Atskiro paaiškinimo reikėtų formuluotei pamatuojamas tikslas. Tai reiškia, kad turite atsakyti sau į klausimą, kaip suprasite, kad tikslą pasiekėte? Kokie ženklai rodys, kad svajonę išpildėte (būtent: išpildėte, o ne išsipildė. Juk svajonės retai išsipildo savaime. Juk siekiant jų pirmiausia reikia rimtai, atsakingai, drąsiai padirbėti, kad laurų vainikas puoštų Jūsų galvą, o spalvoti konfeti sūkuriuodami kristų ant Jūsų pečių...

Dar pasakytina, kad tikslas, jo įgyvendinimas turi priklausyti nuo Jūsų pastangų ir nuo Jūsų prisiimtos atsakomybės už sėkmes ir už nesėkmes (nesėkmių neišvengsit ir tai yra aksioma) pakeliui link tikslo. Nes pvz. tokie norai, kaip: noriu, kad artimas žmogus atsikratytų žalingų įpročių, noriu laimėti milijoną, nuo Jūsų nepriklauso, nėra politiškai-asmenybiškai korektiški. Jūs negalite norėti už savo artimąjį: jis pats turi norėti nerūkyti, negerti (jūs galite norėti tik patys už save); svajonė laimėti milijoną yra truputį naivi ir nelabai atsakinga, – sąmoningas žmogus siekia pinigus, kitokį turtą uždirbti, o ne gauti.

2. Tikslo vizualizacija. Šiam etapui reikės tik vieno dalyko: Jūsų vaizduotės. Tai reiškia, kad pirmiausia Jūs savo mintyse įsivaizduojate, kad pasiekėte tikslą. Įsivaizduoti reikia kuo tiksliau, su kuo daugiau detalių ir pojūčių. Pvz. svajojate tapti vakaro žinių vedėja. Tuomet jau kaip galutinį tikslą galima būtų įsivaizduoti, kad Jūs sėdite prieš ekraną ir skaitote žinias.

Kaip Jūs atrodote? Kaip Jūs jaučiatės? Kokioje erdvėje esate? Taip pat pafantazuokite, kaip atrodytų Jūsų, kaip žinių vedėjos, diena? Su kokia nuotaika, vidiniu nusiteikimu keliatės, ruošiatės į darbą? Ką aplink matote? Girdite? Ką Jūs veikiate darbe? Su kokiais žmonėmis bendraujate? Kaip jaučiatės? Kaip atrodo Jūsų darbo dienos pabaiga? Kaip, su kuo, kur leidžiate vakarą?

Kitas, realus pavyzdys: gal prisimenate, kaip per vieną interviu sportininkė L. Asadauskaitė (ji tuo metu dar tik svajojo apie olimpinį auksą) trokštamą aukso medalį išsikirpo iš popieriaus ir pasidėjo jį matomoje vietoje. Tai irgi yra vizualizacija, tik jau ne mintyse, bet materijoje.

Skamba kaip žaidimas, ar ne? Bet patikėkit, tai visai rimtas žaidimas. Jis svarbus tuo, kad Jūs jau dabar savo mintyse prisijaukintumėte savo tikslą, emocijomis nukeliautumėte iki tos akimirkos, kai jis bus pasiektas, kad savo galvoje jau dabar užfiksuotumėte trokštamą dalyką ir pradėtumėte realiai galvoti, kaip jį pasiekti. Jūs negalite turėti to, ko negalite įsivaizduoti. Tai ir papildomas įkvėpimo šaltinis ir nuolatinis priminimas nenukrypti nuo kurso.

Kaip jau turbūt supratote, galite fantazuoti mintyse, galite sukurti savo trokštamos vizijos koliažą iš nuotraukų ar žurnalų iškarpų, galite savo tobulą dieną aptarti su draugu ar dar geriau – koučeriu.

3. Kad svajonė virstų tikslu, o tikslas – realybe, reiktų pagalvoti, kaip tikslą įgyvendinsite. Šiuo atveju yra puikus būdas parengti tikslo pasiekimo planą. Jame svarbūs yra du dalykai: tikslo suskaidymas į mažesnius žingsnius ir tų žingsnių įvykdymo terminas. Jums svarbu numatyti, apgalvoti, kokiais etapais planuojate nukeliauti iki pagrindinio savo tikslo.

Tai turėtų būti tokie žingsneliai, kuriuos su dabartinėmis asmeninėmis savybėmis, gebėjimais, įgūdžiais, turimais resursais, aplinkos teikiamomis galimybėmis galite atlikti. Tačiau... jie neturėtų būti nei per lengvi, nei per sunkūs. Tokie, kuriuos padaryti gali būti nelengva, bet įmanoma. Pvz., jei norite turėti savo internetinį verslą, tai mažiausias žingsnis link šito tikslo įgyvendinimo galėtų būti informacijos surinkimas, kaip pradėti tokią veiklą.

Planas reikalingas tam, kad išvengtumėte chaotiško blaškymosi, efektyviau panaudotumėte savo laiką, jėgas, galimybes ir finansus. Nieko tokio, jei plane numatyti žingsniai ir jų įgyvendinimo terminas keisis. Neįmanoma visko numatyti net ir kruopščiai planuojant. Plano pasikeitimus priimkite kaip neišvengiamybę ir būkite lankstūs.

4. Kitas svarbus dalykas, siekiant savų tikslų, yra tinkamas laiko panaudojimas. Jeigu jį švaistysite bevertėms televizijos laidoms, bukam sėdėjimui socialiniuose tinkluose, bereikšmiams pokalbiams, Jūsų tikslas taip ir liks niekada neįgyvendinta svajone. Atlikite vienos dienos laiko investavimo inventorizaciją, ir pamatysite, kiek puikių naujų valandų turėsite savo tikslui.

5. Turint tikslo planą, svarbus balansas. Reikia nepamiršti, kad gyvenime yra ir kitų žmogui svarbių dalykų: santykiai, sveikata, laisvalaikis... Nes visas jėgas ir laiką paskyrus tikslui pasiekti kyla grėsmė persidirbti, perdegti ir iškristi iš žaidimo nepadarius net ir pačių minimaliausių žingsnių.

Ko gero, puikiai suvokiate, kad gerai jaučiantis pasiekiama daugiau, dirbama produktyviau, kyla daugiau idėjų. Galima tikslo siekti nematant viso pasaulio grožio, galima siekti ir matant savo tikslo finišą ir bučiuojant debesis. Šiuo atveju irgi gali pagelbėti dienos planas, kuriame nurodyti tą dieną numatyti darbai, reikalai ir jiems skiriamas laikas. Beje, poilsį: aktyvią ar pasyvią veiklą, jam skiriamas valandas taip pat reikia įtraukti į dienos planą.

6. Siekiant tikslo, labai svarbus nuoseklumas, koncentracija į tikslą. Būtų puiku kasdien skirti laiko užsibrėžtam tikslui. Būtent: geriau kasdien po mažiau, nei vienu smūgiu kartą per dvi savaites. Žmogaus smegenys yra inertiškos: kol įsivažiuoja, užtrunka laiko, bet jau kai įgauna pagreitį, būna sunku jas sustabdyti. Kasdien galvodami apie savo tikslą ir kasdien žengdami savo tikslo link Jūs įeinate į savo tikslo reikšmių lauką: pamažu atsiranda pagrindas, ant kurio jaučiatės tvirčiau, reikiami žmonės, naujos galimybės ir gebėjimai, galiausiai jis neatrodo toks tolimas ir neįmanomas.

Reikia akcentuoti ir tai, kad greičiausiai siekdami svajonės sugalvosite ir naujų įdomių dalykų, kuriuos galbūt būtų smagu įgyvendinti. Šiuo atveju kyla pavojus mesti kelią dėl takelio ir taip neįgyvendinti nė vieno tikslo. Nesiblaškykite. Surašykite visas kilusias idėjas ir palikite jas geresniems laikams, t. y. tada, kai jau būsite pasiekę šiuo metu užsibrėžtą tikslą ir galėsite, norėsite išsikelti naujus.

7. Siekiant kuo labiau sumažinti riziką, galima pirmiausia išbandyti savo užmojį. Pvz., jei Jūsų svajonė yra nueiti piligriminius 800 kilometrų į Santjago de Kompostelą, bet nežinote, ar Jūsų fizinis pasirengimas yra pakankamas, todėl būtų protinga savo apylinkėse, savo šalyje pabandyti per dieną nueiti 10–15 kilometrų su pilna kuprine, kad suprastumėte, ar pajėgsite, kad pamatytumėte, kaip jausitės, nuėjęs tuos kilometrus. Toks pabandymas leidžia patikrinti save, kiek esate pasiruošęs savo tikslui, taip pat suteikia ir vidinio tvirtumo bei užtikrintumo. Dar gali būti, kad išbandant savo tikslą, kils ir kitų naudingų minčių, kurių nebūtų kilę tik sausai, teoriškai planuojant jo įgyvendinimą.

Jeigu svajojate tapti drabužių dizaineriu, tai pirmiausia, ko gero, sukurtus drabužius nešiosite pats, dovanosite juos artimiesiems ir pan.

Šis būdas yra gera galimybė pamatyti auditorijos reakciją į Jūsų kuriamą produktą, padeda suprasti, kas yra gražu ne tik Jums, bet ir kitiems. Ir pakoreguoti pagal atsiliepimus, pastabas, kad jie (drabužiai, ir kt.) būtų dar populiaresni, įdomesni, perkamesni. Esu tikra, kad jei kažką darote, tai ir tikitės daugiabriaunės sėkmės.

8. Puiku, jei už kiekvieną sėkmingai įveiktą etapą save apdovanotumėte. Tai neturi būti kažkas grandiozinio: puikiai tinka itin Jums maloni ir smagi smulkmena: prašmatnesnis saldainis prie rytinės kavos ar nauja, gera knyga laisvalaikio skaitiniams, ir pan. Jei kažkas nepasisekė ar pasisekė prasčiau nei tikėjotės, apdovanokite save už pastangas. Tai irgi labai svarbus momentas.

9. Yra tikslas, yra planas, dar reiktų palaikymo komandos. Raskite, turėkite bent vieną žmogų, su kuriuo atvirai ir nuoširdžiai galėtumėte pasikalbėti, aptarti, pasidalinti, kaip Jums sekasi įgyvendinti savo planą. Svarbu, kad tas žmogus būtų Jūsų pusėje, palaikytų Jus bet kokiu atveju, bet kokiomis aplinkybėmis.

Jeigu tokio nėra, irgi ne bėda: semkitės stiprybės patys iš savęs, knygų, filmų, mielo augintinio, gamtos. Galiausiai pakeliui link tikslo toks žmogus turėtų atsirasti. Stenkitės, kad Jus suptų pozityvūs, drąsūs, siekiantys ir veikiantys žmonės. Tokie žmonės yra puikus įkvėpimo šaltinis: Jūs įkvepiate juos, ir jie įkvepia Jus. Tobula, jei rastumėte bendruomenę, kuri turėtų ir siektų panašių svajonių, tikslų, kaip ir Jūs.

Ir kartu geriausia būtų atsiriboti nuo tokių žmonių, kurie Jus savo atvirai arba saldžiai piktais komentarais nuodija, demotyvuoja. Jeigu negalite visiškai nebendrauti, tai bent jau kuo labiau apribokite su jais kontaktą. Jie niekuo Jums nepadės, tik trukdys, patikėkite. Nors...

Kita vertus, tie piktieji draugai, net ir turėdami nelabai teigiamų intencijų iš tikrųjų kartais padeda patobulinti idėją, kuriamą produktą ir pan. Paprastai tokie nelaimingieji žmonės apie gerus idėjos, plano, produkto aspektus nutyli, o trūkumus sutirština, hiperbolizuoja. Jeigu matote, kad visgi jų žodžiuose yra teisybės, paprasčiausiai pakoreguojate planą, idėją, produktą ir ... padėkojate jiems mintyse.

10. Tikslą bus labai sunku pasiekti, jei nuoširdžiai netikėsite tuo, ką darote. Tikėjimas savo idėja yra galingas variklis. Be tikėjimo nieko nebus, net jei idėja bus puiki, o planas parengtas kruopščiai, atsakingai ir ... išradingai.

Ir dar trys svarbūs dalykai, kuriuos išskyriau specialiai portalo DELFI skaitytojams, norintiems pasiekti savų tikslų:

1. Intuicija. Jeigu turite šį šeštąjį jausmą, išnaudokit jį. Tai gali būti labai geras vidinis kompasas, leidžiantis Jums priimti tai konkrečiai situacijai reikalingus sprendimus, atsirinkti žmones, su kuriais neprašautumėte bendradarbiaudami. Suprantama, iš pradžių gali būti nelengva išmokti girdėti save, savo intuiciją. Nes svajonė yra Jūsų, ir tik Jūs pats geriausiai žinote geriausią kelią link jos. Leiskit kalbėti savo vidui, ir jis pasakys, kaip atrakinti visas Jums reikiamas duris.

2. Kūrybiškumas. Siekdami svajonės bandykit įvairius kelius: ir jau seniai aprašytus vadovėliuose, išbandytus, patikrintus kitų, ir savo sukurtus. Nebijokit eksperimentuoti, protingai rizikuoti, paieškoti tik Jums vienam unikalaus svajonės įgyvendinimo kelio. Žinoma, yra bazinių, kertinių dalykų, kuriuos išradinėti iš naujo būtų visiškai neefektyvu, bet yra dalykų, kelių, strategijų, kurie galbūt itin tiktų Jums, Jūsų situacijai, Jūsų tikslui. Stenkitės galvoti kuo plačiau, pamatyti situaciją iš įvairių perspektyvų ir pozicijų.

3. Iliuzijų atsikratymas, kad savo tikslą pasieksite lengvai ir greitai. Patikėkite: nebus nei lengva, nei paprasta, nei greita. Pergalė be prakaito ir kraujo, ne pergalė. Supraskite ir tai, kad teks kai ko atsisakyti: gal kai kurių malonumų, bendravimo su tam tikrais žmonėmis, sumažinti laiko artimiesiems, laisvalaikiui, ir pan.

Kuo noras Jums svarbesnis, tuo jį bus sunkiau pasiekti. Bet kas vertina lengvas pergales?

Svajonės siekimas yra daugiau nei vien tik mechaniškas nuėjimas iš taško A į tašką B. Kiekviena įgyvendinta svajonė ne tik suteikia Jums laisvės, laimės, galimybių, finansų, pažinčių, patirties...

O svarbiausia, kad siekdami to, ko dabar dar neturite, Jūs augate kaip asmenybė: įveikiat savo sielos patamsiuose klestėjusias baimes, atrandate save iš naujo, labiau save pažįstate, pamatote savyje naujų spalvų, sustiprėjate, praplečiate savo galimybių ribas...

Ir gaunate dar kažko, ko nė vienas žmogus negalėtų įvardyti, bet kiekvienas iš Jūsų tą žino, arba bent jau mažų mažiausiai labai gerai jaučia. Nes Jūsų įgyvendinta svajonės suteiks ir tų dalykų, kurių reikia ne visiems, bet būtent Jums. Tą unikalų, stebuklingą Jūsų asmenybei, Jūsų gyvenimui svarbų x faktorių...

O dabar... tinkamai suformuluokite savo tikslą, atsakingai parenkite tikslo įgyvendinimo planą ir ... pradėkite.

Jums nereikia būti didžiu, kad pradėtumėte. Bet kad būtumėte didis, turite pradėti. Zigas Zaglaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)