„Per nerimą, nepasitikėjimo jausmą arba savo nevisavertiškumo pojūtį (kylantį be jokios priežasties) pasireiškia giluminės baimės, kurios neretai susijusios su tuo, ką mes išgyvenome vaikystėje“, - mano psichoanalitikas Konstantinas Jagniukas.

Be abejo, sunku gyventi žinant, kad esti rizika susirgti, tapti nelaimingo atsitikimo auka arba prarasti artimą žmogų. Tačiau jei nuolat lauksite blogiausio, gyventi laisvai ir laimingai taps neįmanoma, rašo wday.ru.

Realybės baimė

Nerimastingi žmonės stengiasi apsaugoti save nuo realių ar menamų nemalonumų: jie atsisako artimų santykių, kad nekentėtų išsiskyrimo atveju, nieko nesiima daryti, kad išvengtų galimos nesėkmės. „Toks elgesys liudija apie giluminę baimę gyventi“, - komentuoja Konstantinas Jagniukas.

„Žmogus bijo veikti, siekti tikslų. Jis apriboja save nuo pernelyg intensyvių išgyvenimų arba pastangų, tačiau tai suteikia tik laikiną saugumo jausmą, o tuomet gimsta kaltė, kad jis iš tikro negyvena. Tokie žmonės perka laisvę nuo baimės savigriovos kaina.“

Be kaltės kalti

Nelaimingi atsitikimai, ligos, nusikaltimai – visa, apie ką pasakoja žiniasklaida, jie prisitaiko sau. Blogiausio laukimas jiems reiškia negebėjimą užsitarnauti geresnio. Tokia reakcija liudija apie nesąmoningą kaltės jausmą.

„Jį išgyvena ne suaugęs, o vaikas, gyvenantis kiekviename mūsų“, - mano prancūzų psichoanalitikas Moussa Nabati. – „Jei jį kada nors nuskriaudė, morališkai ar fiziškai traumavo, jei jis buvo tėvų išgyvenimų liudininkas (darbo praradimo, konfliktų, alkoholizmo), jis jaučiasi atsakingas už tai. Jis auga su mintimi, kad už laimę visuomet reikia sumokėti skausmu ir kančia.“

Ši patirtis apkartina gyvenimą. Žiniasklaidos pranešimai tik patvirtina tokio žmogaus baimes: „Tai, kas šiandien nutiko su kitais, rytoj nutiks su manimi.“ Ir prieš tai, kol žmogus vėl leis sau būti laimingam, jam teks prisiminti praeitį, kad išgydytų savo dvasios žaizdas.

Ką daryti?

Analizuokite savo baimes

Siekiant išsilaisvinti iš nuolatinio nemalonumų laukimo, būtina suvokti, ko gi iš tikro bijotės. Visai galimas daiktas, kad už jūsų baimių slypi gilesnės baimės arba skausmingi vaikiški prisiminimai. Svarbiausia – aiškiai pamatyti baimių priežastį: tai padės pakeisti santykį su jomis.

Tapatinimas

Perdėta neegzistuojančios grėsmės baimė gali būti paaiškinta ypatingu realybės matymu: jūs galite tapatintis su žmonėmis, kurie išties nukentėjo. Užrašykite savo išgyvenimus ir išanalizuokite, kas būtent sukelia jūsų nerimą. Tuomet sugalvokite gerą baisios istorijos pabaigą. Tada būtinai pasakykite sau, kad tai padės tik jums, o ne aukoms, su kuriomis save sutapatinote.

Patarimai tam, kas šalia

Nesistenkite įtikinti žmogaus, nuolat laukiančio nemalonumų, kad jis saugus. Taip, jį gali ištikti netikėta mirtis, su jo vaikais gali nutikti nelaimingas atsitikimas, įsimylėjęs jis gali būti paliktas.

Tačiau pabrėžkite: netgi jei visa tai tiesa, esamu momentu jam niekas negresia. Gyventi – vadinasi, nuolat justi mirties ir praradimų riziką. Ir vienintelė galimybė mėgautis gyvenimu – priimti šią riziką, kuri yra mūsų egzistencijos tragedija. Neraminkite ir negailėkite tokio žmogaus. Priešingai, stenkitės jį prajuokinti. Humoras kaip niekas kitas gali parodyti baimei jos tikrą vietą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)