Mokslininkai atliko seriją eksperimentų. Pirmajame dalyviai užpildė anketas, kuriose buvo klausiama, ar gali jų neigiamos savybės kartu būti ir teigiamomis (pavyzdžiui, išpuikimas ir savigarba). Dauguma savanorių lengvai sugalvodavo teigiamą savybę neigiamai, teigia „Psych Central“.

Antrajame eksperimente naujiems dalyviams tyrėjai parinko žinomą teoriją apie tai, kad impulsyvumas (neigiama savybė) susijęs su kūrybingumu (teigiama savybė). Daugiau nei pusė savanorių iš pirmojo eksperimento pažymėjo, kad šios savybės susijusios. Naujo eksperimento metu dalyviai užpildė E. S. Barratto impulsyvumo skalę, skirtą įvertinti impulsyvumo lygį. Po to dalyviai atsitiktine tvarka buvo suskirstyti į dvi grupes.

Dviejų grupių dalyviams buvo pasakyta, kad jie yra impulsyvūs, o savanoriams iš dviejų kitų grupių – kad jie neimpulsyvūs.

Po to žmonėms buvo duotas vienas iš dviejų straipsnių. Pirmajame buvo aprašomi rezultatai mokslinių tyrimų, kurie įrodė, kad egzistuoja ryšys tarp impulsyvumo ir kūrybingumo, o antrajame mokslininkai neigė šio ryšio egzistavimą. Dalyviai iš vienos impulsyvios ir vienos neimpulsyvios grupės skaitė pirmąjį straipsnį, o savanoriai iš likusių dviejų grupių – antrąjį.

Po to dalyviai turėjo atlikti kūrybinę užduotį. Jiems reikėjo sugalvoti kuo daugiau kūrybinių vieno daikto panaudojimo sprendimų. Savanoriai iš impulsyviosios grupės, kurie skaitė straipsnį, patvirtinantį ryšį tarp impulsyvumo ir kūrybingumo, sugalvojo daug daugiau sprendimų, nei impulsyvūs dalyviai, perskaitę straipsnį, kuriame paneigtas ryšys tarp minėtų dviejų savybių.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)