Dėvėkite minkštus ir švelnius audinius

To, kas liečia jūsų odą tekstūra ir svoris – ypač lengvi, minkšti ir švelnūs daiktai, tokie kaip pliušiniai žaislai, šilkiniai šalikai ar netgi švelnus vėjelis – gali turėti įtakos jūsų laimės ir pasitenkinimo lygiui, teigiama Jeilio universiteto atliktų tyrimų išvadose. Pasak tyrėjų, švelni ir minkšta medžiaga stimuliuoja po oda esančius jautrius nervus, kurie padidina oksitosino, nuotaiką gerinančio hormono, gamybą smegenyse.

Išbandykite: po ilgos prastos dienos įlįskite į savo patogiausius drabužius ir palepinkite save keliomis poilsio minutėmis lauke. Bjaurus oras nevilioja? Tuomet ilsėkitės namuose, įsijungę ventiliatorių, kuris primintų švelnų vasaros vėjelį, taip pajusite tą patį džiaugsmo pliūpsnį.

Savo rūpesčius išsklaidykite svajodami

Naujame britų atliktame tyrime skelbiama, kad per 8 savaites moterys sugebėjo žymiai pagerinti savo nuotaiką, kasdien skirdamos kelias minutes įsivaizdavimui ar mintyse repetuodamos tinkamus kovos su kasdieniais nusivylimais būdus. Svajojimas apie ramų susitvarkymą su kasdieniais, stresą keliančiais dalykais (pavyzdžiui, nekantrų kolegą ar paniurusį giminaitį) stimuliuoja nuotaiką keliančio dopamino išsiskyrimą.

Išbandykite: prisiminkite, kuomet jūs su savo mylimu žmogumi kartu planavote vakarėlį ar kitą išvyką ir susipykote. Tuomet mintyse parepetuokite, kaip sutvardytumėte savo neigiamas emocijas, jei taip nutiks kitą kartą, kaip būsite išgirsti ir jūsų požiūris bus gerbiamas.

Susitvarkykite

Harvardo mokslininkai teigia, jog skirti 20 minučių namų ar ofiso tvarkymui yra naudinga – tai 45 procentais sumažina adrenalino ir kitų nuotaikai kenkiančių hormonų gamybą bei padeda žmonėms jaustis ramesniais ir labiau atsipalaidavusiais bent tris valandas po tokios veiklos.

Išbandykite: kai kitą kartą jaudinsitės dėl kalnelių jūsų gyvenime, sutvarkykite sujauktą spintą, darbo stalą ar įvairių priemonių (siuvimo, makiažo, t.t.) stalčius/dėžutes.

Nurimkite su vanile

Kvapai veikia jūsų nuotaiką, aktyvuodami limbinę sistemą – smegenyse esantį emocijų skirstymo skydą. Kai puikiai atskiriamas kvapas – pavyzdžiui, vanilės – pasiekia emocijų kontroliavimo centrą, jis pakelia alfa bangų (elektriniai impulsai, kurie trijų minučių bėgyje sukuria ramesnę, laimingesnę nuotaiką bei pasitenkinimo jausmą) gaminimo greitį smegenyse, teigia gydytojas Alanas Hirschas, neurologinio skyriaus kvapo ir skonio gydymo ir tyrimų fondo Čikagoje direktorius.

Išbandykite: pasidarykite puodelį arbatos su vanile ir lėtai siurbčiokite. Arba pauostykite vanilės ekstrakto buteliuką ar eterinį aliejų, lėtai ir giliai įtraukdami tris kartus tuomet, kai jums reikia nurimti ar jaučiate stresą.

Gera nuotaika su vaisiais

Moterys, kasdien suvalgančios bent dvi porcijas vaisių, yra kur kas optimistiškesnės ir žvalesnės nei vaisių nevalgančios, praneša tyrėjai iš UCLA. „Vaisiuose esantys angliavandeniai net 50 procentų padidina antidepresantinio hormono seratonino gamybą jūsų smegenyse“,- teigia gydytoja, mitybos specialistė ir knygos „Body for life for women“ autorė Pamela Peeke. „Be to, kuo didesnė seratonino gamyba, tuo stabilesnė jūsų nuotaika ir jausitės laimingesni.“

Išbandykite: norėdami pasiekti geriausių rezultatų, valgykite po vieną porciją vaisių pusryčių ir pietų metu. „Niekas kol kas nėra tikras kodėl, tačiau pirmoje dienos pusėje suvartoti angliavandeniai suteikia ilgalaikį nuotaikos pakilimą, ne taip kaip tie, suvalgomi vakare ar naktį.“

Nuotaiką pakelkite... masažu!

Lietimas stimuliuoja smegenyse esančią endorfinus gaminančią hipofizinę liauką – taip mes darome gera tiek savo kūnui, tiek ir sielai. Taigi du pusvalandžio trukmės masažai per savaitę gali padidinti geros nuotaikos hormonų gamybą netgi 30 procentų. Be to, kaip teigiama Majamio universiteto lietimo tyrimų instituto (LTI) atliktame moksliniame darbe, masažai sumažina kortizolio (nerimą keliančio hormono) kiekį kraujyje 25 procentais.

Taip pat reguliarūs masažai perkelia smegenų bangų veiklą iš dešiniosios – blogas emocijas kaip blynus kepančios – pusės į kairiąją, kurioje laikomos pozityvesnės emocijos, sako gydytoja ir tyrėja iš LTI Tiffany Field. Turime tokį rezultatą: keli nugaros patrynimai ir aiškus nerimo, nuotaikų svyravimo bei liūdesio sumažėjimas!

Išbandykite: užsirašykite į masažo saloną ar apsikeisdami masažuokitės su partneriu. Tame pačiame tyrime buvo sakoma, kad masažo darymas suteikia lygiai tiek pat gerų emocijų, kiek masažo gavimas.

Išsklaidykite liūdesį šokių aikštelėje

Švedų mokslininkų atliekamame tyrime dalyvaujantieji pastebėjo, kad po 9 savaičių šokimo jų depresijos lygis sumažėjo net 67 procentais. „Šokis – tai fizinio lavinimo, ritminių judesių ir dvasią pakeliančios muzikos kombinacija, kuri paskatina jūsų smegenis pastoviai gaminti daugiau seratonino,“ paaiškina filosofijos mokslų daktarė ir knygos „When your body gets the blues“ autorė Marie Annette Brown.

Išbandykite: paieškokite mokomųjų DVD diskų su šokiais, kuriuos norite išmokti. Jeigu norite jaustis taip gerai, kaip pateikiama švedų tyrime, praktikuokitės apie 20-30 minučių keturis kartus per savaitę. Jei šokiai – ne jums, mankštinkitės po 20 minčių keturis kartus per savaitę. Kanados mokslininkų nuomone, lengva treniruotė gali pagerinti nuotaiką net 29 procentais.

Aukokite anonimiškai

Nacionalinis sveikatos institutas teigia, kad netgi nedidelės aukos labdarai sukelia gerų emocijų hormonų, oksitosino ir dopamino, gamybą. Tiesą sakant, jeigu grąžą įmesite ne į piniginę, o į aukų dėžutę ar niekam nepastebint paaukosite vaikų namams, Caritas ar dar kitai institucijai, patirsite didžiausią nuotaikos pagerėjimą. Anonimiškumas primena jums, kad padedate ne dėl įvaizdžio visuomenėje ar pripažinimo, bet dėl to, kad esate geras, rūpestingas žmogus.

Išbandykite: Padėkite vietos labdaros organizacijai, nusiųskite daugybę skanėstų į vaikų namus ar tiesiog atverkite duris nepažįstamajam. Be to, būsite kur kas ramesnis, nes, kaip tvirtinama Čikagos universiteto atliktame tyrime, dopamino gamybos spartinimas padeda sumažinti chroniško streso ir nerimo jausmą net 63 procentais.

Miegokite su ausų kištukais

Jeigu negalite užmigti nuo triukšmo ar kitų garsų, naudokite ausų kištukus. Brazilų mokslininkų manymu, tai 67 procentais sumažins riziką prastai nuotaikai. Jų atlikti tyrimai parodo, kad ramus miegas atstato trapų biologinį laikrodį, paspartina oksitosino, seratonino ir kitų nuotaiką keliančių hormonų gamybą.

Išbandykite: miegamajame kabinkite šviesos nepraleidžiančias naktines užuolaidas bei įsigykite patogius ausų kištukus.

Valgykite žuvį

Žuvyje esantys omega 3 riebalai ne tik maitina jūsų smegenis, bet ir sumažina kitą depresijos priepuolio galimybę net iki 250 procentų, teigia nacionalinio sveikatos instituto tyrėjai.

Išbandykite: suvalgykite bent 500 gramų žuvies per savaitę.

Pabūkite tyloje

Nuolatinis foninis triukšmas (kalbėjimas, juokas, skambantys telefonai ar tolumoje kaukiančių sirenų garsas) ne tik veda jus iš proto – tai, kaip sako Kornelio universiteto tyrėjai, sukelia stresą jūsų nervinėje sistemoje bei „numuša“ nuotaiką 40 procentų.

Išbandykite: Stanfordo universiteto mokslininkai pataria pabūti kur nors tyliai, be jokio foninio garso bent du kartus per dieną po 30 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)