O gal bus atleistas po bandomojo laikotarpio. Ilgamečiai darbuotojai, turintys įmonėje gerą vardą, gali nulemti darbdavių sprendimus. Kai atlieki monotonišką, vienodą darbą, netgi jei jis visiškai tave tenkina, norisi kažkaip prasiblaškyti. Taigi jaunas, nepatyręs bendradarbis čia kaip tik. Galima pažaisti piktus ir baisius kolegas darbe.

Jei sėkmingai pavyko darbo pokalbis, praėjote mokymus, įsidarbinote, pirma, nuo ko reikia pradėti - tai smulkiai išsinagrinėti visą pareigybinę instrukciją, kad tiksliai suprastumėte, kokios jūsų pareigos. Juk kam nors būtinai norėsis ant jūsų užkrauti dalį savo pareigų.

Būtinai reikia pasitikslinti, kaip švenčiamos šventės, gimtadieniai, kad įsilietumėte į kolektyvą. Pavyzdžiui, kai kur leidžiama organizuoti nedidelius furšetus su sumuštinukais, saldumynais ir arbata.

Įsidarbinę atsineškite tortuką ir per pietų pertrauką pavaišinkite visus savo naujus kolegas. Nesišalinkite kolektyvo, priešingai, stenkitės tapti jo dalimi.

Jei kolega paprašys padėti, būtinai padėkite, o kitą kartą atsisakykite, net jei turėsite laisvo laiko. Kitaip rizikuojate tapti amžinu pagalbininku. Kaitaliokite sutikimus su atsisakymais, teisindamiesi laiko trūkumu.

Vėluoti nederėtų. Net jei vadovas tam neprieštarauja, visuomet gali atsirasti kolegos, kuriems tai nepatiks. Jei atlikote savo darbą anksčiau, būtinai paklauskite, ar galite eiti namo. Neužsiimkite savivaliavimais, tai niekam nepatinka.

Jei jums reikia anksčiau išeiti iš darbo ar norėtumėte laisvadienio, būtinai prašykite du kartus. Paklauskite skyriaus vadovo ir aukštesnės vadovybės. Visuomet reikia laikytis subordinacijos. Vidurinio rango vadovas gali ant jūsų pyktelėti.

Visuomeninė veikla visuomet teigiamai veikia kolektyvo nuomonę apie jus. Paprastai papildomomis užduotimis, kurios nėra apmokamos, niekas nenori užsiimti. Biudžetinėse organizacijose tai profsąjungų veikla, komercinėse struktūrose - savanorystė.

Bendradarbiai jums dažnai šypsosis, tačiau jų širdyje gali dėtis velnias žino kas. Nereikia jais aklai tikėti. Niekada nesiskųskite kolegoms vadovu, jus būtinai kas nors paskųs.

Jei norite užmegzti šiltus santykius kolektyve, galite pakviesti kolegas praleisti laisvalaikį, pavyzdžiui, boulinge ar kavinėje. Tačiau pernelyg neįkyrėkite, pakvieskite kartą ar du kartus. Net jei jie atsisakys, malonus įspūdis vis tiek išliks. O kitą kartą jus gali pasikviesti koks nors kitas kolega.

Tarnybiniai romanai paprastai nieko gero neatneša, nors būna ir išimčių. Jei ryžotės intymiems santykiams su savo kolega, nepamirškite, kad darbą šiuo atveju rizikuojate prarasti. Jei romanas baigsis tragiškai, apie jus pasklis gandai. O ir pačiam nesinorės dirbti šalia žmogaus, su kuriuo neseniai buvote artimi.

Gerą darbą šiais laikais gauti sunku, taigi pasistenkite įsilieti į kolektyvą. Šypsokitės, dirbkite, stenkitės parodyti visas savo geriausias savybes - tiek žmogiškąsias, tiek profesines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)