Štai 5 patarimai, nuo ko pradėti:

1. Kalbėkite, klauskite, teiraukitės. Pirmas svarbiausias žingsnis siekiant patekti į užslaptintą darbo rinką - bendrauti. Kalbėkite su kuo daugiau žmonių - galbūt jie užsimins žinantys, kur ieškomi darbuotojai.

Pirmiausia susidarykite žmonių, su kuriais norėsite pasikalbėti, sąrašą. Tai neprivalo būti jūsų draugai ar pažistami. Pakalbinkite bet ką, su kuo galite rasti bendrą temą ir užmegzti pokalbį. Potencialūs pagalbininkai - tai draugai, pažistami, kaimynai, giminės, religinės bendruomenės nariai, buvę klasiokai, mokytojai, klubų nariai, darbdaviai, viršininkai, kolegos, pavaldiniai, klientai, pirkėjai.

Padėkite šiems žmonėms pagelbėti jums: vietoj to, kad paklaustumėte, ar žino, kur ieškomi darbuotojai, verčiau paprašykite patarimų ir pasiūlymų. Jei jie žinos, kur yra laisvų darbo vietų, tai jums ir pasakys. Jei ne, gauta informacija ir kontaktai gali būti neįkainojami.

2. Susirinkite informaciją apie įmonę. Kadangi kreipsitės dėl darbo, kurio aprašymo nematėte, labai svarbu kuo daugiau sužinoti apie kompaniją, užduotis, įgūdžius ir kokios patirties tikimasi iš kandidato. Tai jums padės parašyti įtikinamesnį, specialiai tai bendrovei skirtą, gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką.

Jei sutelksite dėmesį į konkrečią rinką ar darbo vietą, bus lengviau atilkti bendrovės tyrimo užduotį. Jei pradėsite nuo pernelyg plačos srities, galite susidurti su neįveikiamu planu ir galiausiai taip ir nesusieksite su jokia bendrove.

3. Išmokite „parduoti“ savo įgūdžius ir patirtį. Jei kompanija nepateikė specifinių reikalavimų į tam tikrą darbo vietą, gali būti sunku patraukti pagrindinio sprendimų priėmėjo dėmesį. Susirinkę pakankamai informacijos apie potencialius darbdavius, aiškiau suvoksite, kokio žmogaus jie ieško. Panaudokite šia informaciją siekdami „parduoti“ savo įgūdžius ir patirtį.

Pirmiausiai atsakykite į klausimą „Kodėl šis darbdavys turėtų įdarbinti būtent mane?“ Pateikdami kompaniją dominančią informaciją apie savo atitinkamą patirtį, išsilavinimą ir įgūdžius, būkite konkretūs ir kūrybingi. Jūsų gyvenimo aprašyme turi būti išvardintos pagrindinės jūsų stiprybės, kad darbdaviui neliktų jokių abejonių, jog tobulai tinkate užimti siūlomas pareigas. Net jei darbdavys šiuo metu negali pasiūlyti laisvos vietos, jis tikriausiai išsaugos jūsų gyvenimo aprašymą ir galbūt susisieks su jumis ateityje.

4. Pasirūpinkite, kad gyvenimo aprašymas patektų į reikiamo žmogaus rankas. Jei iš pažįstamų ar atlikę kompanijos tyrimą sužinojote, kas atsakingas už įdarbinimą, pirmiausia paskambinkite į įmonę ir patikslinkite to žmogaus vardą bei kontaktinę informaciją. Jei nežinote atsakingo žmogaus vardo, paskambinkite ir paklauskite. Galite sakyti, „Turiu parašyti laišką jūsų buhalterijos viršininkui. Gal galėčiau sužinoti jo ar jos vardą?“ Jei nesugalvojate, į ką kreiptis, paprašykite sujungti su vadovu. Greičiausiai jums nepavyks su juo pasikalbėti, bet galbūt sekretorė jus nukreips tinkama linkme.

Turėdami atsakingo žmogaus duomenis, išsiųskite specialiai parašytą motyvacinį laišką ir gyvenimo aprašymą. Nepamirškite paminėti, kokio darbo ieškote. Jei pasakykite tik tiek, kad ieškote bet kokio darbo, tikrai nesužibėsite.

Laiško pabaigoje užsiminkite, kad paskambinsite jiems per artimiausias dvi dienas. Neatidėkite skambučio, nes jus gali pamiršti.

5. Nepasitenkinkite atsakymu „ne“. Ne visada pavyksta atkreipti sprendimus priimančių žmonių dėmesį. Net jei žinote atsakingo asmens kontaktinius duomenis, negalite būti tikras, kad jūsų motyvacinis laiškas pateks būtent į jo rankas. Šioje situacijoje gelbsti atkaklumas.

Kaip sėkmingai su juo susisiekti? Numatykite, su kokiomis problemomis galite susidurti ir pasidarykite planą, kaip su jomis susidoroti. Dažniausiai ieškantieji darbo susiduria su šiomis problemomis.

„Vartininkai“. Tai sekretorės ir asistentai, kurių užduotis - neleisti jums „trukdyti“ sprendimus priimančio asmens. Skambinkite jiems bent kartą per dieną, kol galiausiai pavyks pasišnekėti. Galite bandyti skambinti po darbo ar per pietų pertrauką.

Balso paštas. Palikite žinutę, kokiu tikslu skambinate ir nepamirškite pranešti savo kontaktinių duomenų. Žinutę užbaikite pasakydami, kad jiems paskambinsite tada ir tada. Tai puikus būdas pranešti apie save prieš tiesioginį pokalbį.

Neigimas. Kai galiausiai susisieksite su reikalingu asmeniu, galite susidurti su tokiais atsakymais kaip „Šiuo metu neieškome darbuotojų“ ar „Esu užsiėmęs, negaliu kalbėti“. Tai dažni atsakymai, tad būkite nusiteikę juos išgirsti. Ką daryti? Pasakykite, kad sutrukdysite tik vienai minutėlei ir nieko nelaukdami paaiškinkite, kodėl skambinate.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją