Pervargimo sindromas kuo toliau, tuo labiau plinta, nes technologijos ištrina ribą tarp darbo ir namų. Maža to, pervargimas gali jus „nokautuoti“, net jeigu ir labai aistringai dirbate. Perdegate, kai jaučiate, kad dirbate daugiau, nei gaunate naudos. Kartais atsitinka, kad už darbą yra nepakankamai atlyginama, bet labai dažnai todėl, kad patys savimi rūpinatės nepakankamai.

Prieš gydydami pervargimą ar imdamiesi kokių prevencinių priemonių, turite atpažinti įspėjamuosius ženklus, idant žinotumėte, kada jau metas imtis veiksmų. Apačioje pateikiame dešimtį ženklų, rodančių, kad pervargote.

1. Sveikatos problemos

Pervargimas daro siaubingai didelę neigiamą įtaką jūsų fizinei ir psichinei sveikatai. Jei jums skauda nugarą ar jus kamuoja depresija, širdies ligos, nutukimas, ar jums šiaip labai dažnai silpna, turite įvertinti darbo vaidmenį visame tame. Suprasite, kad perdegimas daro įtaką jūsų sveikatai ir turite nuspręsti, ar požiūris į darbą vertas tokių pasekmių.

„Buvo laikas, kai dirbau penkiais etatais, o tai pareikalavo daug darbo, skraidymo, važinėjimo, intensyvumo. Mano rutina buvo vien tik darbas. O kadangi Jungtiniuose Arabų Emyratuose darbo savaitė prasideda sekmadienį, tai ir dirbti tekdavo nuo sekmadienio. Mane apniko tokia nesibaigianti rutina, kuri tęsėsi beveik virš metų. O to rezultatas – problemos su nugara. Nukentėjau fiziškai ir sunkiai vaikščiojau. Galiausiai padėjo tik serija įvairių masažų, kaitinimų. Dėl šio nemalonaus potyrio teko viską permąstyti ir priimti sprendimą, kad visko vienas vis tiek nepadarysiu. Įsivedžiau tam tikras taisykles, padėsiančias neperdegti. Mano patarimas darboholikams: reikia priverstinai eiti atostogauti, paskirti laisvą dieną, organizuotis poilsį, atsijungimą nuo telefonų, el. pašto. Žmogus, kaskart darydamas pertraukas ir poilsius, pasiekia daugiau.“ patirtimi dalinasi verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

2. Pažintiniai sunkumai

Tyrimai rodo, kad stresas triuškina prefrontalinę smegenų žievės dalį, atsakingą už vykdomąją funkciją. Vykdomoji funkcija veikia jūsų atmintį, sprendimų priėmimo gebėjimus, emocijų kontrolę ir dėmesio koncentravimą. Kai pastebite, jog darote kvailas klaidas, užmirštate svarbius dalykus, nevaldote emocijų ar priimate nevykusius sprendimus, tikriausiai pervargote.

3. Sunkumai darbe ir asmeniniuose santykiuose

Stresas daro įtaką viskam, ko imatės, ypač jūsų bendravimui su žmonėmis. Net ir tuomet, kai atrodo, jog valdote savo įtampą darbe, jis visu gražumu gali pasirodyti namuose. Dažniausiai nukenčia ir jūsų santykiai. Patyrus stresą atžagariau elgiamasi su kitais, prarandama savitvarda ir įsitraukiama į kvailus, nereikalingus konfliktus. Kartais atstumiami žmonės, kuriais buvo rūpinamasi, pradedama netgi jų vengti.

4. Darbo nešimasis namo

Žinote tą bjaurų jausmą, kai gulite lovoje ir galvojate apie darbą, kurio nepadarėte ir tikitės, kad nepraleidote kažko svarbaus. Atminkite, jog galvojimas apie darbą namuose – labai aiškus pervargimo ženklas.

5. Nuovargis

Pervargimas dažnai sukelia išsekimą, o tai yra kaina, kurią stresui sumoka jūsų protas ir kūnas. Jei po gero nakties miego pabudote visiškai be energijos, po to padidinote kofeino dozę, idant ištvertumėte dieną arba tiesiog neužmigtumėte darbe, tai – labai žymus perdegimo požymis.

6. Negatyvas, bloga nuotaika

Pervargimas gali paversti jus neigiamu personažu, nors iš prigimties esate pozityvus, gera linkintis. Jei pagavote save, jog dėmesį kreipiate tik į neigiamus dalykus, jei teisiate kitus ir esate ciniškas, aišku, kad negatyvas užvaldė jus ir jau pats laikas kažko imtis.

„Bent kartą per pusę metų stengiuosi pakeisti aplinką, išvykti toliau nuo namų, nuo darbo, dažnai netgi iš Lietuvos. Reikia atšviežinti savo mintis, viską permąstyti, atitrūkti, antraip neįstengčiau valdyti verslo pilnu pajėgumu.“ savo patirtimi dalinasi Romualdas Mačiulis.

7. Sumažėjęs pasitenkinimo jausmas

Pervargimą dažnai seka erzinantis nepasitenkinimo jausmas. Žmonės, kurie jums buvo malonūs, nusigręžia nuo jūsų. Šis jūsų pasitenkinimo krytis apsunkina jūsų darbą, nes visai nesvarbu, kiek jūs atiduodate jam savęs, vis tiek jaučiate, kad negaunate tiek, kiek turėtumėte.

8. Motyvacijos praradimas

Pradedame darbus tarsi medaus mėnesio fazėje, žvelgdami į visa pro rožinius akinius. Šiame etape motyvacija atsiranda savaime. Perdegimo stadijoje norite atsikovoti motyvaciją tam, kad tik darbas būtų atliktas. Užduotis jūs galite užbaigti, įvykdyti, ir netgi gerai, bet motyvacijos, kuri anksčiau jus „vežė“, jau nebėra. Tam, kad atliktumėte darbą tik todėl, kad atlikti jį reikia, jums reikiama motyvacija kyla iš baimės – kad darbą atliktumėte laiku, kad neapviltumėte žmonių, kad jūsų neatleistų iš darbo.

9. Veiklos problemos

Žmonės, kurie perdega, dažnai yra daug pasiekę, todėl kai jų veikla sumąžta, kiti lieka ne visada pastebėti. Svarbu stebėti savo nuopuolius. Kaip jūs dirbote prieš mėnesį, o kaip – prieš šešis? Prieš metus? Jei pastebėjote krytį savo darbe, laikas susivokti, kad perdegimas ne už kalnų.

10. Prastas rūpinimasis savimi

Gyvenimas yra nuolatinė kova su dalykais, kurie trumpam gal ir yra gerai, tačiau ne jums. Kai pervargstate, jūsų savikontrolė nusilpsta ir jūs lengviau pasiduodate pagundoms. Tai nutinka dėl streso, kuris kompromituoja jūsų sprendimų priėmimą ir savikontrolę, o taip pat ir dėl sumažėjusių pasitikėjimo bei motyvacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)