Kiekvieną didelį tikslą padalinę į mažesnes užduotis galėsite nesunkiai apsvarstyti veiksmus, kurių teks imtis, jei norėsite startuoti. Siūlome kelis būdus, išjudinsiančius Jus iš status quo, kad pagaliau pradėtumėte savo smulkųjį verslą, sakoma pranešime spaudai.

Parašykite vieno puslapio verslo planą

Sėkmingo smulkaus verslo raktas (ypač pradžioje) – paprastumas ir žemos kainos. Ne tik Jūsų materialios išlaidos, bet ir Jūsų laikas.

Daugelis potencialių smulkaus verslo savininkų patenka į spąstus bandydami sukurti didžiausią ir tvirčiausią verslo planą. Tokio Jums gali prireikti ieškant investicijų ar finansavimo, tačiau net jei dairotės vieno iš šių dalykų, visada smulkių įmonių savininkams patariame prieš investuojant daug laiko ir pinigų išbandyti savo verslo idėją.

Pradžioje sukurkite savo paprastą, vieno puslapio verslo planą – aukšto lygio smulkaus verslo apžvalgą.

Apibrėžkite viziją. Koks bus galutinis Jūsų verslo rezultatas?

Apibrėžkite misiją. Skirtingai nei vizija, misija turi paaiškinti Jūsų įmonės egzistavimo priežastį.

Apibrėžkite savo uždavinius. Kokie Jūsų veiksmai, tikslai, kurių siekdami (į)vykdysite savo misiją ir viziją?

Trumpai aprašykite savo strategijas. Kaip įvykdysite savo ką tik išpyškintus uždavinius?

Parašykite trumpą veiklos planą. Išvardinkite visus veiksmus, net ir mažiausius, kurių prireiks užsibrėžtiems uždaviniams įgyvendinti.

Tik tiek. Prireiks puslapio ar kiek daugiau, bet bus labiau struktūruota nei išsamus verslo planas.

Numatykite biudžetą

Finansavimą palikite kuo mažesnį, tačiau visgi numatykite, kiek pinigų reikės verslui pradėti ir kiek išleisite. Jei finansų šaltinis esate Jūs pats, realiai vertinkite skaičius ir numatykite savo biudžetą.

Jūsų rizikos kapitalas – suma, kurią išleidžiate kiekvieną mėnesį. Šis skaičius yra labai svarbus, jis parodo, kaip ilgai galite vykdyti verslą, kol jis pagaliau duos pelną.

Savo įmonę turėtumėte sieti su pelnu po maždaug 30-90 dienų. Bet turėkite biudžeto rezervą, kad galėtumėte išlikti jei seksis ne taip, kaip tikėjotės.

Koks bebūtų Jūsų verslo subjektas, neįmaišykite čia savo asmeninių pinigų. Tai didelė klaida, kuri mokesčių mokėjimo laiką ir finansus paverčia košmaru. Tikrai nesunku sukurti nemokamą verslo einamąją sąskaitą.

Susikurkite savo svetainę

Nesvarbu, Jūsų verslas bus prekyba plytomis, skiediniu ar paslaugos virtualiu būdu, reikės interneto svetainės. Pasirūpinkite kūrybiškais bei parduodančiais puslapio tekstais, paslaugų aprašymais. Sukurkite tinklaraštį, kuriame galėsite dalintis naujienomis ar kitu naudingu turiniu.

Išbandykite pardavimus

Jau įsikūrėte, laikas išbandyti pardavimus. Darykite tai nebrangiai ir kūrybingai.

Jei Jūsų verslas – paslaugos, nedelsiat įtraukite vietos prekybos rūmus ar smulkaus verslo skyrių ir pasiteiraukite, su kokiomis institucijomis Jums kalbėtis, pristatykite ar pasidalinkite savo informacija. Jei Jūsų verslas – produktų gamyba, išbandykite jų gyvybingumą vietos sendaikčių turguje ar ūkininkų turgelyje, kad sužinotumėte visuomenės nuomonę apie verslą ir pardavimų potencialą.

Medžiokite klientus per Facebook‘ą nustatyto biudžeto reklamomis ar sukurkite Google Adwords kampaniją, idant įsitikintumėte, kad Jūsų svetainė lankoma.

„Na, gal smulkų verslą išlaikyti ir užauginti reikalauja šiek tiek daugiau kantrybės nei daiginti žirnius, tačiau viskas yra įmanoma. Daugiausia investuoti reikės Jūsų laiko, todėl nukentės asmeninis gyvenimas. Ir net nesvajokite apie 40 darbo valandų savaitę – bent pirmuosius kelis metus teks dirbti ir naktimis. Tačiau euforija, apimanti sėkmės atveju, yra nepamainoma. Ją linkiu patirti ir Jums.“ patirtimi dalinasi verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Jūs galite žengti šiuos žingsnius. Tai fantastiškas būdas išbandyti mažo verslo gyvybingumą prieš investuojant savo laiką ir pinigus į nepatikrintą idėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)