Turimas omenyje savęs (savo išvaizdos, savo vyrų, vaikų, karjeros, buto, automobilio) lyginimas su tuo, ką turi kiti. Juo labiau, kad tokio lyginimo rezultatai dažniausiai būna ne mūsų naudai – žolė visada žalesnė anapus tvoros. Šiam keistam užsiėmimui – tiksliau, visam socialiniam reiškiniui – amerikiečiai mokslininkai neseniai sugalvojo pavadinimą: „Failed Potential Syndrome“. Išvertus - Nerealizuoto potencialo sindromas, arba paprasčiau – nevykėlio sindromas.

Nyčė dar XIX a. įvardijo nuolatinį norą lyginti save su aplinkiniais: Lebensleid, išvertus – „gyvenimo pavydas“. Jis manė, kad tai yra teigiamas dalykas, žmogų varanti energija. Tačiau XXI amžiuje „gyvenimo pavydas“ tapo epidemija. Gyvename pasaulyje, kuriame beveik išnyko sienos, bet mums nuo vaikystės aiškina, kad turime save realizuoti, išnaudoti kiekvieną galimybę, kuri tik pasitaiko ir netgi jei ji nepasitaiko... Ir šioje galimybių tankynėje mes pasiklystame. O žmogui atrodo, kad jo galvoje yra tik košė, o visi kiti – „žmonės kaip žmonės“.

Bet Nerealizuoto potencialo sindromas yra išgydoma liga. Net jei įprotis lyginti save su kitais jums yra toks pats būtinas, kaip ryto kava, jį galima paversti geru stimulu. Ir energiją, eikvojamą betiksliams klausimams (pvz., kieno kepenys didesnės?) nukreipti konstruktyvesne kryptimi. Juk kituose žmonėse mus labiausiai domina tai, ko stinga mums patiems. O tai – gera priežastis išsiaiškinti, ko mums gyvenime iš tiesų reikia ir kas mums suteikia laimės. Neretai paaiškėja, kad to, ko neturime, mes niekada iš tiesų ir nesiekėme.

Mama, aš viską galiu!

1. Viename stulpelyje surašykite visas savo vaikiškas svajones, o kitame – tai, ko labiausiai norėtumėte dabar ir kas jums suteiktų daugiausiai laimės. Atkreipkite dėmesį į tris pirmąsias antro stulpelio eilutes.

2. Paklauskite savęs: ką man reikia padaryti, kad tai gaučiau? Vėliau užrašykite veiksmus, kurių reikia imtis siekiant to, kas geidžiama (bet iš tiesų nuoširdžiai geidžiama).

3. Būkite sąžiningi sau. Jei jau seniai užsibrėžėte tikslą, bet iki šiol nė piršto nepajudinote siekdami to tikslo, paklauskite savęs: „Nieko nedarau dėl to, kad bijau nesėkmės, ar dėl to, kad man tai iš tikrųjų nėra reikalinga?“

4. Neprisigalvokite globalių tikslų: geriau numatyti konkrečias ir įvykdomas užduotis. Išskirkite prioritetus.

5. Atsisakykite „gyvenimo“ socialiniuose tinkluose. Jūs nežinote, kuo iš tikrųjų motyvuoti žmonės, kurie savo gyvenimą aprašinėja virtualioje erdvėje. Dažniausiai tai – žmonės, pasiekę apleistą narcisizmo stadiją, jiems siaubingai stinga dėmesio ir meilės. „Facebook“ ir panašūs tinklai – greitai veikianti šių tikslų surogatų siekimo priemonė.

6. Bendraukite su „patogiais“ žmonėmis, o ne su tais, greta kurių jaučiatės nepilnaverčiai. Gyvenimas pernelyg trumpas – ieškokite „savų“ žmonių.

7. Girkite save ir nešvaistykite energijos, siekdami susigrąžinti prarastą laiką. „Keiskite santykius su dalykais, kurie kelia jums nerimą, ir būsite nuo jų apsaugoti“, sakė Markas Aurelijus. Kartais, norint išspręsti problemą, reikia tiesiog pakeisti požiūrį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją