Bet ar iš tiesų, laimės jausmas priklauso tik nuo saulės ir finansinių galimybių?

Kai klausiu žmonių, ko reikia, kad jie jaustųsi laimingi, išgirstu daug įvairių pamąstymų. Kažkas svajoja apie savo būstą, kažkam vienatvė „rauna stogą“ ir daug atiduotų už galimybę šalia turėti mylimą žmogų, trečia norėtų susigrąžinti sveikatą ar net jaunystę. Ir kiekvienas jų įsivaizduoja, kad tai gavę, pagaliau taptų laimingais visiems laikams.

Tačiau tiek gyvenimo patirtis, tiek moksliniai tyrimai kalba negailestingai – mūsų laimė yra kur kas sudėtingesnis reikalas.

Tyrimai rodo, kad nors įvykiai artimoje aplinkoje daro stiprią įtaką tam, kaip jaučiamės tą akimirką, tačiau mažai keičia mūsų ilgalaikį laimės jausmą. Savijauta sugrįžta į tam tikrą pradinę būseną, kiek mes paprastai jaučiamės patenkinti savo būtimi.

Kitaip sakant, jei šiandien susilaužėte koją ar jums pavogė piniginę, greičiausiai jaučiatės sumautai, tačiau ilgainiui visa tai pasimirš ir netrukdys toliau džiaugtis gyvenimu. Atitinkamai, nors ir labai džiaugsitės loterijos laimėjimu ar atostogų kelione, per artimiausius mėnesius (ar net savaites) įspūdžiai išbluks ir jūs jausitės taip, kaip ir iki tol.

Kad ir kokie būtume skirtingi mes ir mūsų svajonės, mokslininkų teigimu, mūsų visų laimės formulę sudaro tie patys pagrindiniai faktoriai, t.y. ilgalaikis laimės jausmas (L) priklauso nuo prigimtinio laimės kiekio (P), gyvenimo aplinkybių (A) bei sąmoningų veiksmų (S).

Taigi, laimės formulė atrodytų taip:

L = P + A + S.

Jei šią formulę dar patikslintume, tai šie esminiai faktoriai, nulemiantys mūsų laimės lygį, pyragą pasidalintų tokiu santykiu:

Gal kiek netikėta, bet mūsų vedybinė padėtis, materialinė gerovė, išvaizda ir net temperamentas nulemia vos 10 procentų to, kaip jaučiamės ilgalaikėje perspektyvoje. Tie dalykai, kurie mums kelia stipriausias emocijas – nauji santykiai, naujas automobilis, karjeros šuolis ar solidi premija, iš tiesų veikia gan trumpą laiką ir tikrai nenulemia, kad dabar gyvensime „ilgai ir laimingai“.

Tačiau šitoje formulėje yra dar dvi labai svarbios žinutės.

Pirmiausiai, mes visi jau gimėme skirtingi. Net tas laimės saikas, kurį mes atsinešėme su prigimtimi, genetika, pas visus skirtingas ir nulemia net 50 procentų žmogaus patiriamo laimės jausmo. Taigi, jei dviem žmonėms duosime visko vienodai, sudarysime vienodas sąlygas, tai dar nereiškia, kad jie jausis vienodai laimingi. Tiesiog kažkas iš prigimties sugeba labiau džiaugtis tuo, kas jam nutinka ir ką turi, o kažkam reikia įdėti daugiau pastangų.

Būtent nuo mūsų sąmoningų veiksmų, sprendimų ir pasirinkimo būti laimingais priklauso kita didelė išgyvenamo jausmo dalis – net 40 procentų. Taigi pasislėpti už pasiteisinimo, kad jūsų prigimtis yra tiesiog mažiau laiminga, nepavyks. Viskas vis tiek yra Jūsų pačių rankose.

Kokia ta sąmoninga veikla? Tai visų pirma veikla, kurią pats žmogus laisvanoriškai pasirinko daryti, nes tada jaučiasi laimingesnis, išgyvena gerus jausmus ir mato tame prasmę. Tai veikla, kuri ne nutinka savaime, o reikalauja realių pastangų ir konkrečių veiksmų iš žmogaus pusės.

Tai nebūtinai kažkas didelio – skambutis seniai nematytai draugei, pasivaikščiojimas gamtoje, „išsitaškymas“ roko koncerte ar savanoriavimas gyvūnų prieglaudoje – bet kas, kas padeda pamatyti gyvenimą šviesesnėmis spalvomis, pajausti dėkingumą dėl dalykų, kuriuos turite, pasidžiaugti prasmingais darbais.

Antra stipri žinutė, skirta tiems ir toms, kurie mano, kad gali padaryti ką nors laimingais.

Kai prigimtis nulemia net 50 procentų žmogaus laimės jausmo, o 40 procentų priklauso nuo paties asmens laisvanoriško pasirinkimo ir pastangų būti laimingu, kabinėtis prie žmogaus ir bandyti jį „padaryti“ laimingu, neturi prasmės. Lygiai taip pat, jei manote, kad kažkas laimingais padarys jus, skaitykite garsiai dar kartą nuo pradžių – viskas tik jūsų pačių rankose.

Nežinau kaip Jums, bet man, tai – įkvepianti žinutė. Ir nors vis dar erzina blogas oras už lango, padėjusi paskutinį tašką straipsnyje, eisiu pasidaryti kvapnios arbatos puodelį ir paskambinsiu draugei. Nes tai daro mane laimingesne.

Būkite laimingi.

Danguolė Kraskauskienė | metasaugti.lt

P.S. Straipsnyje rengtas, remiantis S. Lyubomirsky, K. M. Sheldon ir D. Schkade tyrimais, aprašytais straipsnyje “Pursuing Happiness: The Architecture of Sustainable Change”.
Iliustracija: Alisa Anton