Darbdavio ir darbuotojo santykis privalo būti gerokai gilesnis nei vien tik tiesioginių pareigų išpildymas, sako Norvegijos maisto papildų gamintojo „Orkla Health“ personalo direktorė Hilde R. Sønnichsen.

Lapkritį ji lankysis tarptautinėje Master Class HR konferencijoje ir dalinsis patirtimi apie sveikos darbo aplinkos kūrimo praktiką su mūsų šalies personalo specialistais.

Šiame interviu ji pasakoja, kodėl įmonė investuoja į darbuotojų sveikatą, kokias sveikatingumo praktikas taiko, kaip jos siejamos su įmonės tikslais, rašoma pranešime spaudai.

– „Orkla Health“ ne tik gamina visiems gerai žinomus „Möller's“ maisto papildus, bet ir deklaruoja, kad labai rūpinasi savo darbuotojų sveikata. Galite apie tai papasakoti plačiau?

– Būdami sveikatos industrijos lyderiais norime užtikrinti, jog ir mūsų darbuotojai būtų sveiki bei laimingi. Kitu atveju mūsų statusas būtų nieko vertas.

Galvodami apie darbuotojų sveikatą visų pirma rūpinamės jų mityba. Osle, pavyzdžiui, į bendrovės patalpas nuolat pristatomi švieži vaisiai, o įmonės valgykloje yra didelis salotų bei kitų sveikų patiekalų pasirinkimas. Šviežio, sveiko maisto apsuptyje lengva maitintis sveikiau. Turintieji per didelį svorį ar kitų mitybos sutrikimų gali nemokamai konsultuotis su dietologu.

Taip pat turime puikias sąlygas judėjimui: įmonės patalpose yra sporto kambariai su treniruokliais, vyksta grupiniai bėgimo, jogos, bokso užsiėmimai, darbuotojai gali pasinaudoti nuolaidomis sporto klubams. Mūsų žmonių komandas kasmet galima sutikti Oslo maratone, „Birkebeiner“ dviratininkų varžybose, Danijoje vykstančiose DHL estafečių rungtynėse ir daug kitų renginių – visas dalyvavimo išlaidas prisiima bendrovė.

Atskiras dėmesys skiriamas mūsų darbuotojams gamybos srityje. Suprantame, kad visą dieną stovint prie gamybos linijų kūnas pavargsta, tai kelia didelę sužalojimų riziką. Todėl kelis kartus per savaitę gamybos darbuotojams organizuojame užsiėmimus su elastine guma.

– Ar tenka dėmesio ir darbuotojų psichologinei būsenai? Juk tai – nemažiau svarbu.

– Taip, visiškai sutinku. Įmonei svarbi ir darbuotojų psichologinė pusiausvyra. Susidūrę su tokio tipo sunkumais, darbuotojai gali kreiptis į psichologą – taip pat nemokamai ir daug greičiau nei per savo šeimos gydytoją.

Neseniai turėjome atvejį, kuomet šeimos gydytojas darbuotojai nustatė depresiją. Patekti pas psichologą įprastu keliu būtų užtrukę daugiau nei du mėnesius, tačiau mūsų įmonės konsultantas ją priėmė po dviejų dienų. Jei neturėtume tokios paslaugos, prarastume darbuotoją ilgam, nes depresijos atveju skiriamas nedarbingumas visam gydymo laikotarpiui. Darbuotojai labai vertina tokią pagalbą.

– Minėjote ir apie išskirtinį dėmesį saugumui. Ką galite papasakoti apie tai?

– Mūsų bendrovės tikslas – kiek įmanoma mažiau nelaimingų atsitikimų. Todėl daug dėmesio skiriame nelaimingų įvykių prevencijai ir jų analizei nepriklausomai nuo to, ar įvykus atsitikimui buvo nukentėjusiųjų, ar ne. Netgi sukūrėme mobiliąją programėlę, kuri leidžia darbuotojams patogiai užfiksuoti įvairius įvykius nuotoliniu būdu.

Taip pat darbuotojams organizuojame pirmosios pagalbos kursus ir savanorius išmokome naudotis defibriliatoriumi – širdies elektrošoką sukeliančiu įrenginiu. Džiaugiamės, kad nelaimingų atsitikimų skaičius kasmet mažėja.

– Kaip sveikatingumo iniciatyvų kūrime dalyvauja įmonės darbuotojai?

– Kartą per metus darbuotojai turi galimybę įvertinti užsiėmimus ir pasiūlyti kažką naujo. Jei krenta tam tikrų grupinių treniruočių populiarumas, jas keičiame tuo, ko pageidauja žmonės. Taip pas mus atsirado bokso treniruotės, rato principu atliekama bendro fizinio parengimo treniruotė (angl. Circle Training), amerikietiškas futbolas. Vieno darbuotojo iniciatyva įmonėje atsirado ir choras – tiems, kurie nori pramankštinti balsus.

– Kas skatina laikytis požiūrio, kad rūpestis sveikata visgi nėra tik pačių darbuotojų atsakomybė?

– „Orkla Health“ vadovaujasi požiūriu, kad tik sveiki, gyvenimu tiek darbe, tiek namuose patenkinti darbuotojai gali sukurti maksimalią vertę kompanijai. Tai yra mūsų įmonės socialinės atsakomybės ir investicijų sudedamoji dalis. Be to, manau, tai tiesiogiai prisideda prie darbuotojų lojalumo skatinimo. Matydami, jog siekiame suteikti geriausias darbo sąlygas, darbuotojai tarsi savaime tampa bendrovės ambasadoriais.

– Įvairūs sporto užsiėmimai, sveiki užkandžiai reikalauja papildomų finansinių resursų. Ar įžvelgiate ir šios investicijos finansinę grąžą?

– Mūsų iniciatyvos nėra pigios, tačiau, kaip minėjau, tai yra investicija į darbuotojus. Nors tiesioginės finansinės grąžos nematavome, nedarėme tyrimų, pastebime, jog „Orkla Health“ darbuotojų nedarbingumas dėl ligų ar sužalojimų yra žemas – 4 procentai. Palyginimui, vidutinis nedarbingumo lygis Norvegijos įmonėse siekia 7 procentus. Įmonės tikslas – nedarbingumo rodiklį mažinti iki 3,9 procentų. Manau, kad mankštos ir sveikesnis maistas padės tai pasiekti.

Sveikatingumo iniciatyvos taip pat padeda formuoti atsakingo darbdavio įvaizdį. Manau, tai palengvina naujų darbuotojų paiešką, todėl šiek tiek sutaupome ir šioje srityje.

– Ko gero, turite ne vieną sėkmės istoriją įmonės viduje, kuria galite pasidalinti...

– Taip! Vienai mūsų darbuotojai sportas ir dieta pakeitė gyvenimą. Prieš du metus ji turėjo rimtų nugaros problemų, ją kamavo viršsvoris. Neapsikentusi moteris apsilankė pas dietologą ir pradėjo mankštintis. Pamažu atsirado ir rezultatai: ji sėkmingai dalyvavo Oslo maratone, kuriame nubėjo 10 kilometrų, ir nuo gydymosi pradžios nepraleido nė vienos darbo dienos dėl ligos. Tai iš tiesų didelė sėkmė.

– Esate Norvegijos įmonė, tačiau turite darbuotojų ir Danijoje, Baltijos šalyse, Lenkijoje. Ar sveikatingumo iniciatyvos veikia ir čia?

– Mūsų padalinys Danijoje mažai atsilieka nuo pagrindinio biuro Osle – čia taip pat vyksta grupiniai užsiėmimai, žmonės aktyviai dalyvauja sporto varžybose. Čia ir darbuotojų nedarbingumas dėl ligos labai mažas. Lietuvoje ir Latvijoje kol kas turime tik po kelis darbuotojus, todėl sveikatingumo programos čia mažiau aktualios. Apie Lenkiją kalbėti taip pat anksti – pernai įsigijome vietinę įmonę ir šiuo metu vis dar vyksta integracijos procesas.

„Orkla Health“ personalo direktorė Skandinavijos, Baltijos šalių bei Lenkijos rinkoms Hilde R. Sønnichsen skaitys pranešimą apie sveikatingumo programas verslo bendrovėse ir jų naudą lapkričio mėnesį tarptautinėje Master Class HR konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)