Štai sąrašas dalykų į kuriuos reikėtų atsižvelgti, norint nusiraminti („Ne aš kaltas, o aplinka kalta“) ar pakeisti savo darbo paieškų metodus („Na, gal ir aš šiek tiek kaltas“). Galbūt veiksniai, trukdantys jūsų darbo paieškai, jūsų nekontroliuojami. Bet juk negausite per nagus, jei pasitikrinsite.

1. Vieta

Prieš pradedant kaltinti save, kad negaunate jokių darbo pasiūlymų, pažvelkite, kokia yra jūsų gyvenamoji vieta. Ne visuose miestuose darbo rinkos vienodos.  Tai, ar norite ir ar galite persikraustyti dėl darbo yra jūsų asmeninis reikalas, tačiau prieš prognozuodamas savo darbo paieškos sėkmę, turėtumėte įvertinti nedarbo lygį savo regione.

2. Koks darbas

Kai suskaičiuosite, kiek darbo paraiškų pateikėte ir kiek gavote atsakymų, verta padalinti sąrašą į dvi dalis: darbus, kuriuos tikėjotės gauti, ir darbus, į kuriuos pretendavote dėl įgeidžio.

Daugelis ieškančiųjų darbo siunčia darbo paraiškas į tokias vietas, į kurias jie žino nesą tinkami dėl savo savybių ir gebėjimų, bet kandidatuoja vien dėl to, kad juos traukia atlyginimas ar tiesiog mano, kad būtų įdomu išbandyti savo jėgas visiškai nesusijusioje veiklos srityje – net jei žino, kad tikimybė susilaukti kvietimo į pokalbį yra menka. Tokie bandymai yra visiškai priimtini, bet nemanykite, kad nesėkmė kandidatuojant į tokią vietą yra rimta nesėkmė. Tik iš darboviečių, kurios yra artimos jūsų patirčiai, išsilavinimui ir įgūdžiams, galite tikėtis realios sėkmės.

3. CV

Popieriaus lapelis, tikro popieriaus ar skaitmeninės kopijos pavidalu, sukelia daug rūpesčių. Štai trumpas sąrašėlis dalykų, kuriuos reikia patikrinti.

- Ar jūsų kontaktinė informacija (ir vardas) yra užrašyti teisingai, kad potencialus darbdavys galėtų jums paskambinti ar parašyti elektroninį laišką?

- Ar atsižvelgėte į darbo skelbimo turinį? Panaudokite tas pačias frazes, nurodykite patirtį, kuri siejasi su pateiktais reikalavimais ir pateikite konkrečius pasiekimų pavyzdžius, galinčius sudominti darbdavį.

- Ar savo CV elektroniniu paštu siunčiate kaip prisegtą rinkmeną? Saugumo sumetimais daugelis darbdavių neatidaro prisegtų rinkmenų, taigi, gali būti, kad jūsų CV nebus perskaitytas. Todėl, kad būtų saugiau, CV ne tik prisekite kaip rinkmeną, bet ir nukopijuokite į laiško tekstą.

- Ar elektroniniame laiške buvo ir motyvacinis laiškas? Jei nėra motyvacinio laiško, kai kurie personalo vadybininkai gali tiesiog nesvarstyti jūsų kandidatūros.

4. Pokalbis dėl darbo

Jei esate pakviestas į pokalbį dėl darbo, vadinasi, kažką darote gerai. Darbo negavimas po pokalbio nereiškia, kad esate nevykėlis. Tai reiškia, kad patekote į neilgą kandidatų sąrašą, bet kažkas kitas labiau tiko tai pozicijai.

Pokalbis dėl darbo neretai yra galimybė darbdaviui įvertinti ar derinatės prie įmonės kultūros. Ar nesate per daug formalus kasdienei aplinkai? Ar jūsų iškalba yra pakankamai gera pozicijai į kurią pretenduojama? Personalo vadybininkai taip pat naudojasi šia galimybe sužinoti apie jus tai, ko neįmanoma rasti CV. Jie nori išsamiau sužinoti, kokia jūsų patirtis, ar galėsite atsakyti į kitus jiems kilusius klausimus.

Norint sudaryti gerą įspūdį, būtina pasiruošti. Repetuoti kiekvieno atsakymo nereikia, bet galima pasitreniruoti, kaip atsakytumėte į standartinius klausimus, kaip paspaustumėte ranką, kaip sėdėtumėte kėdėje ir visus kitus dalykus, kurie galėtų jums padėti. Jei sugebėsite nesustingti iš baimės, galėsite sutelkti dėmesį į savo atsakymų kokybę.

5. Išvaizda

Nesinori būti paviršutiniškais, bet savęs pateikimas yra reikšmingas. Nuo jūsų CV išdėstymo iki raukšlių jūsų aprangoje – visa tai yra profesionalumo ženklai.

Nepradėkite savo motyvacinio laiško nuo ko nors panašaus į „Sveikučiai!“ ir nebaikite jo šypsenėlės ženklu. Jūsų CV neturi būti pilnas drugelių ir šypsenų iš standartinės paveikslėlių bibliotekos. Ir tarp pastraipų reikia palikinėti tarpus, kad visas puslapis neatrodytų kaip viena didelė pastraipa.

Personalo vadybininkas turi pamatyti, kad kandidatas darbo pasiūlymą vertina rimtai – dar prieš jums atvykstant į pokalbį.

Pokalbiui reikia apsirengti tinkamai. Tai nereiškia, kad reikia persistengti – tarkime, smokingas netinka kandidatuojant į administratoriaus pagalbininko poziciją. Bet tai reiškia, kad reikia rengtis įvertinant aplinką ir atrodyti taip, kad skyrėte laiko pasiruošimui. Jei jums pasakoma, kad aplinka yra kasdieninė verslo, tuomet kostiumo jums nereikia, bet kelnės turi būti išlygintos nepriekaištingai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją